Linkuri accesibilitate

Conferința Internațională de Securitate de la München (VIDEO)


Vicepreședintele american Mike Pence în timpul discursului său
Vicepreședintele american Mike Pence în timpul discursului său

Vicepreședintele american Mike Pence i-a asigurat pe aliații europeni că noua administrație americană susține NATO.

Vicepreședintele american Mike Pence i-a asigurat pe aliații europeni că noua administrație americană susține NATO și că va fi alături de Europa, chiar și atunci când caută noi căi de a coopera cu Rusia. Vorbind sâmbătă la Conferința de Securitate de la München, Pence a cerut, însă, din nou aliaților europeni să contribuie pe măsura așteptărilor la cheltuielile apărării comune în cadrul NATO. Referitor la Rusia, Pence a afirmat că ea trebuie să respecte acordurile de pace de la Minsk și să procedeze la o detensionare a situației din estul Ucrainei.

Mike Pence: Statele Unite consideră Rusia responsabilă pentru amestecul în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

„Statele Unite vor continua să țină Rusia responsabilă, chiar dacă noi căutăm un nou teren comun. Președintele Trump crede că se poate găsi'', a spus Pence în primul discurs major de politică externă ținut în afara Statelor Unite.

Serghei Lavrov vorbind cu vicepreședintele american Mike Pence
Serghei Lavrov vorbind cu vicepreședintele american Mike Pence

În replică, ministrul rus de externe Sergei Lavrov a afirmat, tot la Conferința internațională de Securitate de la München, că Rusia vrea o relație „pragmatică” cu Statele Unite, bazată pe respect reciproc și recunoașterea faptului că ambele țări sunt responsabile pentru stabilitatea globală.

Lavrov a deplâns faptul că unii lideri occidentali nu s-ar fi debarasat de mentalitatea Războiului Rece, deși perioada respectivă este de mult istorie.

El s-a plâns din nou de faptul că extinderea NATO ar fi creat noi tensiuni în Europa, dar a declarat că Rusia și Statele Unite trebuie să reia colaborarea militară, fără de care discuțiile politice sunt lipsite de substanță.

Referitor la criza din Ucraina, Sergei Lavrov a susținut că Ucraina și nu Rusia este responsabilă de continuarea conflictului din estul Ucrainei, pentru că guvernul de la Kiev ar fi cel care nu respectă acordurile de la Minsk de încetare a luptelor.

Vicepreședintele american Mike Pence și cancelara Angela Merkel
Vicepreședintele american Mike Pence și cancelara Angela Merkel

În marginea Conferinței, noul vicepreședinte american Mike Pence s-a întâlnit la München cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, cu care a discutat despre conflictele din Siria și Libia și procesul de pace din estul Ucrainei. Înainte de a vorbi cu Pence, primul contact al cancelarei Merkel cu noua administrație americană a fost o convorbire telefonică, luna trecută, cu președintele Donald Trump despre care nu s-a relatat nimic.

De data aceasta, purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că Angela Merkel și Mike Pence au discutat și despre „relația bilaterală strânsă și amicală” dintre Statele Unite și Germania.

McCain face apel la solidaritatea cu valorile occidentale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Un fragment din discursul senatorului american John McCain

Mai devreme, tot la München, cancelara Germaniei, Angela Merkel, a dat asigurări că țara sa va încerca să-și mărească bugetul apărării la 2% din PIB, așa cum s-a stabilit în cadrul NATO.

Angela Merkel prnînțîndu-și alocuțiunea în a doua zi a Conferinței de Securitate (18 februarie 2017)
Angela Merkel prnînțîndu-și alocuțiunea în a doua zi a Conferinței de Securitate (18 februarie 2017)

Merkel a reafirmat că țările occidentale trebuie să apere principiul integrității teritoriale, iar NATO trebuie să-și întărească prezența în flancul estic, ca urmare a politicii agresive a Rusiei în Ucraina. Și a reamintit că integritatea teritorială este unul dintre principiile fundamentale ale ordinii internaționale, create după cel de al Doilea Război Mondial. În acest context, cancelara germane a atras atenția că relațiile cu Rusia rămân complicate, chiar dacă este importantă cooperarea în lupta cu terorismului Islamic.

Cancelara a ținut însă să precizeze că nu Islamul în sine este pericolul (un apropos la decretul anti-imigrație emis de președintele Trump în primele zile ale președinției, blocat între timp) și că țările musulmane trebuie incluse în lupta cu terorismul.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG