Linkuri accesibilitate

„Eforturile de căutare a unui sistem electoral ca să fie restabilită încrederea cetăţenilor faţă de sistemul politic ar putea fi justificate”


Gianni Buquicchio (stg) cu Andrian Candu
Gianni Buquicchio (stg) cu Andrian Candu

Gianni Buquicchio (Comisia de la Veneția) formulează însă trei condiții calificate drept esențiale.

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, nu mai crede atât de inoportună o reformă electorală în Republica Moldova ca în 2013. În acel an, Comisia a dat un aviz negativ propunerii democraţilor de a schimba sistemul electoral în unul mixt, așa încât numai 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar restul 50 – în circumscripții uninominale. Aflat astăzi la Chişinău, la invitaţia Curţii Constituţionale, Gianni Buquicchio a spus într-o conferinţă de presă comună cu speakerul democrat, Andrian Candu, cu care a avut la fel şi o întrevedere separată, că acum condiţiile s-au schimbat şi că eforturile de căutare a unui sistem electoral mai bun s-ar putea să fie justificate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

Când într-o opinie anterioară a criticat propunerea Partidului Democrat de a schimba sistemul electoral, în Republica Moldova urmau să aibă loc în mai puţin de un an alegeri, iar Comisia de la Veneţia a spus că autorităţile ar trebui să se abţină de la o astfel de schimbare în ajun de scrutin. Acum, însă, ar fi timp de ajuns până la scrutinul din 2018 pentru o astfel de modificare, iar autorităţile de la Chişinău, deşi nu vorbesc deschis despre ce reformă anume au în vedere, au şi creat un grup de lucru care să găsească o formulă potrivită de modificare a sistemului electoral bazat pe partide, pe care le cred discreditate şi generatoare de deziluzii majore în rândul populaţiei.

Un alt motiv de critici a fost atunci îngrijorarea Comisiei de la Veneţia că un astfel de sistem ar putea să lase spaţiu de influenţe din partea unor oameni de afaceri sau oligarhi asupra proceselor politice din Republica Moldova. Problema reprezentării Transnistriei și a cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare „nu a fost abordată într-o soluție convingătoare”, se mai arăta în opinia formulată în 2013 de Comisia de la Veneţia pe marginea propunerii democraţilor.

Declaraţiile pe care le-a făcut astăzi președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, la Chişinău, unde a sosit la invitaţia Curţii Constituţionale pentru participarea la o conferinţă, dar s-a întâlnit şi cu Andrian Candu, ar putea fi lesne interpretate ca un îndemn la acţiune pentru puterea dominată de Partidul Democrat, partid condus de oligarhul şi magnatul media Vlad Plahotniuc:

„La acea vreme opiniile vizavi de această reformă erau destul de critice,” a spus Gianni Buquicchio.

„Dar au trecut patru ani, iar patru ani este o perioadă lungă. Actualmente nu doar în Republica Moldova, ci peste tot în lume se observă un deficit de încredere faţă de viaţa politică, cum este ea desfăşurată. În aceste condiţii, ar putea să fie justificate eforturile de căutare a unui sistem electoral, posibil mai bun, ca să fie restabilită încrederea cetăţenilor faţă de sistemul politic”, a explicat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Gianni Buquicchio a formulat, însă, şi trei condiţii esenţiale pentru ca o astfel de reformă să fie privită cu ochi buni de forului consultativ al CoE: ca reforma să fie efectuată cu cel puţin un an înainte de scrutin, dezbaterea ei să aibă loc în condiţii de maximă transparenţă şi cu participare cât mai largă, iar înainte de a se produce, autorităţile să se asigure de un consens cât mai larg în rândul clasei politice.

Este tocmai ceea ce e greu de admis că se poate întâmpla. Lideri ai partidelor de opoziţie extraparlamentară, precum e PAS-ul condus de Maia Sandu, sau DA-ul condus de Andrei Năstase, au criticat deja în termeni duri intenţia puterii de a schimba sistemul electoral, spunând că propunerea ar echivala cu „uzurparea puterii de stat” de către bdemocraţi, în condiţiile în care ar exista exemple elocvente, unul în autonomia Găgăuză, care ar demonstra cât de uşor e pentru democraţi să convertească nişte aleşi porniţi în cursă ca şi independenţi. Pe de altă parte, criticile aduse eventualei treceri la sistemul electoral mixt de astfel de formaţiuni sunt lesne de înţeles, în condiţiile în care acestea ar fi primele defavorizate, la părerea an aliştilor, întrucât sunt partide cu structuri şi reprezentare locală slabă, la fel ca şi sprijinul financiar de care pot beneficia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG