Linkuri accesibilitate

Grigori Karasin spune că nu are de gând să-și anuleze vizita în Moldova...


...din cauza disputei diplomatice care a izbucnit săptămâna trecută între Chișinău și Moscova

Potrivit site-ului Agora.md, adjunctul ministrului rus de externe Grigori Karasin urmează să ajungă în R. Moldova în 13 martie. Grigori Karasin a anunțat că pe agenda vizitei la Chișinău se află întrevederi cu președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și cu ministrul de Interne Alexandru Jizdan.

Joi, premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu i-au înmânat o notă ambasadorului Rusiei, Farit Muhametșin, spunând că cel puțin 25 de oficialități moldovene ar fi fost „umilite” în ultimele luni la intrarea în Federația Rusă, și că o instituție rusă ar fi încercat să pună sub monitorizare internațională” mai mulți politicieni moldoveni, inclusiv deputați, sub acuzații false.

Filip și Candu au mai spus că aceste presupuse abuzuri rusești s-ar fi întețit după ce Chișinăul a cerut cooperarea Moscovei în investigarea spălării printr-o bancă moldoveană a 22 miliarde de dolari proveniți din Rusia, și au anunțat că pentru moment nici un oficial moldovean nu va mai vizita Rusia.

Tot joi, însă, președintele Igor Dodon a calificat drept deplasată amenințarea guvernului și Parlamentului că nu vor mai trimite oficialități în Rusia, și și-a reconfirmat intenția de a pleca la Moscova, săptămâna viitoare, cum era planificat.

Ulterior, într-un interviu acordat sîmbătă agenției TASS, Dodon a precizat că se va întâlni din nou cu președintele Vladimir Putin după care delegația R..Moldovei va participa la un forum economic. În interviu, Dodon a repetat teza că guvernele pro-europene de la Chișinău, în încercarea de a se apropia de Uniunea Europeană, au lăsat R. Moldova să piardă legăturile comerciale cu Rusia. „În consecință, am pierdut piața tradițională rusă fără a cîștiga altele noi”, a spus Dodon în interviul cu agenția TASS. (IG)

Previous Next

XS
SM
MD
LG