Linkuri accesibilitate

Mii de oameni participă la Moscova la un marș în memoria politicianului de opoziție Boris Nemțov...


...asasinat pe un pod din apropierea Kremlinului în 27 februarie 2015.

Fost vicepremier la sfârșitul anilor 1990, Nemțov a fost un critic vehement al președintelui rus Vladimir Putin.

Cinci suspecți ceceni au fost arestați pentru uciderea lui Nemțov, între ei și un fost ofițer de securitate din anturajul liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Dar reprezentanții opoziției ruse și familia lui Boris Nemțov cer autorităților să-i aducă în fața justiției pe cei care au comandat asasinatul.

Marșul, care a fost autorizat de autoritățile municipale, are loc pe traseul Piața Pușkin - Bulevardul Saharov.

Marșurile similare din anii precedenți s-au desfășurat fără incidente.

Manifestări de comemorare au fost anunțate duminică și în alte orașe din Rusia, inclusiv la St. Petersburg, și în orașul natal al lui Nemțov, Nijnii Novgorod.

La Moscova, participanții la marș controlați cu detectoare de metale operate de zeci de polițiști amplasați de-a lungul rutei.

Demonstranții poartă drapelul rus și drapele cu însemnele partidului de opoziție PARNAS și mișcării Solidaritatea.

Sute de oameni poartă portrete ale lui Nemțov, și pancarte pe care scrie: „Războiul cu Ucraina este crima lui Putin”, „Puterea stă în adevăr, iar adevărul e de partea noastră”, sau „Avantajul nostru în fața autorităților este onestitatea”.

Iuri Konstantinov, pensionar în vârstă de 63 de ani, a spus reporterilor de la Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere, că participarea la marș este pentru el o datorie civică, dar se îndoiește că manifestația va întări opoziția rusă:

„Nu văd vreun motiv special de speranță. Dar omul are datoria să-și apere convingerile, deși nu știu ce poate ieși din asta. Lumea întreagă pare s-o fi luat într-o direcție greșită”.

Ibraghim Osmanov, de 59 de ani, a spus că a venit la Moscova pentru a participa la marș tocmai din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

„A sprijinit întotdeauna poporul tătar. Am venit să aducem un omagiu memoriei sale”, a spus despre Nemțov Osmanov, înconjurat de un grup de etnici tătari purtând drapelul tătarilor din Crimeea și un banner de câțiva metri cu inscripția: „Stop represaliilor din Crimeea. Libertate deținuților politici ucraineni”.

Participanții la marșul în memoria lui Boris Nemțov au scandat lozinci de genul „Libertate deținuților politici!”, „Rusia fără Putin!” și „Putin înseamnă război!”.

În timpul marșului, mai mulți reprezentanți ai opoziției au adunat semnături pentru o petiție care cere primăriei de la Moscova să instaleze o placă comemorativă la locul unde a fost asasinat Nemțov.

Inițiatorii petiției mai speră și să convingă autoritățile să afle cine distruge mereu memorialul ad-hoc pe care simpatizanții politicianului îl refac periodic pe podul de lângă Kremlin unde s-a petrecut crima în februarie 2015

„E o dată tristă, data unui omor. A fost asasinarea unui lider din motive politice. Cu toții ținem minte. Păcat că puțin sînt oamenii ca el”, spune Galina, pensionară de 66 de ani din Moscova. (AE)

XS
SM
MD
LG