Linkuri accesibilitate

Întreprinderea „Registru”, transparența și serviciile publice


Proiectul unei hotărâri de guvern propune desființarea Serviciului Stare Civilă şi al Camerei Înregistrării de Stat şi a Camerei de Licențiere din ministerele actuale.

Ministerul Tehnologiei Informațiilor şi Comunicațiilor a propus reorganizarea întreprinderii de stat Registru, ce eliberează acte de identitate, care ar urma să absoarbă alte trei instituții responsabile de starea civilă şi înregistrarea afacerilor. Autorii proiectului spun că astfel vor fi create centre multifuncționale, bazate pe principiul „ghişeul unic”, şi vor fi reduse corupţia şi birocrația. Unii experți au rezerve însă că acestea sunt adevăratele scopuri, atrăgând atenţia că există mai multe riscuri, printre care manipularea bazelor de date dintr-un singur centru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00

Proiectul hotărârii de guvern presupune desființarea Serviciului Stare Civilă şi al Camerei Înregistrării de Stat, aflate în subordinea Ministerului Justiției, şi a Camerei de Licențiere, din subordinea Ministerului Economiei. Dacă inițiativa va fi adoptată de guvern, personalul şi bunurile deţinute de aceste entități vor fi transmise întreprinderii de stat Registru. În consecință, entitatea cu atribuții extinse va scoate profituri nu doar din evidența populației, dar şi din înregistrarea afacerilor şi emiterea licențelor de activitate.

Ministrul-adjunct al tehnologiei informație Vitalie Tarlev dă asigurări, în nota informativă ce anunță scopul reorganizării inițiate, că într-un final se vor obține reducerea cheltuielilor publice. De asemenea, ar urma să fie simplificate serviciile oferite cetățenilor, care vor economisi timp şi bani. Va rezulta mai puţină corupţie şi birocraţie, mai adaugă ministrul-adjunct al tehnologiei informaţiei.

Nu ar fi prima dată când întreprinderile propuse să fuzioneze s-ar afla laolaltă. Acest lucru s-a întâmplat între anii 2002-2008, când au se aflau sub acoperișul Departamentului Tehnologii Informaționale, spune directoarea Serviciului Stare Civilă, Lucia Ciobanu. În viziunea ei, instituțiile vor fi comasate ca entități, dar funcționarii vor rămâne specializați.

Lucia Ciobanu: „Asta nu înseamnă că-i desființată întreprinderea, instituția, dar o să fie ca subdiviziuni, n-o să fie împreună tot, o să vină ca compartimente – compartimentul Stare civilă, compartimentul Camera de Înregistrare. Dacă se face această reformă, probabil că s-a studiat alte experienţe a altor state, probabil că va fi mai bine. Se face doar pentru cetățean, să se aducă serviciile mai aproape de cetățean, aşa am înțeles”.

Responsabili din guvern nu ştiu deocamdată dacă reorganizarea propusă va presupune şi disponibilizări sau doar trecerea de la o instituție la alta.

Expertul Ion Gumene, de la Centrul analitic Expert-grup, afirmă că în toate ţările europene există tendința de a aduna toate serviciile oferite cetățenilor într-un punct, astfel încât acesta să nu interacționeze decât cu un singur funcţionar care reprezintă statul.

Ion Gumene: „Pe cetăţean nu-l interesează procese la care stau în spate: cum se organizează guvernul, câte instituţii sunt, câţi lucrează pentru a livra un serviciu. Cetăţeanul vrea să meargă la un ghişeu anume sau din contră să deschidă Internetul şi să completeze nişte formulare şi să primească imediat serviciul”.

Ianina Spinei
Ianina Spinei

Vicedirectoarea Transparency International Moldova, Ianina Spinei, consideră că transferarea unor servicii publice către o întreprindere de stat implică mai multe riscuri. Deşi ambele tipuri de instituții sunt în gestiunea statului, experta spune că, potrivit unei analize realizate de Transparency International Moldova, în întreprinderile de stat nivelul corupției este foarte înalt, există mai puțină transparență, iar angajații, selectați pe criterii neclare, de regulă, poartă mai puţină responsabilitate.

Ianina Spinei: „Dacă ne gândim la acele activități pe care le realizează, înregistrarea drepturilor de proprietate, în primul rând, asta e drept fundamental, să se ocupe de asemenea activități trebuie funcționarii publici, care au şi un nivel de profesionalism mai înalt, dar şi responsabilitatea cărora este mult mai înaltă. Se pot întâmpla diferite situații, inclusiv insolvabilitatea, falimentul unei întreprinderi de stat. Mai mult decât atât, întreprinderea de stat Registru a fost într-o situație de acest gen cu câţiva ani în urmă. De ce noi trebuie să expunem ţinerea registrelor publice unor asemenea riscuri?”

Totodată, mai adaugă Ianina Spinei, există riscul ca bazele de date să fie manipulate dintr-un singur centru. Experta a amintit de discuţia din jurul registrului alegătorului, din ajunul ultimului scrutin electoral, şi diferenţele de cifre ale cetăţenilor cu drept de vot. În noua conjunctură, dacă această reorganizare va fi dusă la capăt, diferințele ar putea „curăţate” mult mai uşor, îşi exprimă temerea vicedirectoarea Transparency International Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG