Linkuri accesibilitate

Un nou raport al Amnesty International: „retorica urii” produce mai multă diviziune și pericol în întreaga lume


Secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty
Secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty

Amnesty International a anunțat că drepturile omului în întreaga lume sunt amenințate de politicieni ce folosesc o retorică „toxică, dezumanizantă” împotriva minorităților etnice și religioase în scopul întăririi puterii lor.

În raportul anual al organizației privind starea drepturilor omului în lume, dat publicității astăzi, secretarul general al acesteia Salil Shetty a spus că ațâțarea fricii și a dezbinării a devenit „o forță periculoasă în afacerile internaționale”.

El a exemplificat tendința globală a politicii ce învrăjbește și divide prin retorica toxică din campania prezidențială a lui Donald Trump, adăugând că lideri politici în diferite părți ale lumii de asemenea își întemeiază puterea pe discursuri de condamnare, frică și diviziune.

Shetty i-a mai numit pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, premierul ungar Viktor Orban și președintele filipinez Rodrigo Duterte printre un număr tot mai mare de politicieni care se numesc „anti-sistem” și au o „agendă toxică ce-i fac țapi ispășitori și dezumanizează grupuri întregi de oameni”.

În raport se mai spune că retorica politică de genul „noi versus ei” din Statele Unite și Europa este alimentată de criza refugiaților.

Potrivit Amnesty International, pe plan global, „retorica urii” în politică a crescut și a ajuns cel mai înalt nivel de la 1930 încoace, alimentând presiunile globale împotriva drepturilor omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG