Linkuri accesibilitate

Joe Driscoll & Sekou Kouyate


Harfa africană kora în secolul 21.

Joe Driscoll & Sekou Kouyate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00

„O colaborare de neînchipuit care funcționează magnific”, scrie ziarul britanic „The Guardian”.

E vorba despre Joe Driscoll din Statele Unite, devenit faimos în ultima decadă pentru amestecul său unic de folk, funk și hip-hop, și despre Sekou Kouyate, din Guineea, unul din cei mai inovativi și virtuoși mânuitori ai acelei harfei africane cu 21 de corzi numită kora.

S-au întîlnit în 2010 la festivalul „Nuit Metis” din Marsilia. Driscoll habar n-avea franceză, iar Kouyate, născut în fosta colonie franceză din Africa de vest, vorbea puțină engleză.

Dar s-au înțeles perfect, și prima lor întîlnire a generat o colaborare din care a rezultat o trupă, înregistrarea mai multor albume, peste 120 de concerte în toată Europa, și cronici entuziaste.

Se spune despre Kouyate că e un adevărart Jimi Hendrix al harfei africane, și că e cel care adus kora în secolul 21, în primul rînd pentru că a amplificat-o, și apoi pentru că a folosit toate dispozitivele posibile pentru a modula și a distorsiona în cele mai uimitoare feluri sunetul electric al acestui instrument prin definiție tradițional.

Hip-hop, cuvinte vorbite, funk, rock, Afrobeat, reggae, ritmuri africane.

Și jazz.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG