Linkuri accesibilitate

Uciderea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean, declanșează un scandal diplomatic


Anunțul la televiziunea sud-coreeană a uciderii lui Kim Jong-nam
Anunțul la televiziunea sud-coreeană a uciderii lui Kim Jong-nam

Malaezia și-a rechemat ambasadorul de la Fenian și l-a convocat pentru explicații pe cel nord-coreean.

Un scandal diplomatic a izbucnit între Coreea de Nord și Malaezia după ce la aeroportul din Kuala Lumpur a fost asasinat Kim Jong Nam, fratele vitreg aflat în exil al liderului nord-coreean. În rezumat o relatare a agenției Reuters.

Scandalul diplomatic s-a adâncit o dată cu apariția imaginilor video înregistrate de camerele de supraveghere ale Aeroportului Internațional din Kuala Lumpur, înfățișându-l pe Kim Jong Nam atacat de o femeie, care se crede că i-a aruncat un lichid otrăvitor pe față.

În vârstă de 46 de ani, fiul cel mare al fostului lider nord-coreean Kim Jong-Il a fost atacat pe 13 februarie, înainte de a se îmbarca pentru Macao. El a decedat în timp ce era transportat la spital.

Astăzi, Malaezia și-a rechemat ambasadorul de la Fenian și l-a convocat pentru explicații pe cel nord-coreean, după ce acesta a exprimat îndoieli în legătură cu imparțialitatea anchetei și a spus că, în realitate, victima nu este fratele vitreg al liderului Coreei de Nord.

Poliția malaieziană a reținut un nord-coreean, un malaiezian, o vietnameză și o indoneziană și a dat în căutare patru cetățeni nord-coreeni care au fugit din Malaezia în ziua atacului. Cei patru fugari ar fi reușit însă să se întoarcă la Fenian prin Jakarta și Dubai, a relatat presa din Malaezia.

Oficiali din Coreea de Sud și Statele Unite au spus că asasinarea lui Kim Jong Nam a fost probabil opera agenților nord-coreeni.

Agenda suspectată de asasinat
Agenda suspectată de asasinat

Imaginile video din timpul atacului au fost difuzate astăzi de o televiziune japoneză, dar autenticitatea lor nu a fost confirmată oficial.

Ambasadorul nord-coreean în Kuala Lumpur a pus la îndoială asasinatul pe motiv că, la șapte zile de la producerea acestuia, autoritățile malaieziene întârzie să prezinte cadavrul și probe ale cauzelor morții.

Ministerul malaiezian al sănătății a spus că rezultatele autopsiei pot fi eliberate până miercuri.

Un pașaport găsit asupra victimei îl identifică drept Kim Chol, dar fratele vitreg al liderului nord-coreean a mai fost prins în trecut folosind pașapoarte false.

Kim Jong Nam locuia în Macau, un teritoriu chinez, sub protecția Beijingului. S-a pronunțat public împotriva controlului dinastic exercitat de familia sa asupra Coreei de Nord.

Aparent iritată de comportamentul agresiv al Fenianului, China a anunțat sâmbătă că suspendă importurile de cărbune din Coreea de Nord, care, de la începutul anului trecut, a efectuat mai multe teste balistice și două teste nucleare.

Foarte sensibilă la evoluțiile de peste graniță, Coreea de Sud s-a arătat îngrijorată că Fenianul poate întreprinde acțiuni impredictibile pe fundalul scandalului diplomatic actual cu Malaezia, o fostă țară prietenă a Coreii de Nord în perioada Războiului Rece.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG