Linkuri accesibilitate

O strategie pentru Putin? (VIDEO)


Paul Manafort, fostul lider al campaniei prezidențiale a lui Donald Trump și miliardarul rus Oleg Deripaska
Paul Manafort, fostul lider al campaniei prezidențiale a lui Donald Trump și miliardarul rus Oleg Deripaska

Un interviu al Europei Libere cu jurnalistul Jeff Horowitz de la Associated Press despre dezvăluirile privind relația dintre Paul Manafort și Rusia.

Agenția de știri Associated Press a publicat astăzi, în exclusivitate, o relatare despre Paul Manafort, fostul șef de campanie al președintelui american Donald Trump, care ar fi avut un contract secret cu oligarhul rus Oleg Deripaska, pentru a-i promova afacerile în Occident și pentru a promova interesele Rusiei.

Jeff Horowitz, ziarist la AP, a declarat Europei Libere că ancheta a început de la faptul că se știa că Oleg Deriparska pusese bani, la un moment dat, într-un fond de investiții creat de Paul Manafort.

AP despre Manafort și relațiile cu Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

AP a descoperit cu această ocazie, că relațiile sunt mult mai strânse și vechi, că Paul Manafort a lucrat pentru Oleg Deripaska, un apropiat al lui Putin și al regimului, pentru a promova atât interesele de afaceri ale lui Deripaska cât și pe cele ale guvernului rus în Europa de Est și în fostele state sovietice”.

Horowitz precizează că până acum s-a știut că ani de zile, Manafort a fost consultant politic, activ pe scena internațională și că a promovat și interesele Partidului Regiunilor din Ucraina. „Ce am aflat însă din documentele pe care le-am obținut și din discuțiile cu persoane care au cunoștință despre contractul lui Deripaska cu Manafort, este că Manafort, pe ascuns, promova interesele unor forțe străine în Ucraina și în zone tangențiale Washingtonului. Se pare că a amestecat, fără mari scrupule, afacerile cu consultanța politică și cu munca pentru guvernul rus, sau cel puțin cu ceea a propus să facă (pentru guvernul rus)”.

Horowitz precizează în interviul cu Europa Liberă că dezvăluirile făcute de AP se referă la lucruri din trecut, sunt „istorie”. În perioada campaniei electorale americane din 2016, Deriparska îl dăduse în judecată pe Paul Manafort (pentru o presupusă deturnare de fonduri. Oligarhul a închis între timp cazul).

„Așa că nu se poate în nici un fel deduce că Deriparska ar fi fost implicat în campania lui Trump”. Documentele despre care relatează AP arată însă că „Paul Manafort avea contactele, legăturile necesare și interesul de a lucra pentru un oligarh rus care dorea să influențeze mersul lucrurilor în lume”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG