Linkuri accesibilitate

Armenia încheie un nou acord politic cu UE, dar rămâne în Uniunea Vamală a lui Putin


 Serj Sargsian (stânga) și Donald Tusk, Bruxelles ,27 februarie 2017.
Serj Sargsian (stânga) și Donald Tusk, Bruxelles ,27 februarie 2017.

Renunțând la Acordul de Asociere cu UE, Moldova ar recădea în situația Armeniei sau Azerbaijanului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

Armenia și Uniunea Europeană au aprobat la Bruxelles un nou acord politic de „Parteneriat intensiv”, la mai bine de trei ani după ce Erevanul a părăsit negocierile pentru un Acord de Asociere, cum e cel de care beneficiază Ucraina, Georgia și Moldova.

Președintele Armeniei Serj Sargsian și cel al Consiliului European Donald Tusk au ținut o scurtă conferință de presă, la care Tusk a lăudat acordul:

„Acest nou Acord va lărgi aria relațiile noastre reciproce, ținând cont de noile interese politice și economice planetare și de provocările cu care ne confruntăm."

Tusk a precizat că deși acordul este mai mult politic, el pune și bazele unei cooperări concrete:

„Așteptăm să cooperăm în sectoare precum energia, transportul și mediul, pentru oportunități în comerț și pentru o mai mare mobilitate, în interesul cetățenilor noștri."

Tusk a mai spus că UE este principalul partener comercial al Armeniei, precum și principalul donator, situație în care se află și Republica Moldova.

Președinte din anul 2008, Serj Sargsian a fost reales în 2013, anul în care țara sa a fost nevoită, sub presiunea Rusiei, să se alăture Uniunii Vamale Euroasiatice imaginate de Putin, împreună cu Rusia, Bielorusia, Kazahstanul și Kirgizstanul.

Anul 2013 a fost de altfel cel în care Putin a marcat o serie de puncte vizavi de Uniunea Europeană, făcând să eșueze proiectul de gazoduct european Nabucco și golind de substanță temporar programul european al Parteneriatului Estic din care fac parte șase țări foste sovietice, printre care și Moldova.

Cu excepția Moldovei, celelalte cinci se aflau acel an din nou în sfera de influență a Rusiei.

Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE în iunie 2014. Ca și în cazul Armeniei, Uniunea Europeană este în prezent principala destinație a exporturilor moldovenești.

Nu este așadar câtuși de puțin întemeiat ceea ce a spus Igor Dodon, și anume că semnarea Acordului ar fi fost o greșeală. Exporturile au crescut, iar populația circulă liber în Europa. Renunțarea la Acord ar duce la pierderea facilităților comerciale și a clauzei liberului schimb.

Tocmai de aceea acordul decis luni între UE și Armenia nu conține clauze comerciale. Armenia a intrat în Uniunea Vamală cu Rusia și nu poate beneficia de liber schimb cu UE, așa cum beneficiază Moldova, Georgia și Ucraina.

Un Acord de asociere este imposibil de când Armenia a intrat în Uniunea Vamală a lui Putin. O țară nu poate fi în amândouă, este o imposibilitate juridică. Pe de o parte, tarifele și regulile comerciale sunt prea diferite de la o structură la alta, iar Rusia se află sub sancțiunile blocului european.

Tot în iunie 2014 au semnat un acord - odată cu Moldova - și Georgia și Ucraina, ratificându-l ulterior în etape. Tot așa, georgienii și ucrainenii vor beneficia curând de același drept de circulație în UE de care se bucură deja moldovenii.

În foarte scurta conferință de presă comună, președintele Consiliului European Donald Tusk a fost însă și critic vizavi de Armenia. El a spus că noul acord politic va permite „să asigurăm alegeri libere și oneste în Armenia”.

Aluzia la „alegeri libere și oneste" e poate o aluzie la faptul că în 2008, când a devenit președinte, Sargsian a fost acuzat de fraudă de către opoziție.

Tusk a mai menționat si necesitatea de a găsi o soluție pașnică pentru conflictul înghețat din Nagorno-Karabah:

„Actualul status quo este inacceptabil. Nu există soluție militară. Uniunea Europeană va sprijini eforturile și propunerile din cadrul Grupului de la Minsk al OSCE."

În privința acordului de asociere UE - Ucraina, el nu este aplicat decât parțial, deoarece olandezii l-au respins prin referendum în urmă cu un an, în proporție de 60%. Cu toate astea, referendumul fiind doar consultativ, Camera inferioara a parlamentului olandez a decis săptămâna trecută să adopte acordul. Olanda era ultima tara din UE care nu ratificase documentul.

Se așteaptă ca noul acord politic decis între UE și Armenia să fie semnat în mai. El nu va, asadar, avea o clauză a liberului schimb, cum e cea de care beneficiază Moldova, Ucraina și Georgia, dar va da mai multă formă cooperării politice, cu o lună înainte de alegerile ce vor avea loc pe 2 aprilie în Armenia.

Negocierile pentru un acord politic cu Azerbaijanul, dușmanul Armeniei, au început luna aceasta.

Un lucru e limpede: renunțând la Acord, Moldova ar recădea în situația Armeniei sau Azerbaijanului.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG