Linkuri accesibilitate

„Preoți peste preoți, mă întrebam dacă am venit la un botez sau să-i punem întrebări lui Dodon?”


Celebrul monument al condotierului Gattamelata de la Padova
Celebrul monument al condotierului Gattamelata de la Padova

Impresii de la întîlnirea președintelui Dodon cu membri Diasporei moldovene la Padova.

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit la Padova, în cadrul unei vizite particulare în Italia, cu reprezentanții moldovenilor stabiliți acolo. Șeful statului spusese că asculte păsul diasporei, dar potrivit unor martori a ascultat până la urmă mai ales huiduielile ei.

Pe înregistrările video de la eveniment se aud huiduieli, iar câțiva participanți au venit cu pancarte pe care scria „Dodon nu este președintele meu!” Președintele Dodon și-a împărtășit impresiile după întrevederea cu diaspora moldoveană în orașul Padova pe pagina sa de pe Facebook. Dodon afirmă că a fost întâmpinat „foarte cald”. „Oamenii sînt disperați, ei așteaptă schimbări pozitive în Moldova, […] astfel încît să poată reveni într-un stat civilizat și prosper”, scrie președintele moldovean în postarea de pe rețeaua de socializare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct

Nu toți participanții la întrevederea de la Padova vor fi de acord cu concluzia președintelui. Din înregistrările video publicate pe Internet putem lesne deduce că pe durata întrevederii câteva persona au încercat să-l bruieze prin huiduieli pe șeful statului. La un moment dat, în sală și-au făcut apariția carabinieri italieni, chemându-i pe cei prezenți să nu-l împiedice pe președintele moldovean să-și țină discursul.

Iată cum comentează întrevederea cu diaspora Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al președintelui, care a fost în sală:

„După părerea noastră, a fost o întâlnire foarte bună, chiar dacă 18 persoane, trei grupuri diferite au încercat să-l provoace pe domnul președinte, până la urmă întrevederea a fost foarte bună, s-au discutat subiecte de actualitate atât pentru agenda internă din RM, dar și cum o să activăm în ceea ce ține de diasporă.”

Ceban a adăugat că Dodon a insistat ca în sală să intre absolut toți, chiar dacă poliția italiană a propus ca un grup mai gălăgios să nu fie admis.

Am căutat să aflu cu ce impresii au rămas cetățenii invitați să stea de vorba cu șeful statului. Oxana Cazacu locuiește în Padova de zece ani și a venit la întâlnirea cu președintele Dodon, chiar dacă nu a votat pentru el. Ea spune că a vrut să vadă un președinte „al tuturor”, așa cum promisese Dodon, dar așteptările ei nu s-au adeverit.

„Intrând acolo, un domn îmbrăcat totul în negru, cred că un bodyguard, s-a apropiat și zice: nu încercați să faceți gălăgie, să puneți întrebări care nu-s la temă, pentru că vă luăm de umeri și vă scoatem afară. Deci pentru mine asta a fost ceva neplăcut. Preoți peste preoți, mă întrebam dacă am venit la un botez sau să-i punem întrebări lui Dodon? Intrați în sală, toți preoții s-au sculat în picioare și au început să cânte nu știu ce liturghii… Chiar nu au ce face ei acolo, deci politica și cu biserica...”

Printre tinerii care au venit la eveniment a fost și Veronica Chicu în vârstă de 20 de ani. Ea locuiește în Italia deja de 11 ani. Chiar dacă i-au rămas puține legături cu Republica Moldova, spune că îi pasă de situația din țara de baștină. Veronica spune că a fost dezamăgită de faptul că Dodon a evitat să răspundă la întrebările dure, cum ar fi cele despre lupta cu corupția și oligarhia.

„Eu cred că domnul Dodon a venit ca să se întâlnească cu poporul, să discute niște idei și a răspuns la anumite întrebări. Dar nu cred că a fost așa de sincer cu toți. Cred că a promis foarte multe lucruri și nu cred că el va respecta ce a zis. Aș vrea și sper mult să facă ce a spus, dar nu cred. Nu cred numai în cuvinte, vreau să văd și fapte.”

Mai mulți participanți mi-au spus că au rămas cu senzația că au asistat la un miting electoral în loc să fi văzut un președinte preocupat de căutarea unor soluții fezabile pentru problemele Moldovei, dar și ale cetățenilor stabiliți temporar în afara hotarelor.

În Italia locuiesc peste 150 de mii de moldoveni, spun statisticile oficiale. Este cea mai mare comunitate după diaspora din Federația Rusă. Dodon a declarat că în curând va decide cine va fi consilierul prezidențial pe problemele diasporei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG