Linkuri accesibilitate

ANRE, tarifele și „directivele europene”


Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi noi metodologii de calculare şi aplicare a tarifelor la energie electrică şi gaze naturale. Potrivit reprezentanţilor ANRE, noile reglementări transpun în practică două directive europene. Operatori prezenți la şedinţă au spus că Agenţia a micșorat mai mulţi indicatori incluşi la calcularea tarifelor, lucru ce ar încălca principiul predictibilității investirilor făcute. Ei au cerut amânarea măsurii cu cinci ani şi au solicitat ca mai întâi în tarife să fie incluse pierderile acumulate în ultimii ani din cauza devalizării leului, aşa cum şi-au asumat anterior autorităţile.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

Schimbările propuse de ANRE vor avea un impact asupra întregului sector energetic, au spus reprezentanții companiilor, şi ar diminua resursele financiare alocate investiţiilor, fapt ce ar putea afecta, la rândul lor, calitatea serviciilor şi securitatea cetăţenilor, au menţionat aceiaşi vorbitori.

Rafael Huarte, reprezentantul grupului spaniol Gas Natural Fenosa şi consilier pentru reţelele electrice deţinute de companie în Republica Moldova, a spus că situația se complică şi mai mult acum, când toţi operatorii de energie electrică trec prin dificultăţi.

Rafael Huarte: „Toate companiile din sector au suportat o perioadă îndelungată de timp majorări ale preţului pentru energia electrică. A fost o situaţie critică. Aceste devieri au fost recunoscute de Ministerul Economiei, dar noi încă nu am început să le recuperăm prin tarif, lucru care, în cazul în care se adoptă aceste modificări, nu va fi respectat”.

În timp ce operatorii energetici au reproşat directorilor ANRE că au urgentat aprobarea noilor metodologii deşi mai au timp un an de zile pentru a le adopta, Sergiu Ciobanu, director la autoritatea de reglementare, a afirmat că nu este vorba de grabă şi că au fost respectate toate procedurile de consultare publică. Potrivit lui, ANRE îşi doreşte tarife corecte şi echitabile, de asemenea vrea să prevină „abuzurile din perspectiva acumulării mai multor resurse nemeritate de la consumator”.

Sergiu Ciobanu: „Operatorul vrea să obţină cât mai mult pe seama consumatorului şi noi suntem aici din perspectiva ca să limităm anumite situaţii. Noi demult suntem în întârziere cu aprobarea ei [metodologiei – n.r.], numai că Fenosa blochează acest proces, adică prin Secretariat [Comunităţii Energetice – n.r.]”.

Europa Liberă: Va avea efect asupra tarifelor şi asupra consumatorilor această schimbare de metodologie?

Sergiu Ciobanu: „Într-o mare măsură da, dar nu ştiu dacă impactul este aşa de semnificativ ca să vină să şteargă, ceea ce spun ei, devierile. Nu, n-are nimic. Deci tariful următor va fi partea de tarif, plus devierile acelea vor fi puse separat în tarif”.

Europa Liberă: Deci oamenii să se aştepte la majorări spre 1 aprilie?

Sergiu Ciobanu: „Nu ştim, să vedem prețul de import. Încă e prematur”.

Gabriela Creţu, de la Secretariatul Comunităţii Energetice, a spus că organizaţia nu a aparat niciun furnizor sau operator. Comunitatea Energetică Europeană vrea ca Republica Moldova să aibă un cadru legal modern care să includă măsuri de stimulare a eficienţei operatorilor, a afirmat Gabriela Greţu:

Gabriela Creţu: „Ceea ce am remarcat este o uşoară grabă cu care se doreşte amendarea acestor metodologii, deoarece, conform legii, se cere 24 de luni în care aceste metodologii să poată să fie revizuite, iar, în acelaşi timp, dacă era această urgenţă privind transpunerea termenilor din legislaţia care recent s-a adoptat, atunci trebuiau să fie făcute modificări doar respectând acest lucru, s-a mers, în opinia noastră, puţin mai departe, afectându-se structura capitalului, afectându-se rentabilitatea rezonabilă pe care orice companie o doreşte în sector. Şi aici încă odată este vorba de rentabilitatea tuturor operatorilor din sistem”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG