Linkuri accesibilitate

Triplul control asupra „contului de gaze” transnistrean


Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.

Din sumarul ediţiei: Legislatorii de la Tiraspol au decis ca banii acumulați în regiunea transnistreană pentru consumul gazelor rusești să fie administrați nu doar de executiv, ca până în prezent, și au introdus un control triplu – executiv, legislativ, curtea de conturi. Ce cred experții și oameni de rând despre această schimbare. A avut loc prima întâlnire a negociatorilor-șefi de la Chişinău și Tiraspol după mai bine de patru luni – ce s-a discutat la această întâlnire? Un interviu cu purtătoarea de cuvânt al NATO despre deschiderea oficiului de legătură a Alianței în Republica Moldova și impresii de la spectacolul Ciuleandra jucat la Tiraspol de teatrul Satiricus de la Chişinău. Aceste și alte subiecte le vom aborda în următoarea jumătate de oră.

***

Triplul control asupra „contului de gaze” transnistrean
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute.

Premierul de la Chişinău Pavel Filip va face o vizită la Kiev la 13 februarie, la invitația omologului său ucrainean, Volodimir Groisman. Filip se întâlnește, de asemenea, cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Pe agenda discuțiilor se află relațiile economice bilaterale, protejarea mediului pe râul Nistru și rezolvarea conflictului transnistrean.

Guvernul R. Moldova și-a reafirmat dorința să vadă plecate trupele rusești de pe teritoriul țării. Într-un interviu cu presa ucraineană înaintea vizite la Kiev din 13 februarie, Pavel Filip a amintit că Rusia s-a obligat încă din 1999 să-și retragă trupele, dar nu a făcut-o, încălcând astfel mai departe Constituția R. Moldova.

Președintele R.Moldova Igor Dodon s-a întâlnit marți la Bruxelles cu secretarul-general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller. După discuții, Gottemoeller a spus că „NATO respectă neutralitatea constituțională a Moldovei”. Oficialul occidental a dat asigurări că biroul de legătură NATO ce se va deschide la Chișinău nu atinge în niciun fel neutralitatea Moldovei. Igor Dodon a spus că apreciază „unele programe” realizate în colaborare cu NATO în Moldova, dar și-a reiterat opoziția față de deschiderea biroului de legătură NATO, și a cerut ca evenimentul să fie amânat, spunând că acesta ar fi o provocare și el dăunează șanselor de reglementare a conflictului transnistrean. Dodon a mai spus că a discutat cu oficialul NATO posibilitatea unor garanții scrise că alianța nu dorește să schimbe statutul neutru al Moldovei. Ministerul de Externe de la Chişinău a anunțat că oficiul de legătură al NATO la Chişinău se va deschide în luna aprilie.

Igor Dodon și Rose Gottemoeller
Igor Dodon și Rose Gottemoeller

După vizita la Bruxelles a președintelui Igor Dodon, europarlamentara Monica Macovei a atras atenția că Acordul de Asociere cu UE „nu se poate amenda în niciun fel” și este cel mai favorabil făcut vreodată de Uniunea Europeană către o ţară terţă”.

Vasile Botnari, ministrul comunicațiilor în guvernul lui Pavel Filip, considerat de unii un apropiat al lui Vlad Plahotniuc, a fost ales președintele societății pe acțiuni moldo-ruse „MoldovaGaz”, subsidiara gigantului energetic rusesc „Gazprom”. În cadrul unei întrevederi cu vicepreşedintele Gazprom, Valeri Golubev, premierul Pavel Filip a cerut să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către compania locală „Tiraspoltransgaz” şi ulterior către administraţia regiunii. Valeri Golubev a spus că această solicitare ar urma să fie examinată cu noua conducere a Moldova Gaz.

Negocierile în formatul 5+2 ar putea fi reluate la primăvară, a relatat presa după prima întrevedere din ultimele patru luni între vicepremierul responsabil de reintegrare, George Bălan, și negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Grupul Agora din Rusia a dat publicității un raport în care arată că autorităţile ruse au început să vadă internetul ca pe un teatru de război, intern şi extern. Ca urmare, avertizează raportul, autorităţile sunt hotărâte să limiteze libertatea de expresie pe internet, să impună cenzura și să îşi înteţească presiunile asupra utilizatorilor.

Rusia a repetat opoziția ei faţă de folosirea sancţiunilor în relațiile internaţionale, considerându-le „mai degrabă destructive și dăunătoare pentru ambele părți”. Declaraţia ii aparține purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce un grup de senatori americani – atât republicani, cât și democrați – au introdus un proiect de lege care l-ar putea împiedica pe președintele Donald Trump să ridice sancţiunile împotriva Moscovei, dacă ar dori să facă acest lucru. Peskov a respins și posibilitatea că Washingtonul și Moscova ar putea negocia o înțelegere în ceea ce privește Ucraina. El a spus că Moscova dorește ca Statele Unite să facă presiuni asupra Kievului pentru a respecta acordul de la Minsk, care ar duce la încetarea violentelor în estul Ucrainei. Kievul spune ca Moscova este cea care nu respectă înţelegerea.

***

Europa Liberă: Publicația rusă Kommersant a anunțat vineri că șeful executivului de la Tiraspol, Alexandr Martînov, efectuează o vizită la Moscova, unde are programate întrevederi inclusiv la Ministerul rus de Finanțe. Printre subiectele de bază, potrivit publicației, este acordarea regiunii transnistrene a ajutorului financiar din partea Federaţiei Ruse. Moscova transferă anual regiunii separatiste fonduri pentru achitarea unor suplimente la pensii. Anterior acest supliment era de 15 dolari, acum acesta s-a redus în jumătate din cauza deprecierii rublei rusești. De obicei, banii sunt transferați după prezentarea de către Tiraspol a raportului pentru anul precedent. Deocamdată un astfel de raport nu a fost aprobat.

În cadrul unei vizite în capitala Federaţiei Ruse de acum câteva săptămâni, liderul regiunii Vadim Krasnoselski a declarat că a cerut Moscovei 130 milioane dolari pentru modernizarea economiei regiunii transnistrene, dar și o sumă de bani pentru susținerea cursului valutar. Moscova a promis că va examina aceste solicitări.

Vadim Krasnoselski
Vadim Krasnoselski

Kommersant notează că Vadim Krasnoselski a cerut, de asemenea, Moscovei, într-o scrisoare adresată încă în luna decembrie vicepremierului Dmitri Rogozin, să desemneze și să plătească o companie care să facă un audit al cheltuielilor publice ale regiunii transnistrene și să vină cu recomandări pentru raționalizarea acestora. În scrisoare se spune, potrivit publicației ruse, că una dintre cauzele principale ale problemelor economice din Transnistria este nivelul ridicat al cheltuielilor publice. „De la începutul anilor 2000 cota cheltuielilor pentru întreținerea administrației publice s-a ridicat de la 38 la 50 la sută din produsul intern brut al Transnistriei, iar în 2016 –la 60 la sută. Produsul intern brut al regiunii a fost în 2015 de 870 milioane dolari, mai notează publicația rusă.

Asistența Rusiei pentru regiunea transnistreană se manifestă însă nu doar prin alocațiile directe, ci și prin faptul că banii colectați de la populație și agenți economici pentru consumul de gaze rusești livrate de Gazprom rămân în regiune. Acești bani ajung pe un cont special care anii trecuți era administrat de executivul controlat de Evgheni Șevciuk. Săptămâna trecută Sovietul suprem de la Tiraspol a schimbat legea și a decis să de acum încolo contul respectiv va fi administrat în comun de executiv, legislativ și curtea de conturi.

Corespondenta noastră la Tiraspol, Karina Maximova, notează că în anii trecuți contul special a fost administrat netransparent de administrația din regiune, motiv pentru care Moscova a sugerat de mai multe ori Tiraspolului că își va retrage sprijinul financiar dacă practicile abuzive vor continua. În consecință, au scăzut transferurile directe către regiune, motiv pentru care administrația transnistreană nu a mai fost capabilă să facă față obligațiilor sociale.

Iată cum a comentat introducerea unui control triplu asupra fondului special pentru plățile la gaze directorul Școlii de studii politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun:

Anatoli Dirun: „Aș menționa câteva momente, în legătură cu proiectul de lege adoptat. În primul rând, atunci când un domeniu sau altul în viața de zi cu zi a societății, în particular în economie, sfera socială, în domeniul educației, începe să fie reglementată de lege, începe să devină mai calitativ și mai bun. Pentru că legea stabilește un cadru foarte clar și reguli de utilizare a resurselor. În cazul de față este vorba despre bani.

​Anatoli Dirun
​Anatoli Dirun

Dar în același timp trebuie spus că nu are loc nimic ieșit din comun, pentru că atunci când vorbim despre banii colectați pentru gaze în Transnistria trebuie să existe o disciplină executorie. Dacă ne amintim, banii de la gaze au fost mereu „o piatră de încercare” pentru fiecare echipă. Să ne amintim scandalul anului 2008-2009, când anume în jurul banilor de la gaze au fost dezbateri mari și banii au fost transferați din GazpromBank, care încă mai exista pe atunci, în Banca centrală de la Tiraspol, să ne amintim și declarațiile făcute de Evgheni Șevciuk, care pe atunci era președinte al Sovietului suprem. După care însăși Evgheni Șevciuk, devenind cel de al doilea președinte al Transnistriei, „s-a ars” cu acești bani, creând un „fond de stabilizare” unde erau virate sumele colectate. Și iată că acum echipa nouă, a lui Vadim Krasnoselski, trage linia și spune: „Noi acești bani îi vom pune pe un cont special care va fi direcționat pentru întreprinderile din domeniul energetic și doar în conformitate cu legea.”

Întrebat cum e mai bine să fie administrați banii acumulați în urma achitărilor pentru gaze – dacă aceștia trebuie transferați Rusiei în contul consumului și datoriei, sau lăsați în Transnistria și folosiți pentru ameliorarea situației social-economice dificile, Anatoli Dirun a spus:

Anatoli Dirun: „În ceea ce privește folosirea banilor, întrebarea este și simplă, și complicată în același timp. Pentru că de fapt aceștia nu sunt banii noștri, sunt banii Federaţiei Ruse. Și aici trebuie să facem referire exclusiv la decizia Federaţiei Ruse privind folosirea acestor bani. Vedem că în acest moment există decizia Rusiei că putem să folosim acești bani. De multe ori în trecut s-a întâmplat că am folosit banii de pe acest cont nu doar pentru asigurarea necesităților întreprinderilor energetice, ci și pentru acoperirea problemelor din sfera socială – la plata pensiilor, salariilor și așa mai departe. Trebuie să spunem mulțumesc Rusiei că avem în acest moment această posibilitate.

Cum se pot folosi acești bani pe viitor – e o chestiune în discuție. A avut loc săptămâna trecută o întâlnire a vicepreședintelui Gazprom Golubev cu președintele Krasnoselski – această chestiune este în gestiunea șefului administrației și decizia trebuie să fie adoptată doar ținând cont de opinia părții ruse. De capul ei Transnistria, fără să țină cont de opinia Federaţiei Ruse, nu poate folosi acești bani.”

​Europa Liberă: Directorul Școlii de studii politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun, răspunzând întrebărilor corespondentei noastre la Tiraspol, Karina Maximova.

Dar iată ce cred oameni de rând întâlniți întâmplător pe stradă la Tiraspol și Bender cu privire la felul în care trebuie să fie administrați banii din contul special pentru consumul de gaze:

Лучше отдать России их. Потому что они нам много газа дали. Чтобы уменьшился долг Приднестровья.

Я думаю, что не надо тратить, надо их просто оставлять, чтобы они были. Мало ли что, несчастье какое, стихийное бедствие или что-нибудь. Чтоб был запас. Как обычно хозяин дома – всегда держит в загашнике что-нибудь.

Чтоб пенсионерам давали больше пенсию. Тут у нас чтоб они крутились, не разбазаривали, как у Шевчука – на себя да на себя. Тут надо для народа, а предприятия строить нечего, потому что все предприятия пустые, все заводы стоят. Зачем строить лишние, когда те стоят?

Ну, куда? Я пенсионерка, значит – на пенсионный вопрос. Чтоб деньги оставались у нас здесь, у меня такое мнение. У меня пенсия маленькая, потому что есть люди, не работали столько лет, а получают то же самое, что и я, которая проработала 45 лет. Хотя бы сделали прожиточный минимум. Вот как выжить, если я получаю без российских 1000 рублей?

Знаете, я затрудняюсь сразу ответить на этот вопрос, потому что это очень серьезный вопрос. Ну конечно, и России мы должны отдать, сколько можно нас кормить? У людей возникает иждивенческая потребность – что ни за что не надо платить, можно так жить. Это с одной стороны неправильно, Конечно, много проблем в Приднестровье, для того, чтобы их решить, нам нужны тоже эти деньги. Поэтому я не знаю… Семейный бюджет я веду, так с женой договорились, и прежде чем принять какое-то решение мы много думаем и правильные принимаем меры и довольно неплохо живем. Даже на наши деньги, что мы получаем – эти копейки.

Мне сложно сказать. Я думаю, что правительство с этим разберется. Я рассчиталась бы – потому что я всегда так делаю. В первую очередь как получу – коммунальные долги государству, а потом трачу на свои. Вот так вот.

Europa Liberă: Voci ale unor oameni întâlniți pe stradă la Tiraspol și Bender, culese de corespondenții noștri în regiunea transnistreană.

***

Europa Liberă: La oficiul Misiunii OSCE de la Tiraspol a avut loc prima după o pauză de patru luni întâlnire dintre negociatorii șefi de la Tiraspol și Chişinău – Vitali Igraniev și Gheorghe Bălan. Presa transnistreană scrie că Tiraspolul este gata să discute subiecte umanitare, sociale și economice care ar ușura viața oamenilor de rând, dar nu și pe cele politice și de securitate. Subiectele în discuție au devenit aproape tradiționale – circulația pe calea ferată, reținerile pe care Tiraspolul le consideră nemotivate a unor demnitari transnistreni în aeroportul de la Chişinău, dar și chestiunile conținute în cunoscutul Protocol de la Berlin – recunoașterea diplomelor transnistrene și a numerelor de înmatriculare din regiune, telecomunicațiile și dosarele penale deschise de Chişinău unor responsabili din regiunea transnistreană, dosare pe care Tiraspolul le consideră motivate politic.

O analiză publicată de agenția Novostipmr menționează că până în prezent nu este clar reglementat importul de mărfuri în regiune pe calea ferată. „Am cerut părții moldovenești ca tranzitul de carburanți prin Transnistria să se facă nu doar prin sud, ci și prin nordul Transnistriei, pe la punctul Slobodka-Kolbasna”, a declarat șeful echipei de negociatori de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, care a spus că subiectul ar putea fi soluționat cu ușurință dacă nu va fi politizat.

Un alt subiect în discuție, care ține de data aceasta de ecologie, este evacuarea din Transnistria, cu participarea specialiștilor de pe malul drept al Republicii Moldova, a cinci tone de amoniac de la combinatul de carne de la Tiraspol. Și Ministerul pentru situații excepționale din Federaţia Rusă și-a arătat disponibilitatea de a se implica în acest proiect.

Vitali Ignatiev mai este citat cu declarația că soluționarea problemei recunoașterii diplomelor transnistrene este blocată de nedorința Chişinăului de a accepta folosirea sintagmei „de stat” în denumirea Universității de la Tiraspol. „Este o problemă umanitară ușor de rezolvat dacă colegii de la Chişinău ar renunța la politizarea acestei chestiuni”, spune Vitali Ignatiev, subliniind că Tiraspolul nu este de acord cu schimbarea denumirii universității. Chişinăul consideră că păstrarea sintagmei „de stat” în denumirea Universității din Transnistria ar fi un pas către recunoașterea statalității regiunii.

Agenția de știri Novostipmr relatează cu referire la declarațiile lui Vitali Ignatiev că pe parcursul celor patru luni Chişinăul ar fi fost cel care ar fi refuzat să dea curs invitațiilor la dialog venite din partea Tiraspolului, invocând procesele electorale interne.

***

Europa Liberă: Într-un interviu acordat Alei Ceapai, vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat că, din contra, Tiraspolul a fost cel de negăsit pentru organizarea întâlnirilor dintre negociatori și că printre subiectele abordate în cadrul ultimei întâlniri au fost și cel legat de școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, dar și cel al terenurilor agricole din raionul Dubăsari și deschiderea podului de la Gura Bâcului.

Gheorghe Bălan: „Într-adevăr întâlnirea reprezentanţilor politici este prima din acest an şi au trecut patru luni de la ultima întrevedere. În această perioadă, din motive tehnice, pentru că au avut loc anumite procese în regiunea transnistreană, reprezentantul Tiraspolului nu a fost de găsit pentru a avea această platformă de discuţii funcţională.

George Balan
George Balan

La momentul de faţă au fost făcute toate ajustările şi el a fost reconfirmat în funcţia de reprezentant politic al Tiraspolului în procesul de reglementare, ceea ce ne-a permis să restabilim acest dialog. În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă ultimele evoluţii în implementarea înţelegerilor care au fost convenite anterior. Au fost trecute în revistă evoluţiile şi am analizat poziţiile părţilor pe subiectele care au fost discutate în cadrul negocierilor în formatul 5+2 care au avut loc la Berlin.

Am abordat şi subiecte ce ţin de interesul primordial al populaţiei: asigurarea accesului fermierilor la terenurile din raionul Dubăsari care se află în proprietatea lor şi problema şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

Am vorbit şi despre posibilitatea redeschiderii podului de la Gura Bâcului, posibilităţile de interacţiune în domeniul căilor ferate, posibilitatea restabilirii interconexiunii, legăturilor telefonice dintre maluri.

Am abordat şi probleme tehnice, cotidiene, între care evacuarea unor substanţe chimice periculoase de la o întreprindere locală din Tiraspol. Reprezentanţii structurilor abilitate de la Chişinău ar putea fi implicaţi în soluţionarea acestei probleme. Acestea au fost, în mare, subiectele discutate.

Am atras atenţia şi la subiectele ce ţin de libertatea circulaţiei, asigurarea accesului în regiune, posibilitatea ca populaţia să circule nestingherit pe linia administrativă şi prin aşa numitele posturi transnistrene. Cu părere de rău însă pe domeniul liberei circulaţii nu am găsit careva posibilităţi de soluţionare.”

Europa Liberă: Nu s-a reușit pentru că părţile văd diferit soluţionarea problemei sau din alte motive?

Gheorghe Bălan: „Noi am solicitat să fie eliminate acele restricţii aplicate oficialilor de pe malul drept. Am cerut să fie eliminată abordarea discriminatorie faţă de locuitorii de pe malul drept, adică acele aşa numite fişe migraţionale şi controale exagerate care au loc pe linia administrativă în posturi transnistrene. Cu părere de rău nu am reuşit să găsim înţelegere din partea Tiraspolului pe acest subiect.

Subiectul şcolilor necesită a fi dezbătut pe larg în cadrul procesului de negocieri prin prisma îmbunătăţirii condiţiilor de studii, eliminarea abordărilor discriminatorii din partea reprezentanţilor Tiraspolului la adresa elevilor şi a administraţiilor acestor şcoli, crearea condiţiilor normale de activitate prin oferirea unor spaţii adecvate procesului educațional. Toate aceste aspecte le-am abordat cu domnul Ignatiev. Aştept de la el careva acţiuni concrete, soluţii până la următoarea întrevedere a reprezentanţilor politici care ar urma să aibă loc la Chişinău.

Am discutat şi despre problema terenurilor. Sunt mii de fermieri din raionul Dubăsari care nu au acces la proprietăţile lor, la terenurile amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol. Am propus părţii transnistrene să revină la mecanismul din 2006 şi care a funcţionat până în 2013 şi care oferea posibilitate țăranilor să aibă acces nestingherit la aceste pământuri şi să le prelucreze, iar în paralel să încercăm să identificăm soluţii la problemele existente în acest domeniu. Cu părere de rău, pe acest subiect, partea transnistreană nu a manifestat deschidere la dialog.

Am discutat subiectul podului de la Gura Bâcului. E un subiect simplu, poate fi soluţionat imediat numai dacă există deschidere. Însă şi la acest subiect putem observa lipsa deschiderii din partea reprezentanților transnistreni.

Cât ţine de libertatea circulaţii consider că e un subiect excesiv de politizat de Tiraspol. Este perceput drept un risc, prin urmare nu există o deschidere. În ce priveşte reţeaua de telefonie sunt posibilităţi de avansare pentru că sunt mai puţine aspecte politice şi există interesul populaţiei şi a agenţilor economici de a restabili legătura telefonică, de a elimina barierele comunicaţionale şi de a reduce costurile acestui serviciu.

Putem concluziona că după o lungă perioadă au fost discutate multiple subiecte care includ aspecte ce ar putea contribui la îmbunătățirea vieții populației de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Europa Liberă: Doar că în majoritatea poziţiile părţilor par divergente. Zilele trecute în Moldova s-a aflat Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, care deține în acest an și președinția prin rotație a OSCE. În cadrul vizitei sale autorităţile moldovene au vorbit despre necesitatea ca în formatul 5+2 să se treacă la discuții cu privire la chestiunile de securitate şi statutul politic al regiunii transnistrene. Sursele noastre au spus ca Guvernul, pe de o parte, şi preşedintele Igor Dodon, pe de alta parte, i-ar fi înmânat lui Kurz două proiecte diferite de statut. De ce două? Şi dacă ne puteţi spune ce conţin acestea, cel puţin cel al Guvernului?

Gheorghe Bălan: „Nu au fost înaintate careva proiecte de statut reprezentanților austrieci. Am discutat despre acţiunile prioritare ale executivul pentru 2017 în domeniul reglementării conflictului transnistrean. Am discutat despre viziunile de bază pe acest subiect, care, în mare, sunt similare cu cele prezentate la președinția Republicii Moldova. Dacă aţi remarcat, mesajele care au fost transmise au sugerat că în acest subiect practic nu există divergenţe în abordări între ramurile puterii.

În acest sens, noi am prezentat anumite acţiuni prioritare pentru anul curent, inclusiv abordări principiale pentru Republica Moldova. Mă refer la necesitatea continuării discuţiilor şi trecerii graduale la discuţii ce ţin de statutul juridic special al regiunii transnistrene ca parte integrantă a Republicii Moldova, inacceptabilitatea federalizării Republicii Moldova pentru că acest lucru ar duce la scăderea funcţionalităţii şi viabilităţii statului, necesitatea retragerii forţelor, muniţiilor şi echipamentelor militare străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea graduală a misiunii de pacificare.

În plus, subiecte care ţin de îmbunătăţirea vieţii populaţiei de pe ambele maluri, inclusiv cel al şcolilor, cel al terenurilor şi altele au fost descrise în ceea ce noi am prezentat președinției în exerciţiu a Austriei la OSCE ca să ţină cont în promovarea şi implementarea priorităţilor președinției OSCE în 2017.”

Europa Liberă: Vicepremierul Gheorghe Bălan, într-un interviu cu Alla Ceapai.

***

Europa Liberă: După cum vă anunțam și în știri, aflat în vizită la cartierul general al NATO de la Bruxelles, președintele R.Moldova Igor Dodon a insistat că deschiderea unui Birou al Alianței la Chișinău ar fi o provocare. Valentina Ursu a stat de vorbă despre acest subiect cu purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Europa Liberă: Vizita preşedintelui Igor Dodon aici, la sediul Alianţei Nord-Atlantice, a demonstrat încă o dată că în Republica Moldova sunt opinii pro şi contra referitoare la inaugurarea Biroului de informare NATO la Chişinău. Ce va face Alianţa în continuare?

Oana Lungescu: „Biroul de informare NATO de la Chişinău va fi deschis anul acesta, după cum a explicat secretarul general adjunct, Rose E. Gottemoeller.

​Oana Lungescu
​Oana Lungescu

Trebuie subliniat că acest birou se creează pe baza unui acord cu autorităţile din Republica Moldova, pe baza cererii Guvernului, a ratificării în Parlament. Deci, NATO este o instituţie serioasă şi îşi ţine promisiunile.

În plus, trebuie spus că acest birou este un mic birou diplomatic, civil, unde marea majoritate a angajaţilor vor fi, de fapt, cetăţeni moldoveni. Nu trebuie să vă închipuiţi că vor veni generali sau ofiţeri. E vorba de diplomaţi şi va fi de fapt un singur diplomat dintr-o ţară membră NATO, restul vor fi angajaţi moldoveni, din Republica Moldova. Tocmai pentru că ceea ce doreşte acest birou, scopul său, este să ajute cetăţenii Republicii Moldova să-şi întărească instituţiile, să vadă la firul ierbii exact de ce are nevoie Republica Moldova şi să răspundă acestor cerinţe cu programele şi cu finanţările pe care le avem.

Trebuie subliniat, în sfârşit, că nu este ceva special acest birou pentru Chişinău. Avem acest gen de birouri de legătură NATO la Moscova, de exemplu, la Kiev, la Tbilisi sau la New York. Deci, nu este nimic special, face parte din procedurile diplomatice absolut universale şi, cum spuneam, aşa cum există la Moscova, va fi deschis şi la Chişinău.”

Europa Liberă: Un Parteneriat pentru Pace a fost pus în funcţiune încă de pe timpul guvernării comuniste, după care s-a transformat într-un program pe care îl are Republica Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică. Şi atunci când e vorba de avantaje, de distrugerea pesticidelor, armamentului învechit, melanjului, atunci autorităţile vin cu mulţumiri către Alianţa Nord-Atlantică. Iar când e vorba de aspecte politice, să-şi câştige capital electoral, atunci inversează un pic mesajul. Cum îl percepeţi aici?

Oana Lungescu: „Nu voi comenta mesajele politice dintr-o ţară parteneră. Dar ce pot să spun este că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO se bazează pe cerinţele Moldovei şi este orientat concret pe nevoile cetăţeanului.

De exemplu, NATO a cheltuit 4,5 milioane de euro pentru a distruge pesticidele periculoase, pentru a distruge mine antipersonal, pentru a distruge muniţii care ar putea exploda şi periclita vieţile oamenilor. În plus, aproape 600 de moldoveni au urmat cursurile NATO pentru a ajuta la profesionalizarea sistemului de apărare din Republica Moldova. Am oferit, de asemenea, cursuri pentru a ajuta la combaterea corupţiei în instituţiile moldoveneşti.

Toate aceste lucruri sunt în beneficiul moldovenilor, la cererea Moldovei, cu deplina respectare a neutralităţii Moldovei în baza Constituţiei. Această recunoaştere a neutralităţii a fost făcută în mod negru pe alb şi în Parteneriatul individual, în Planul de Acţiuni de Parteneriat Individual, care există deja cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi că, totuşi, o parte din cetăţenii Republicii Moldova, o bună parte, se mai tem sau reacţionează bolnăvicios, atunci când aud de Alianţa Nord-Atlantică?

Oana Lungescu: „NATO este o alianţă defensivă, este o alianţă care este pentru pace şi a ajutat să menţină pacea în Europa de aproape 70 de ani de când s-a creat. Este o alianţă care aduce împreună ţări democratice, 28 în momentul de faţă, în curând 29, împreună cu Muntenegru şi al cărei scop nu este să provoace conflicte, ci să le prevină. Şi este o alianţă care nu forţează pe nimeni să i se alăture. Nicio ţară nu este târâtă să intre în NATO. Dimpotrivă, ţările ca Muntenegru, de exemplu, care doresc să adere au multă treabă de făcut, multe eforturi, multe reforme. Deci, este o alianţă democratică, deschisă, al cărei scop este siguranţa cetăţenilor.”

Europa Liberă: Dar aveţi o explicaţie pentru această percepţie a cetăţenilor din Republica Moldova?

Oana Lungescu: „Pot să înţeleg că există anumite remanenţe istorice. Dar, în acelaşi timp, cred că e important ca oamenii să vadă care sunt realităţile, care sunt faptele şi să ia deciziile pe baza faptelor şi nu pe baza unor percepţii care, poate, nu sunt bazate pe realităţi. Şi aici cred că rolul dumneavoastră şi al presei libere, în general, este extraordinar de important. Şi, evident, în curând și al Biroului de legătură NATO de la Chişinău.”

Europa Liberă: Valentina Ursu, în dialog cu purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

***

Europa Liberă: Teatrul Satiricus de la Chişinău a adus la Tiraspol spectacolul muzical „Ciuleandra”. Spectacolul a fost jucat în cadrul evenimentelor oficiale organizate de Institutul Cultural Român de la Chişinău cu ocazia Zilelor Culturii Naționale. Este deja al treilea spectacol pe care artiștii de la Satiricus îl joacă pe scena Teatrului dramatic Nadejda Aronețkaia de la Tiraspol.

«Чуляндра» собрала полный зал в Тирасполе
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00

Rândul după bilete este lung – la Tiraspol au venit spectatori din diferite orașe, centre raionale și chiar din satele din regiunea transnistreană. Din satul Korotkoe, raionul Slobozia, a venit chiar o clasă întreagă din școala moldovenească din localitate:

„Este foarte interesant, niciodată nu am fost la un astfel de spectacol. Am venit cu toată clasa”, spun două tinere.

Sala este plină, niciun loc liber. Iată și primele acorduri, pe scenă apar eroii spectacolului. Eroina principală, Mădălina, se roagă să nu fie dată de mireasă unui tânăr pe care nu-l iubește…

Spectacolul este plin de momente și trăiri emoționante, spectatorii urmăresc cu interes fără să-și rupă privirea de la scenă. Această atmosferă se datorează, potrivit regizorului-șef și fondatorului Teatrului Saturicus, Sandu Grecu, profesionalismului și jocului impecabil al actorilor:

Sandu Grecu: „Teatrul Satiricus este unul care lucrează în mai multe limbi. Avem spectacole în franceză, în română, engleză, spaniolă, în rusă jucăm Maestrul și Margarita, chiar și în latină jucăm un spectacol. Este un singur lucru important pentru orice actor și orice teatru – trebuie să fii viu și să nu mintă spectatorul. Iar pentru a nu-l minți trebuie să fii firesc. Acele emoții pe care le transmite actorul spectatorilor, iar spectatorii – înapoi actorilor este ceva ce nu poate fi redat nici prin televiziune, nici prin film, nici prin nimic altceva.

Vom mai reveni la Tiraspol cu un alt spectacol – „Nunta” lui Cehov. Va fi de Mărțișor, în luna martie. Veți vedea „Nunta” noastră – foarte veselă, dinamică, o nuntă moldovenească inspirată de Cehov.

Avem cam 70 de spectacole, dintre care 30 sunt acum în repertoriu, foarte diferite ca gen. Actori noștri sunt diferiți de actorii din alte teatre pentru că ei dansează și cântă pe viu. În acest an am jucat spectacole în Belgia, în Olanda, în Italia, în România, în Bulgaria. Trei festivaluri. Jucăm câte 250 de spectacole pe an, plus 8-10 montări noi – este o muncă imensă. Și eu cred că actorii au meritat să li se spună „Mulțumesc!” pentru ceea ce fac.”

Teatrul Satiricus de la Chişinău a adus deja trei spectacole publicului din regiunea transnistreană - și aici e meritul schimburilor culturale dintre colectivele de teatru de pe cele două maluri ale Nistrului. Dragostea pentru artă unește, consideră regizorul-șef al Teatrului dramatic de la Tiraspol, Dmitri Ahmadiev.

Dmitri Ahmadiev: „Acest lucru se întâmplă datorită artei. Avem o prietenie veche cu Teatrul Satiricus și cu Mihai Grecu, care este și președinte al Uniunii Teatrale. În numele artei trebuie să comunicăm, trebuie să colaborăm cumva, noi trebuie să-i vedem pe ei, iar ei vin cu plăcere la noi – este deja a treia lor vizită. Noi, oamenii din lumea teatrală, trebuie să comunicăm, nouă ne este dor unii de ceilalți.”

Final dramatic – tânăra soție moare ucisă de soț, mama ei nu știe cum să-și aline durerea pierderii. Spectacolul muzical Ciuleandra, după romanul lui Liviu Rebreanu, îi face pe spectatori să se gândească la sensul vieții, la ceea ce este cu adevărat important și la lucrurile cu care nu te poți juca. Sala aplaudă în picioare.

Spectatorii spun că sunt impresionați, că spectacolul le-a lăsat trăiri puternice și că așteaptă noi întâlniri cu arta adevărată:

„Foarte impresionant – emoții de nedescris! Am vrea să avem mai des astfel de spectacole la noi. Vom veni și la alte spectacole, neapărat. Suntem din Grigoriopol.”

„Spectacolul a lăsat emoții foarte puternice. Ne-a rămas o stare pozitivă de la faptul că am putut vedea un spectacol atât de bun.”

***

Europa Liberă: Doamnelor și domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatoarea ei, Lina Grâu, vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG