Linkuri accesibilitate

Poveşti despre statalitate


Acum nu mai avem probleme mai stringente decît istoria din şcoală.

Preşedintele Igor Dodon i-a trimis un mesaj premierului Pavel Filip, cerîndu-i sprijinul în scoaterea obiectului „Istoria Românilor” din programa şcolară. Zice şeful statului: „Menţinerea în curricula şcolară a disciplinei Istoria Românilor creează un şir de impedimente, inclusiv în ceea ce priveşte consolidarea statalităţii RM. Această disciplină păstrează în societate starea de tensiune şi de incertitudine privind viitorul statului moldovenesc…”

Poveşti despre statalitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Aşadar, reiese că noi acum nu mai avem probleme mai stringente decît istoria din şcoală. Nu mai trebuie să ne intereseze ciordirea milioanelor de dolari din bănci, nu mai trebuie să ne intereseze corupţia şi arestarea unor conducători. Noi la istoria din şcoli trebuie să ne gîndim toată ziulica, pentru că ea chipurile subminează statalitatea. Eu nu prea am văzut tensiunea despre care vorbeşte Igor Dodon. Aş zice mai curînd că ceea ce propune acum şeful statului poate provoca o mare tensiune. Şi e normal oare ca un preşedinte să agite spiritele?

Apropo, pe vreme cînd era un mare oponent al „sistemului oligarhic”, Igor Dodon tare mai era preocupat de ciordirea banilor din bănci. Păi, să se ocupe de această problemă care e cu adevărat importantă. Sau i s-a tăiat elanul după ce a devenit preşedinte?

Igor Dodon crede că societatea e tare îngrijorată de statalitate. Mă tem că preşedintele nu cunoaşte bine starea de spirit a maselor sau poate o ignoră intenţionat. După 25 de ani de hoţie generalizată şi sărăcie endemică, statalitatea e ultimul lucru care îi interesează pe simplii muritori angrenaţi în lupta pentru supravieţuire. De statalitate au avut de profitat cei care s-au plimbat prin culoarele puterii, tot soiul de cinovnici şi conducători care şi-au făcut averi fabuloase cu salarii modice. Pentru aceştia statalitatea abstractă e o vacă sfîntă. Dar pentru un simplu muritor ea de multe ori e sinonimă cu o năpastă, cu un şir lung de drame şi suferinţe.

XS
SM
MD
LG