Linkuri accesibilitate

Mike Pence: Alianța Nord-Atlantică își păstrează relevanța și puterea


Mike Pence și Jens Stoltenberg la conferința de presă de la sediul NATO din Bruxelles, 20 februarie 2017
Mike Pence și Jens Stoltenberg la conferința de presă de la sediul NATO din Bruxelles, 20 februarie 2017

La Bruxelles, vicepreședintele american a încercat să îndepărteze temerile privind sprijinul Washingtonului pentru UE și viitorul NATO.

După convorbirile purtate luni la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, vicepreședintele american a spus că exprimă în numele președintelui Donald Trump devotamentul puternic al Statelor Unite față de continuarea cooperării și parteneriatului cu UE.

Retorica de campanie electorală a președintelui Trump – care vorbea despre NATO ca despre ceva anacronic și promitea să renunțe la multe tratate internaționale – ca și bunăvoința lui față de președintele rus Vladimir Putin, au provocat neliniști în Europa.

Anul trecut, Trump a lăudat și decizia britanicilor de a ieși din UE, anticipând că vor urma și alte țări, iar UE se va destrăma.

La discuțiile de luni cu vicepreședintele Pence, președintele Consiliului European Donald Tusk a spus că „prea multe s-au întâmplat în ultima vreme” în Statele Unite și Europa „ca să ne prefacem că nu s-a schimbat nimic”.

După convorbirile cu Pence, Tusk a adăugat însă că acestea au fost deschise și sincere și că mesajul venit de la Washington este promițător pentru viitor:

„Contăm, ca întotdeauna, pe sprijinul deplin și ne-echivoc al Statelor Unite pentru ideea unei Europe unite. Lumea ar fi mult mai rea dacă Europa n-ar fi unită”.

Vicepreședintele Pence a reafirmat după întâlnirea cu liderii UE sprijinul pentru Ucraina și pentru țările baltice, „pe fondul eforturilor rusești de a redesena prin forță granițele internaționale”, dar a semnalat și dorința de dialog cu Moscova:

„Deși Statele Unite vor continua să ceară socoteală Rusiei, sub conducerea președintelui Trump vom căuta noi căi de a găsi un numitor comun cu Rusia”, a spus Pence.

Vicepreședintele american Mike Pence s-a întâlnit luni la Bruxelles și cu secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg, iar la conferința de presă care a urmat a repetat asigurările că Alianța Nord-Atlantică își păstrează relevanța și puterea. Pence a repetat însă cererea exprimată recent și de noul șef al Pentagonului, Jim Mattis, ca aliații europeni să-și mărească - dacă se poate chiar de anul acesta - bugetele apărării, cel puțin până la pragul de 2% din PIB, prevăzut de regulile alianței. (MT)

XS
SM
MD
LG