Linkuri accesibilitate

Diaspora și uninominalul, într-un sondaj IMAS


Doru Petruți, prezentând ultimul sondaj IMAS
Doru Petruți, prezentând ultimul sondaj IMAS

La Chișinău au fost prezentate rezultatele unui sondaj de opinie realizat de compania IMAS printre moldovenii stabiliți cu traiul în străinătate. Printre constatări: ideea votului uninominal este populară în rândul diasporei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct

Două întrebări referitoare la alegerea deputaților în circumscripții uninominale le-au fost adresate respondenților. Li s-a cerut mai întâi să spună dacă ar vrea să-şi aleagă, în mod direct, un anumit număr de reprezentanţi în Parlament. 87 la sută dintre cei chestionaţi au spus că ar susţine o asemenea iniţiativă.

La întrebarea directă despre modalitatea de alegere a parlamentarilor, doar 51 la sută dintre respondenți au optat pentru sistemul uninominal.

Reprezentanţii diasporei au fost chestionaţi despre eventuala trecere la votarea deputaților în afara listelor de partid înainte ca PD să fi anunţat oficial care este modelul preferat de formațiune. Directorul IMAS, Doru Petruţi, a fost întrebat în conferința de presă de ce sondajul a anticipat lansarea oficiala a propunerii de modificare a sistemului electoral:

„Îmi permit şi eu să vă întreb ceva. Compania IMAS trebuie să adreseze întrebări doar funcţie de anunţurile politicienilor. Tema e în discuţie de foarte multă vreme. Uitaţi-vă la grupul de ONG-uri discută lucruri ce ţin de sistemul electoral. Iar tema uninominalului – a existat şi o zvonistică suficient de mare. nu vedem nici o problemă nici în răspunsuri. În plus de asta aţi văzut că sunt foarte multe solicitări în direcţia schimbărilor ce ţin de politic.”

65 la sută dintre respondenţi au spus că sistemul uninominal ar avantaja anumite partide, mai curând, decât ar oferi şanse egale tuturor. Întrebaţi pe care partid anume l-ar avantaja, fiecare al doilea respondent a indicat Partidul Acţiune şi Solidaritate. Este formaţiunea condusă de Maia Sandu, pe care diaspora a votat-o masiv la alegerile prezidențiale din noiembrie trecut. Potrivit sondajului, Maia Sandu rămâne cea mai populară în rândul emigranților şi este sprijinită de 70 la sută din cei chestionați. Pe locul doi se situează liderul Platformei DA, Andrei Năstase cu 42 la sută. Președintele Igor Dodon are un sprijin de 14 la sută, iar pe ultimul loc se plasează liderul PD, Vlad Plahotniuc.

Întrebaţi câte mandate de deputat ar trebui alocate reprezentanţilor diasporei, majoritatea au optat pentru cel puţin patru. Proiectul propus de democrați prevedea ca diasporei să-i revină o cotă de trei mandate, dar nu stabilește mecanismul de alocare a acestor mandate.

Interpretând rezultatele sondajului, mai multe instituţii media, în special cele afiliate PD, au concluzionat că 90 la sută din diaspora sprijină iniţiativa democraţilor de trecere la votul uninominal. Această concluzie a trezit mai întâi nedumerire, iar apoi şi un val de critici pe rețele de socializare, inclusiv din partea mai multor reprezentanţi ai diasporei. Mulţi dintre ei, cunoscuţi în spaţiul public, au spus că nu au fost invitaţi să participe la acest sondaj. Unii dintre cei care fuseseră chestionați s-au arătat surprinși de modul nu tocmai nepărtinitor, la părerea lor, în care au fost rugați să se pronunțe asupra oportunității votului uninominal.

Imediat după lansarea sondajului realizat de IMAS o chestionare alternativa a fost lansata într-un grup al diasporei pe Facebook. Pana nu demult nu aparuse nici un vor de sprijinitor in favoarea votului uninominal.

În cadrul sondajului realizat de IMAS au fost chestionați 599 de moldoveni plecaţi peste hotare. Aceştia au fost selectaţi, a explicat Doru Petruţi, din diferite ţări proporţional cu numărul alegătorilor care au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut.

Previous Next

XS
SM
MD
LG