Linkuri accesibilitate

J.M. COETZEE, Arabella KURTZ. Povestea cea bună


Un spectacol al inteligenţei de toată frumuseţea, chiar o lectură palpitantă.

Când un laureat Nobel pentru Literatură stă de vorbă cu o psihoterapeută, musai să rezulte un spectacol al inteligenţei de toată frumuseţea. Povestea cea bună, de J.M. Coetzee şi Arabella Kurtz, Ed. Trei, 2016, este chiar o lectură palpitantă – atât pentru cei iniţiaţi, cât şi pentru toţi cei care vor să ştie mai mult despre ceilalţi, dar şi despre ei înşişi, printre aceştia din urmă numărându-mă şi eu.

Autorii pornesc de la premiza că „auto-naraţiunile în vieţile multor oameni” îşi au rolul lor ca „să justifice comportamentul nostru din trecut şi din prezent”, iar J.M. Coetzee nu ezită să tragă primul semnal de alarmă: psihoterapeutul ar trebui „să facă pacientul să înţeleagă că nu este liber să-şi inventeze povestea vieţii, că inventarea unor poveşti despre noi înşine poate avea consecinţe grave în viaţa reală”, căci „dacă alegi şi ocupi o perspectivă fantezistă, mai curând sau mai târziu vei avea de plătit un preţ real”. În baza unor lucrări de specialitate de ultimă oră, dar şi făcând trimitere la câteva capodopere ale literaturii universale (Litera stacojie de Hawthorne, Crimă şi pedeapsă & Demonii de Dostoievski, Austerlitz de W.G. Sebald ş.a.), autorii stăruie în ideea că „pentru a trăi cu o mai mare conştiinţă de sine, una dintre condiţii este să înţelegi care sunt relaţiile tale adevărate cu alte persoane”, adică „pe de o parte, să apreciezi ce viaţă plină duc aceşti alţi oameni (…), şi ce loc ocupi tu cu adevărat în vieţile lor, pe de altă parte”. De unde şi această viziune idealizată despre „o societate în care, pentru fiecare dintre noi, ficţiunea (fantezia) noastră este necontestată şi în care o forţă măreaţă, leibniziană, conducătoare, se asigură că toate miliardele de ficţiuni personale se întrepătrund perfect, pentru ca nimeni dintre noi să nu trebuiască să stea treaz noaptea şi să se întrebe cu anxietate dacă lumea în care trăim este reală”.

…cum ar veni, după ce c-am trăit în „cea mai frumoasă dintre lumile posibile”, iată-ne visând cu ochii deschişi la o lume… reală!

27 februarie ’17

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG