Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: „Faptul că de aproape doi ani [Moldova] e nereprezentată la Washington este o situaţie nefirească din punctul de vedere american”


Şeful diplomaţiei de la Chişinău Andrei Galbur se va afla în Statele Unite ale Americii până în 23 martie. El urmează să aibă câteva întrevederi cu demnitari americani şi va participa la Conferinţa ministerială consacrată combaterii grupării teroriste Statul Islamic şi la o sesiune strategică a Consiliului Atlantic. L-am întrebat pe analistul occidental, Vladimir Socor, dacă relaţia moldo-americană este afectată de faptul că guvernarea de la Chişinău a lăsat vacantă timp de doi ani funcţia de ambasador la Washington:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Vladimir Socor: „Moldova a fost lipsă şi este un vot de blam pentru guvernare. Faptul că de aproape doi ani este nereprezentată la Washington este o situaţie nefirească din punctul de vedere american, dar o situaţie care nu ne poate surprinde din partea guvernării actuale. Guvernarea actuală are un stăpân. Anume acest stăpân hotărăşte cine va fi ambasadorul Republicii Moldova la Washington, când îşi va lua acest ambasador în primire postul. Repet, e un vot de blam pentru guvernarea actuală şi este o dezminţire implicită a pretenţiei actualei guvernări de a urmări o orientare pro-occidentală.”

Europa Liberă: De exemplu, autorităţile statului acum se revoltă că ruşii ar cumpăra politicienii din Republica Moldova, despre alte cazuri se mai vorbeşte, când Rusia se implică în situaţia internă a Republicii Moldova. Unde să vorbească guvernarea despre aceste dureri?

Vladimir Socor: „Evident că, în primul rând, să vorbească la Bruxelles şi la Washington. Dar guvernarea nu face acest lucru. Nici nu are credibilitatea necesară să o facă, deoarece în Republica Moldova a fost ales un preşedinte în mod declarat pro-rus, un preşedinte în mod vocal pro-rus, nu prin intervenţia Rusiei, ci prin intervenţia cârmuitorului de facto al Republicii Moldova. Anume dânsul, domnul Plahotniuc, cu media holdingul său a asigurat alegerea lui Igor Dodon ca preşedinte, în pofida declaraţiilor uneori deșănțate, excentrice pro-ruse din partea lui Igor Dodon. Acest fapt a dezamăgit nu numai capitalele occidentale, dar a dezamăgit Bucureştiul.”

Vladimir Socor sugerează că actuala guvernare de la Chişinău are foarte puţine de oferit partenerilor occidentali:

„Chişinăul nu mai este atrăgător pentru partenerii occidentali. Chiar dacă ar exista o deschidere la Washington, deschidere din punctul de vedere al accesibilităţii oficialităţilor, ce are Chişinăul de oferit care ar fi atractiv pentru Statele Unite ale Americii? Nimic. Ba chiar din ce în ce mai puţin.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să aibă şi ce ar putea să aibă?

Vladimir Socor: „Un climat ospitalier pentru investiţii străine, în primul rând. Iar aceasta depinde, ca o precondiţie, de justiţia independentă, de domnia legii. În Republica Moldova nu există domnia legii, nu există justiţie independentă, nu există încredere în Procuratură. Toate aceste lucruri îi descurajează pe investitorii străini.”

Surse guvernamentale au declarat Europei Libere că acum este aşteptată acordarea agrementului lui Aurel Ciocoi în calitate de ambasador al Moldovei în Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG