Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticoruptie.md


Invitata de astăzi este Anastasia Nani.

„Aflaţi accesând portalul Anticoruptie.md cum a comentat Tudor Copaci, directorul Agenției Proprietății Publice, informaţia publicată de Primăria municipiului Chișinău potrivit căreia Agenția ar fi dorit să întoarcă ilegal din proprietate municipală în proprietatea statului circa 500 de terenuri aferente diferitor obiective private sau deetatizate anterior prin decizii ale Consiliului municipal Chișinău. Tudor Copaci spune, între altele, că municipalitatea manipulează opinia publică. Anterior, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris în repetate rânduri despre diferite scheme prin care municipalitatea a rămas fără terenuri publice.

Citiţi şi despre faptul că Uniunea Avocaţilor refuză să execute o decizie a Curţii de Apel Chişinău prin care membrii fostei componenţe a Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat, revocaţi din funcţie, au fost restabiliţi în posturile în care au fost aleşi în 2015. Unii dintre aceştia susţin că actuala conducere a Uniunii tergiversează intenţionat repunerea lor pentru că, între timp, pe parcursul acestei luni ar urma să aibă loc un nou concurs pentru acordarea licențelor de apărător, deşi ultima rundă s-a desfăşurat recent, în decembrie. Nina Lozan, preşedinta Uniunii Avocaţilor, respinge acuzaţiile şi declară că instituţia pe care o conduce a cerut Curţii Supreme de Justiţie, aşa cum permite legea, să suspende executarea, până se va pronunţa instanţa supremă.

Despre problemele cu care se confruntă avocaţii ne-a vorbit şi Veaceslav Ţurcan în cadrul unui interviu. Apărătorul, urmărit penal pentru fals în declaraţii, a mai vorbit despre intimidările din partea oamenilor legii, cât de solidară este breasla avocaţilor și cum încearcă autoritățile să reducă la tăcere persoanele incomode.

La rubrica „Investigaţii” vă propunem anchete privind averile obţinute în mod dubios, interese şi afaceri obscure, care afectează interesul public.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG