Linkuri accesibilitate

Rusia și interesele ei în R. Moldova (Vl. Socor/Hotnews.ro)


„Politica moldovenească e ca un depozit unde sunt stocate preponderent produse expirate” (Igor Volnițchi/Tribuna.md).

Presa a citat masiv în acest weekend pe fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru, care într-o postare pe Facebook, a criticat participarea președintelui Igor Dodon la recepția dedicată „Zilei Apărătorului Patriei”, desfășurată în ambasada Rusiei, alături de așa-numitul ministru al Apărării din regiunea transnistreană, scrie deschide.md. Anatol Șalaru consideră că „este umilitor ca un șef de stat să stea la aceeași masă cu cei care i-au împușcat cetățenii, cu cei care zi de zi exersează cum să invadeze Republica Moldova”. Fostul ministru al Apărării îl consideră pe președintele Igor Dodon „un trădător”, și crede că autoritățile ar fi trebuit să reacționeze la prezența așa zișilor „demnitari” transnistreni pe teritoriul Republicii Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Despre interesul Rusiei în Republica Moldova a vorbit Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation, intr-un interviu pentru Hotnews.ro. După părerea lui, Rusia a avut proiecte de federalizare si pentru Ucraina si pentru Republica Moldova. Și pentru că denumirea de federalizare a început să stârnească temeri, aceasta a început să se numească „statut special”, un instrument de reexpansiune a Rusiei in fostele republici sovietice. O asemenea întorsătură ar integra teritoriul secesionist și pe reprezentanții acestuia formal în sistemul politic al statului recunoscut, ceea ce ar însemna un blocaj la nivel central. De aceea, Rusia vrea să se limiteze la „un statut special” pentru raioanele din estul Republicii Moldova, Kremlinul nu este capabil să întrețină și Chișinăul, crede Vladimir Socor. Tot el spune că în prezent, România este mai influentă la Chișinău decât Rusia.

Dionis Cenușă, politologul Expert-Grup scrie într-un comentariu publicat de Agenția de presă IPN, că întâlnirea de săptămâna trecută a premierului Filip, și a președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu președintele Igor Dodon, a „demonstrat cât de vulnerabilă este de fapt guvernarea și cât de repede președintele pro-rus, deși fără competențe largi, a reușit să o depășească din punctul de vedere al legitimității și respectiv al popularității”. În acest context, autorul sugerează că dacă Partidul Democrat a vrut să câștige credite electorale, pe fundalul retoricii pro-ruse a președintelui, cel mai probabil acest lucru nu i-a reușit. În linii generale, Dionis Cenușă observă că președintele Igor Dodon câștigă tot mai mult teren electoral, în timp ce Partidul Democrat pierde din popularitate. „Sperierea cu reorientarea geopolitică a țării nu mai funcționează ca sursă de mobilizarea a electoratului pe interior, și tot mai puțin are impact asupra partenerilor externi”. În concluzie, Dionis Cenușă spune că „democrații trebuie să găsească soluții urgente pentru a tempera acțiunile geopolitice ale președintelui Dodon, dacă acesta reprezintă cu adevărat un proiect politic, rezultat din strategiile lor de supraviețuire politică”.

Într-un editorial publicat de portalul tribuna.md, autorul Dumitru Spătaru încearcă să caute răspuns la întrebarea de ce Republica Moldova nu se dezvoltă? „Cetăţenii noştri, indiferent că lucrează cu sapa pământul sau ajung la conducerea ţării, nu înţeleg că statul suntem noi. Problema nu e doar în politicieni, în conducători, ci în fiecare dintre noi. Toţi fură de la acest stat, neînţelegând că fură de la sine”. Autorul punctează câteva probleme majore, printre care angajatorii care preferă să ofere salarii în plic, pentru a plăti mai puţine impozite, funcționarii care se lasă mituiți, politicienii preocupați de „mulgerea” instituțiilor de stat, iar în rezultat avem un tablou dezolant, iar în asemenea condiții Republica Moldova nu are cum să se dezvolte, concluzionează editorialistul.

Și analistul Igor Volnițchi pe tribuna.md că „politica moldovenească e ca un depozit unde sunt stocate preponderent produse expirate”. „Unele produse demult sunt expirate, dar proprietarii au băgat bani în ele şi nu li se ridică mâna să le arunce – le lasă aşa pur şi simplu pe rafturi poate or prinde bine vre-odată la ceva. La alte produse expirate li se schimbă eticheta şi acestea sunt introduse din nou în circuit comercial, chipurile având încă ceva timp până la expirarea termenului de valabilitate. Sunt şi produse expirate care de la depozit sunt duse direct în secţiile de culinărie din unele magazine şi din ele se prepară „mâncare proaspătă”. Uneori, la depozite sunt aduse produse noi, dar de o calitate îndoielnică”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG