Linkuri accesibilitate

O trilaterală politică la invitația lui Igor Dodon


Igor Dodon, Pavel Filip și Andrian Candu la întîlnirea de astăzi (Foto: Press/Președinția R. Moldova)
Igor Dodon, Pavel Filip și Andrian Candu la întîlnirea de astăzi (Foto: Press/Președinția R. Moldova)

Decizii majore nu au fost anunțate pînă la această oră; un consens a fost exprimat doar pe un aspect tehnic ce ţine de chestiunea transnistreană.

Astăzi, la Reședința de Stat, președintele Igor Dodon s-a întâlnit cu premierul Pavel Filip și cu spicherul Parlamentului, Andrian Candu. Întâlnirea, fără precedent în acest format, a fost convocată de Dodon, iar potrivit declarațiilor făcute de participanți ulterior presei, a fost consacrată în mare măsură vechii dileme privind direcția de integrare estică sau vestică a Republicii Moldova.

Niciunul din cei trei nu a părut prea mulţumit după acest prim contact în faţa camerelor de luat vederi. Tustrei, însă, au sugerat că nici nu au avut prea mari aşteptări. Şi la fel toţi trei au stăruit pe explicaţii de ce dialogul ar fi fost atât de important, încât a fost cazul să se treacă peste diferenţele de viziuni geostrategice.

Una din aceste explicaţii ar fi, aşa cum a sugerat premierul, problemele ce ţin de funcţionalitatea instituţiilor. La scurt timp după învestire, Igor Dodon l-a demis pe ministrul apărării certat cu partidul său, iar o altă propunere în condiţiile vechi, adică din partea Partidului Liberal cu viziuni pronunţate pro-NATO, ar fi anevoioasă fără un conflict făţiş, spun experţii, între preşedinte şi majoritatea parlamentară, după ce Igor Dodon a sugerat că nu o va accepta sub nici o formă.

Ulterior, un alt ministru a fost trimis să conducă întreprinderea furnizoare de gaze naturale, funcţia fiind la fel mai anevoios de suplinit fără cosimţământul şefului statului.

La fel e şi cu numirea unor ambasadori pe funcţii rămase demult vacante, printre ele cea de şef al misiunii diplomatice din SUA.

Totuşi, decizii majore nu s-au anunţat, cel puţin deocamdata, în nici una din aceste chestiuni. Un consens s-a atins doar pe un aspect tehnic ce ţine de subiectul transnistrean: va fi creat un grup comun care să elaboreze variante de poziţii şi soluţii.

„Nu discutăm deocamdată despre principii, formule de soluţii, ca federalizarea sau altele, creăm doar un grup care să elaboreze propuneri în format trilateral”, a explicat Candu.

În rest, în faţa presei, preşedintele a sintetizat, pe un ton apăsat, lista de subiecte în care nu împărtăşeşte viziunile majorităţii guvernamentale, începând cu efectele Acordului de Asociere şi terminând cu zisa lege a miliardului. Speakerul, pe de altă parte, a repetat tot setul de argumente prin care a combătut şi până acum declaraţiile şefului statului, cel mai important fiind cel că nu a întâlnit între membrele Uniunii Euroasiatice vreun model de succes, motiv pentru care Moldova trebuie să urmeze calea europeană.

Iar premierul, căruia i-a revenit rolul să apere anumite decizii ale guvernului său din sectorul social atacate de preşedinte, a repetat şi el de ce nu e de acord cu şeful statului atunci când acesta critică recent aprobata reformă de pensii sau decizia de transformare în datorie publică a găurii rezultate din furtul bancar.

Când, la Moscova, a spus pentru prima data că ar putea anula Acordul de asociere cu UE dacă va avea o majoritate în Parlament, Igor Dodon a anunţat totodată că iniţiază un acord cadru de cooperare cu Uniunea Euroasiatică. Astăzi, preşedintele i-ar fi informat pe premier şi speaker şi că va semna la început de martie la Chişinău acest memorandum, care nu ar fi, după părerea lui Igor Dodon, în contradicţie cu Acordul de asociere şi liber schimb cu UE. Nici Andrian Candu, nici Pavel Filip nu au avut obiecţii clar articulate la acest anunţ al şefului statului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG