Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Câmpia Glodenilor”


Invitata emisiunii este Victoria Vasilos.

„Grație unui proiect implementat recent, instituția preșcolară din satul Fundurii Vechi va fi termoficată pe bază de baterii solare. Deși s-ar părea că această modalitate nu ar fi într-atît de eficientă, specialiștii susțin contrariul. Potrivit unor exemple similare din țară, bateriile solare vor asigura calitativ termoficarea grădiniței și va încălzi apa la robinete.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00

Trei elevi din cadrul Școlii Sportive pentru copii și juniori Glodeni au fost selectați de către Federațiile de Judo și Box din Republica Moldova și înaintați Ministerului Tineretului și Sportului pentru a fi incluși în Lotul Național al anului de studii 2017.

În acest an, încă 83 de grădinițe din țară urmează să fie reparate din sursele financiare oferite de Guvernul României. În lista instituțiilor, selectate pentru a beneficia de finanțare, figurează doar o instituție preșcolară din raionul Glodeni și anume din satul Cobani, unde se vor înfăptui lucrări de reparații și dotare a grădiniței. Suma preconizată pentru acest volum de lucru se estimează la 300 mii de lei.

Locuitorii comunelor Cuhnești și Balatina, în sfîrșit, vor putea răsufla ușurați. Proiectul „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca rîului Prut” începe să ia amploare. Recent din Fondul Național de dezvoltare locală a fost alocată suma de 40 de milioane de lei pentru desfășurarea primei etape a proiectului.

Rezultate meritorii au obținut elevii Liceului Teoretic „Vasile Coroban” din orașul Glodeni, în cadrul olimpiadei republicane la ecologie. Elevii, coordonați de profesoara Liliana Leucă, au prezentat un proiect inedit intitulat „Ecopasta” și au preparat paste leguminoase ecologice din făină de bob, linte și năut.

E cunoscută în țară ca fiind unica rezervație naturală în care cresc zimbri, mai nou „Pădurea Domnească” va fi mai atractivă căci, după o absență de 20 de ani, aici vor viețui și zeci de cerbi nobili. Deocamdată, primele cinci animale se acomodează în țarcul din rezervație, iar în curând alte 40 de mamifere vor ajunge aici de la întreprinderea silvică Teleneşti.”

[Transcriere: Nicu Gușan]

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG