Linkuri accesibilitate

Judecătorul ucrainean Nikolai Ceaus în arest preventiv la Chișinău


Borcanul în care și-ar fi păstrat banii Mikola Ceaus
Borcanul în care și-ar fi păstrat banii Mikola Ceaus

Judecătorul ucrainean Nikolai Ceaus, învinuit în Ucraina de luare de mită, și care a devenit cunoscut după ce și-a ascuns banii într-un borcan, îngropat în grădină, a primit 15 zile de arest preventiv. Decizia a fost pronunțată astăzi de Judecătoria Buiucani, după ce magistrații au admis parțial cererea procurorilor anticorupție, care au solicitat arest preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar penal intentat pentru trecere ilegală a frontierei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Judecătorul ucrainean Nikolai Ceaus este învinuit în Ucraina că în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat. Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi. Presa din statul vecin scrie că avocații judecătorului ucrainean au motivat lipsa lui cu un certificat medical, potrivit căruia Nicolai Ceaus s-ar fi aflat în Crimeea, pentru un tratament.

Nicolai Ceaus, la tribunalul de la Kiev, decembrie 2015
Nicolai Ceaus, la tribunalul de la Kiev, decembrie 2015

După mai bine de patru luni, judecătorul este reținut la Chișinău. Procurorii anticorupție spun că Nikolai Ceaus s-ar fi prezentat benevol la Inspectoratul de Poliție al sectorului Buiucani, unde ar fi spus că a ajuns în Republica Moldova pe cale ilegală, prin regiunea transnistreană, evitând punctele vamale moldovene. Procurorul de caz Mircea Ciobanu:

„Dosarul penal care se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție este pornit pe faptul trecerii ilegale peste frontiera Republicii Moldova, doar atât.”

Europa Liberă: Deci dosarul de aici nu are legătură cu învinuirile din Ucraina?

„Nu, consider că nu există nici o legătură.”

De ce judecătorul ucrainean a ajuns în Republica Moldova și s-a dat pe mâna autorităților, deocamdată, nu este clar. Ședința de astăzi s-a desfășurat cu ușile închise, și în lipsa învinuitului Nicolai Ceasu, iar avocatul lui, Iulian Balan, a refuzat să vorbească cu presa.

Totuși, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari spune că cel mai probabil judecătorul va fi extrădat:

„Au fost informați colegii din Procuratura Generală a Ucrainei despre reținerea persoanei respective și colegii de la Biroul Național Anticorupție a Ucrainei.”

Europa Liberă: Urmează să fie extrădat?

„Da, logic că urmează. Trebuie să primim de la ucraineni o solicitare în acest sens.”

Experții juridici, printre care și Preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, spun însă că extrădarea este posibilă doar după finalizarea dosarului penal de la Chișinău, sau după clasarea acestuia:

„Potrivit practicii, persoanele din Republica Moldova nu se extrădează în alte țări până la finalizarea tuturor procedurilor penale în Republica Moldova împotriva lor. Conform legii, există o procedură de transferare a dosarului, dar asta de regulă nu se întâmplă. Asta se întâmplă doar atunci când el se află peste hotare și se refuză extrădarea lui în Republica Moldova, atunci se dă dosarul nostru încolo ca judecătorii străini să-l examineze.”

Judecătorul ucrainean Nikolai Ceaus a intrat în atenția presei statului vecin de nenumărate ori. Despre el s-a scris că a luat mai multe decizii controversate în dosarele „Euromaidanului”, în dosarele unor oameni influenți de la Kiev, și că ar face parte din anturajul președintelui ucrainean. Numele lui Nikolai Ceaus a mai figurat și în alte proceduri disciplinare, dar de fiecare dată a scăpat basma curată, mai scriu jurnaliștii de la Kiev. Unii dintre ei au făcut legătură chiar și cu dosarul lui Veaceslav Platon, care a fost extrădat anul trecut din Ucraina în Republica Moldova. Anticoruptie.md citează jurnaliștii de la portalul strana.ua, potrivit cărora Nikolai Ceaus ar fi doar o monedă de schimb, oferită drept răsplată ucrainenilor pentru extrădarea lui Platon în Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG