Linkuri accesibilitate

Andrian Candu readuce la rampă legea supravegherii electronice


...invocând sinuciderile din rândul tinerilor.

Dezbaterile despre Legea numită „Big Brother” care ar oferi autorităţilor posibilitatea de monitorizare electronică au revenit în spaţiul public, după ce preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că adoptarea normei ar preveni cazurile de suicid în rândul tinerilor. Speakerul s-a referit la consecinţele jocurilor on-line care ar fi împins mai mulţi adolescenţi spre sinucidere. Activiştii civici care au criticat în repetate rânduri proiectul de lege insistă că tinerii trebuie protejaţi fără să le fie afectată libertatea, inclusiv pe on-line.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

Îndărătul bunelor intenţii s-ar putea ascunde faţa hidoasă a unor abuzuri şi nelegiuiri – aceasta a fost principala îngrijorare exprimată de unii activişti civici atunci când legea numită convenţional „Big Brother” a prins contur. Dacă va fi adoptată, legea le-ar putea acorda oamenilor legii atribuţii exagerate, în consecinţă interceptarea convorbirilor telefonice şi a corespondenţei electronice, deci ar putea fi folosită cu rea credinţă împotriva persoanelor incomode. De partea cealaltă a baricadei, autorităţile insistă că nu urmăresc decât adoptarea unui set suficient de instrumente care le-ar permite organelor de drept să combată eficient pornografia infantilă sau terorismul.

Promotorii legii par să fi bătut în retragere strânşi la colţ de multe organizaţii nonguvernamentale specializate pe apărarea drepturilor omului. Şi iată că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a ridicat din nou mingea la fileu atunci când a declarat în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV că o lege mai permisivă i-ar putea proteja pe adolescenţi de influenţe periculoase din mediul on-line.

Andrian Candu
Andrian Candu

Fără a contesta importanţa protejării tinerilor în spaţiul virtual, avocatul Vadim Vieru din cadrul Asociaţiei Promo-Lex, constată că actuala legislaţie oferă destule pârgii pentru o navigare sigură pe on-line:

„Sunt diferite tehnici pe care poţi să le aplice şi părinţii atunci când doresc să-şi protejeze copii de vizitarea unor anumite pagini web, cum ar programul de „control parental” care poate fi instituit la fiecare calculator. Dar asta nu înseamnă că trebuie să moderezi toate paginile web, aşa cum s-a exprimat Dl Candu, pentru că aceasta ar însemna că orice pagină web accesată ar trebui moderată şi ajungem în situaţia în care se încearcă protejarea unor persoane, dar se ajunge la situaţii în care este încălcat dreptul în masă la foarte mulţi cetăţeni.”

În loc să se gândească cum să limiteze libertatea pe internet, autorităţile ar trebui să promoveze aceste instrumente, crede Vadim Vieru. Avocatul se numără printre activiştii civici care au solicitat în mod repetat retragerea proiectului de lege numit „Big Brother” şi iată de ce:

„Au fost punctate foarte multe lacune în acest proiect de lege, inclusiv riscul interceptării sau percheziţiei informatice fără autorizarea judecătorului de instrucţie. În acest caz, ar exista riscul ca să fie încălcat dreptul la viaţă privată la foarte mulţi cetăţeni. Apare riscul că aceste prevederi din lege să fie folosite împotriva activiştilor, unor ONG-uri incomode, cetăţeni incomozi, pentru a le intercepta informaţia transmisă online.”

Veronica Chicu-Boboc, preşedinta Centrului Media pentru Tineri, organizaţie care de ani buni învaţă adolescenţii să-şi facă vocile auzite, crede că autorităţile ar trebui să se preocupe de educaţia mediatică şi virtuală a tinerilor, decât să se gândească cum să le limiteze libertatea pe internet:

„Fiecare părinte trebuie să comunice cu copilul, să vorbească despre tot felul de pericole, atât online cât şi offline, pentru că, da, abuzatorii acum au trecut şi în mediul online. Ceea ce cred eu că ar trebui să facă mai mult statul pentru a acoperi siguranţa online a copiilor este să le vorbescă mai mult despre această siguranţă în cadrul orelor de informatică. Poate mai puţin copiii să rezolve exerciţii de Pascal şi alte programe care nu mai sunt actuale, dar să le vorbească despre pericolele posibile pe online.”

Dacă urmăresc cu adevărat dezvoltarea şi protejarea tinerei generaţii, continuă Veronica Chicu-Boboc, guvernanţii ar putea să se gândească la multiplicarea centrelor sportive, mail ales în localităţile rurale, majorarea numărului de psihologi în şcoli şi, mai ales, încurajarea comunicării între părinţi şi copii. Calea supravegherii ori blocării totale a internetului face parte din instrumentariul unor regimuri politice care nu se îngrijesc de fizionomia democratică, conchid experţii cu care am stat de vorbă despre năluca readusă în discuţii publice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG