Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „Trăim vremuri tulburi, în care există multă confuzie datorită unor schimbări de politicieni și în Statele Unite și în Europa” (VIDEO)


La Conferința anuală de Securitate de la München
La Conferința anuală de Securitate de la München

Interviul dimineții cu directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” de la Chişinău.

La München, s-a încheiat duminică Conferinţă anuală de Securitate ce a atras multă atenţie şi oaspeţi renumiţi, într-o perioadă despre care organizatorul şef al reuniunii, diplomatul de carieră Wolfgang Ischinger spune că „numărul semnelor de întrebare în planul politicii externe nu a fost nicicând mai mare decât acum”. Care este mesajul esential al reuniunii legat de viitorul menţinerii ordinii mondiale? Şi ce ar trebui să reţină Republica Moldova din acest mesaj - e întrebarea interviului nostru matinal de astăzi, interviu cu directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” de la Chişinău, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:16 0:00

Europa Liberă: „Prieteni, nu vă faceţi iluzii: trăim timpuri primejdioase.” Sunt probabil cele mai citate cuvinte spuse la conferința de la München, la cea de-a 53-a ediţie a acestei conferinţei importante de securitate. Şi au fost spuse de senatorul republican John McCain (preşedintele Comitetului senatorial pentru forţele armate). Le-a mai spus europenilor că nu ar trebui sa excludă America și că în general „nu ar trebui sa ne excludem reciproc”. Dar ce mesaj al Conferinţei de la München ați scoate poate Dvs. în evidență în primul rând?

Igor Munteanu
Igor Munteanu

Igor Munteanu: „În primul rând, ar trebui să spunem că această conferință este deja un fenomen în lumea noastră modernă. Pentru că personalități de prim rang, oameni politici vin pentru ca să discute care sunt constrângerile și marile riscuri ale ordinii internaționale și, în acest fel, fiecare încearcă să acumuleze tot mai multe reacții la problemele care ne frământă. Pentru mine a fost foarte important să-i ascult pe mai mulți oameni, deși nu am fost din păcate implicat în acest eveniment. Din păcate nicio persoană care ar fi reprezentat Republica Moldova nu s-a afișat la acest eveniment.”

Andrei Galbur la întrevederea cu Rose Gottemoeller (NATO) la Conferința de Securitate de la München
Andrei Galbur la întrevederea cu Rose Gottemoeller (NATO) la Conferința de Securitate de la München

Europa Liberă: A fost acolo ministrul afacerilor externe, dl Galbur.

Igor Munteanu: „Da, dar nu a avut un rol activ, respectiv nu am văzut ca să fie reprezentate și interesele Republicii Moldova într-o formulă articulată.

Mi-a atras atenția foarte mult ceea ce spunea ambasadorul Ischinger, animatorul acestui eveniment, spunea că în acest moment bilateralismul erodează coeziunea Uniunii Europene. Există o necesitate de a fi tot mai conștienți de riscurile care sunt provocate de această dezordine internațională și trebuie să reflectăm foarte serios asupra acestui concept de „post-West" order. Există o anumită stare de lucruri de după ordinea occidentală și există forțe politice serioase care încearcă să construiască o lume care să vină după ordinea occidentală.

Au fost foarte interesante replicile, de exemplu, între vicepreședintele Statelor Unite, Pence, care cerea în mod afirmativ și insistent creșterea cheltuielilor pentru bugetul de apărare din partea statelor membre ale Alianței NATO, de cel puțin 2%, afirmând de exemplu că doar patru state din Alianţa Nord-Atlantică întrunesc acest criteriu.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel spunea în felul următor: că nu trebuie să luăm în considerație doar cheltuielile militare, statele Uniunii Europene participă într-o multitudine de feluri în concilierea unor diferențe sau conflicte internaționale. Uniunea Europeană fiind principalul prestator și producător de asistență pentru dezvoltare, care reprezintă de asemenea un mecanism extrem de important pentru diluarea insecurității pe plan mondial.

Au fost multe tipuri de afirmații care, într-un fel, completează o anumită depărtare dintre americani și europeni.

Astfel încât ambasadorul Ischinger spunea în felul următor: odată ce vedem că nici rușii, nici americanii nu sunt foarte interesați ca europenii să fie puternici, trebuie ca acest lucru să ne preocupe pe noi, pe europeni. Deci, au fost afirmații la care trebuie de atras atenție.”

Europa Liberă: Vicepreședintele american, Mike Pence, într-un prim discurs major de politică externă ținut în afara Statelor Unite, un discurs foarte aşteptat, a încercat să liniștească spiritele după anumite declarații făcute de șeful lui. Credeţi că a reuşit?

Igor Munteanu: „Europenii au menționat în multe mai rânduri că nu poți cere coeziune din partea europenelor cu sloganul America first, care indică un anumit tip de parohialism și că, evident, europenii sunt contrariați de admirația pe care președintele Trump o are față de Rusia și față de Putin în mod specific. Și cred că ceea ce a menționat și vicepreședintele Pence, dar și generalul Mattis, care reprezintă Departamentul apărării, a adus niște mesaje importante, utile. Dar nu cred că a disipat, a spulberat confuziile și a spulberat preocupările europenilor.

Ministrul de externe Serghei Lavrov la Conferința de la München
Ministrul de externe Serghei Lavrov la Conferința de la München

Gaz pe foc a turnat și ministrul de externe Lavrov, care a afirmat din nou că NATO este o organizație depășită și că noi trebuie să asistăm la prăbușirea acestor organizații, și că trebuie să avem o ordine internațională încropită pe alte principii, principii pe care el le-a numit democratic - liberale, dar sigur a avut în vedere o altă împărțire a sferelor de influență, așa cum o înțelege Rusia.

A fost foarte interesant să-l urmărim pe senatorul McCain, care a făcut oarecum o trecere la fundamentele morale ale ordinii internaționale, a ordinii occidentale, și a spus în felul următor: generațiile care au pus pe picioare această conferință de securitate în Germania ar fi extrem de alarmate astăzi de faptul că sunt negate valorile principale pe care se așează ordinea internațională. Și foarte mulți dintre aliații noștri, actualii occidentali au anumite venerații față de slogane legate de sânge și de rasă, resentimentele față de refugiați care au nevoie de ajutorul nostru și sigur că ei, acești precursori ai conferinței de securitate, ar fi extrem de alarmați de faptul că unii dintre noi abandonează în mod voluntar idealurile ordinei occidentale. Totuși, McCain spunea: „să nu scoateți America din cont, din calcul, pentru că noi depindem foarte mult unii de alții”, „să învățăm din greșeli și să nu fim paralizați de frică”.

McCain face apel la solidaritatea cu valorile occidentale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Cred că acesta e un slogan foarte important într-o conferință de securitate care trebuie să lege aceste grupuri de gânditori asupra securității internaționale și de purtători ai valorilor ordinei occidentale.”

Europa Liberă: Acuma ce ar fi trebuit să înţeleagă Republica Moldova din acest mesaj, ce ar fi trebuit să fi reținut ministrul afacerilor externe, de exemplu, dl Galbur, care așa cum spuneam la început, a participat la această conferință?

Igor Munteanu la o dezbatere în studioul Europei Libere
Igor Munteanu la o dezbatere în studioul Europei Libere

Igor Munteanu: „Eu nu știu ce a înțeles, pentru nu sunt purtătorul lui de mesaje. Bănuiesc că noi ar trebuie să înțelegem că trăim într-adevăr vremuri tulburi, în care există multă confuzie datorită unor schimbări de generații de politicieni și în Statele Unite, și în Europa. Aș putea să fac un rezumat scurt la lucrurile pe care eu personal le-am înțeles: Europa este foarte fragilă, astfel încât o victorie posibilă a lui Marin Le Pen în Franța ar putea rupe Uniunea Europeană.

Sunt prea multe fracturi în acest moment și aceasta ar împinge Uniunea Europeană spre o serie întreagă de distracție cum ar fi Brexit, Grexit ș.a.m.d. Sunt anumite episoade politice care sunt extrem de periculoase în acest an 2017.

Reprezentații Statelor Unite au livrat mesaje foarte solide, dar există în continuare dubii și preocupări că mesajele transmise de vicepreședintele Pence, de Mattis nu reprezintă cu adevărat ceea ce gândește Casa Alba, nu-l reprezintă cu adevărat întru totul președintele Trump care s-a specializat în ultimul timp pe Tweeter și, respectiv, s-ar putea ca această lipsă de încredere în veridicitatea acestor mesaje să creeze în Europa anumite scenarii paralele ori alternative.

Mike Pence: Statele Unite consideră Rusia responsabilă pentru amestecul în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

Nu au fost voci care să arate că europenii sunt păcăliți de propaganda Rusiei, în Siria, în Ucraina sancțiunile continuă mai departe. Cooperarea în Siria este destul de prudentă din ambele părți, ceea ce înseamnă că Rusia nu reușește în anul 2017 să depășească această izolare în care s-a băgat singură și există foarte mari probleme pe care le va confrunta mai departe.

Dar această fragilitate a lumii arată foarte clar că trebuie să discutăm subiectele legate de securitate, nu după modelul clasic politică externă și politică internă, ci ambele deja, politica internă și externă. Sunt una şi aceleași, sunt reversul aceleiași monede. Astăzi asta e o chestiune de bază. Tebuie să fim extrem de atenți asupra acestor diferențe, pentru că noi depindem atât de mult în politica internă de ce se întâmplă pe planul internațional, încât au dispărut liniile, frontierele invizibile şi chiar vizibile dintre aceste dimensiuni.”

Europa Liberă: Vom avea în partea a două a emisiunii o relatare despre un lucru ce pare să fi trecut neobservat de presa occidentală: Vladimir Putin a semnat, sâmbătă, un decret prin care Rusia recunoaște validitatea pașapoartelor emise de separatiștii din Donețk și Luhansk, în Ucraina. Ce credeţi Dvs. despre această acțiune care coincide, iată, cu momentul în care la München se discutau subiecte despre ordinea mondială?

Igor Munteanu: „Decizia președintelui Putin reprezintă o replică clară la semnalele pe care le-au adus americanii la conferința din Germania. Și, respectiv, recunoașterea acestor acte de identitate ale unui regim separatist vine contra tuturor pozițiilor anterioare pe care le-a afirmat Rusia: că recunoaște suveranitatea şi independența Ucrainei. Nu le recunoaște. Şi cursul de evenimente este de a crea o zonă și mai extinsă de instabilitate în Ucraina. Occidentalii au spus că vor trata cu foarte multă prudență inițiativele rusești. Evident că politica Federației Ruse este de a crește miza, de a crea cât mai mare zona de disconfort la elementele de descurajare pe care și americanii, și europenii au spus că sunt extrem de importante. Pentru că nimeni nu va accepta în Occident politica călcării în picioare a dreptului internațional din partea Federației Ruse.”

XS
SM
MD
LG