Linkuri accesibilitate

Reorganizarea Serviciului Fiscal al Republicii Moldova


Serghei Pușcuța
Serghei Pușcuța

Veaceslav Negruța: „Reforma structurală a FISC-ului este una necesară, dar nu şi suficientă pentru a îmbunătăţi administrarea fiscală a ţării”.

Începând de la 1 aprilie Serviciu Fiscal al Republicii Moldova va fi reorganizat. Inspectoratele fiscale teritoriale, 35 la număr, vor fi lichidate şi comasate într-o singură entitate – Serviciul Fiscal de Stat. Vor fi create trei direcţii de administrare fiscală regionale în Nord, Sud şi Centru şi una generală în Chişinău care va fi responsabilă, în special, de colectarea restanţelor fiscale. Detaliile au fost prezentate, miercuri, de şeful FISC-ului, Serghei Puşcuţa, care a spus că se aşteaptă ca în urma reorganizării instituţia să acumuleze mai multe încasări la buget şi să diminueze corupţia în interiorul autorităţii fiscale.

În urma reorganizării într-o entitate unificată, activitatea FISC-ului va avea un randament maxim, se arată convins şeful instituţiei, Serghei Puşcuţa. Controalele fiscale vor fi eficientizate şi orientate prioritar acolo unde este concentrată activitatea economică a ţării, adică în capitală şi în alte oraşe mari, cum ar fi Bălţiul, de exemplu, adică în zonele unde sunt riscuri mai mari de evaziune fiscală. Posibilităţile de mituire a inspectorilor fiscali se vor reduce semnificativ, dă asigurări şeful FISC-ului:

„Funcţionarii fiscali nu vor mai fi legaţi în activitatea lor de teritoriul unde ei locuiesc. Deci, un funcţionar dintr-un raion va fi delegat pentru activităţi de control sau de urmărire a plăţilor în alt raion unde deja aceste eventuale legături de rudenie, corupţie, cunoştinţe, influenţe sunt cu mult mai mici şi riscul scade. Repartizarea pentru anumite activităţi se va face de la aparatul central pe bază de tehnologii informaţionale, aleatoriu, fără ca factoul uman să aibă posibilitatea să îndrepte anumite persoane la anumiţi agenţi economici. Totodată, fuiincţionarii fiscali vor fi orientaţi spre acele activităţi care presupun venituri mai mari şi cu randament mai sporit pentru bugetul public.”

Serghei Pușcuța, șeful Serviciului FISC
Serghei Pușcuța, șeful Serviciului FISC

Serghei Puşcuţa a spus că ponderea impozitelor colectate de FISC ar urma să crească, fără însă a estima o cotă aproximativă. Şeful FISC-ului nu a precizat nici suma cheltuielilor ce ar urma să fie optimizate în urma restructurării instituţiei. El a spus doar că banii publicii economisiți vor fi redirecționați pentru eficientizarea administrării fiscale şi îmbunătăţirea serviciilor prestate contribuabililor. Economiile s-ar putea să nu fie foarte semnificative, din moment ce în sediile actualelor inspectorate fiscale vor fi păstrate oficiile teritoriale de deservire a contribuabililor, iar numărul funcţionarilor fiscali va rămâne acelaşi de aproape 1900 de angajaţi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct

Se va reduce doar numărul celor care ocupă în prezent funcţii de conducere în cadrul instituţiei, aceştia însă vor fi reangajaţi în posturi mai inferioare. Totodată, amintim că începând din acest an, salariile funcţionariilor fiscali, la fel ca şi a celor vamali a fost majorat cu până la 70%.

Despre reorganizarea serviciului fiscal se discută de mai mulţi ani, dar reforma a fost amânată în pofida insistențelor partenerilor externi, inclusiv a FMI.

Reforma structurală a FISC-ului este una necesară, dar nu şi suficientă pentru a îmbunătăţi administrarea fiscală a ţării, susţine expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă, ex-ministrul finanţelor.

Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

„Este nevoie de o dezinfectare totală a sistemului şi a tot ce se cheamă administrare fiscală. Ca să avem rezultate în complex ar trebui să fie duse până la capăt şi reformele în tot ceea ce se cheamă justiţie. Orice situaţie de litigiu sau conflict pe filiera fiscală ne duce în instanţele de judecată, unde aceleaşi fenomene – corupţie, decizii aranjate, coordonate ş.a.m.d – dau peste cap efortul şi efectele unor reforme mai focusate cum ar fi, de exemplu, sectorul fiscal”.

Veaceslav Negruţă spune că reforma Serviciului Fiscal trebuia precedată de câteva măsuri care deocamdată întârzie însă:

„E vorba de elemente de politică fiscală care au fost stabilitate şi asumate de către autorităţi încă în noiembrie când s-a semnat Acordul cu FMI. E vorba de consolidarea bazei de impozitare şi asta ţine strict de politică fiscală. Când vorbim de raţionalizarea unor scutiri, reduceri de TVA, accize, impozitul pe veniturile persoanelor fizice, impozitul pe veniturile persoanelor juridice şi cele pe proprietate, aici chiar nu s-a făcut nimic şi mă tem că această reformă doar a FISC-ului nu va da rezultatele așteptate.

E nevoie de o reorganizare a serviciului fiscal cu introducerea tuturor elementelor care să ducă la diminuarea corupției, la diminuarea fenomenelor de acumulări de datorii pe care ulterior se pune miza de a fi amnistiate şi alte lucruri. E anunțată data de 1 aprilie când această reformă e lansată, sper să nu fie o glumă, ci o agendă serioasă, dar cu siguranță va dura ca timp pentru că alte sectoare, alte reforme, din păcate, rămân în așteptare.”

După părerea expertului Veaceslav Negruţă este important ca partenerii de dezvoltare care au sprijinit reforma serviciului fiscal, inclusiv FMI să monitorizeze îndeaproape cum se desfășoară aceasta şi să taxeze autoritățile moldovene pentru orice abatere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG