Linkuri accesibilitate

Din ce partide fac parte politicienii cercetați pentru corupție (MoldNova.eu)


Cine este interesat de „relaxarea” legii privind controlul asupra tutunului? (Sănătate Info)

Cele mai multe persoane afiliate politic și care au fost cercetate pentru acte de corupție în perioada anilor 2014-2015, fac parte din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, dar și Partidul Liberal, scriu autorii publicației online MoldNova.eu. Printre cele mai răsunătoare cazuri, trecute în revistă de MoldNova.eu, sunt dosarele fostului premier liberal democrat Vlad Filat, dar și a fostului ministru al Sănătății Andrei Usatîi. Totuși, mai remarcă autorii, dacă vorbim de funcționari publici, cele mai multe dosare pentru acte de corupție, în perioada 2014-2015, au fost deschide pe numele polițiștilor, vameșilor dar și directorilor întreprinderilor de stat.

La mai bine de doi ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, expertul economic Tatiana Lariuşin, citată de Agenția de presă IPN, spune că deși „condițiile comerciale noi impuse de piaţa europeană au fost ca un șoc pentru mediul de afaceri, treptat, acesta a început să se dezvolte, fiind ghidat inclusiv de concurența de pe piața internă, unde produsele autohtone trebuie deja să se întreacă cu produse similare din alte state, care pot fi mai ieftine și de calitate mai bună. Ca rezultat, populația a obținut acces la o gamă mult mai variată de produse, la prețuri mai bune, crede Tatiana Lariuşin. Potrivit ei, și libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni în statele Uniunii Europene le permite fără obstacole să se deplaseze în alte țări, de unde procură la prețuri mai mici medicamente, tehnică, haine, și alte produse la care anterior nu aveau acces. Tatiana Lariuşin mai spune că din cauza ratărilor în implementarea reformelor, autoritățile nu sunt capabile să asigure totalitatea beneficiilor Acordului de Asociere.

Partidul Socialiștilor mizează exclusiv pe factorul estic, rusesc, excluzând toate celelalte direcții de colaborare, susține comentatorul Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. Comentând întrevederea de la începutul acestei săptămâni dintre președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, cu preşedintele partidului „Edinaia Rossia”, Dmitri Medvedev, Vlad Țurcanu este de părere că dacă socialiștii vor ajunge la guvernare, va urma „o izolare repetată a Republicii Moldova față de lumea civilizată, față de Occident în primul rând”. „A mai făcut și PD o asemenea tentativă, în campania electorală din 2010”, își amintește comentatorul, dar care a rămas la „stadiu de germen” și n-a fost dusă până la capăt.

Portalul deschide.md publică o scurtă opinie, semnată de Alexandru Vakulovski, cu privire la vizita din aceste zile unei echipe a Rospotrebnadzorului rusesc la mai multe vinării din Republica Moldova. Autorul sugerează că și de această dată, echipa de experți ruși va avea rolul de „pion politic”, care cel mai probabil „va da undă verde doar vinurilor din Transnistria şi Găgăuzia, continuând se sprijine pe faţă separatismul în Moldova”. La părerea lui Alexandru Vakulovski, embargourile rusești pentru vinurile moldovenești au fost drept „o pedeapsă politică pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană”. „Vinurile sunt foarte bune, [...] nu mai vindem la borcan sau cu cisterna. În sticlele moldoveneşti nu apare lichid dubios, [...] dar Rusia strâmbă din nas când direcţia fostelor „republici surori” o ia prea tare spre Europa”, concluzionează Alexandru Vakulovski.

Și portalul Sănătate Info publică un material intitulat „Oameni apropiați Partidului Democrat, interesați să modifice Legea privind controlul tutunului”. Potrivit articolului, reprezentanți ai restaurantelor „cer Guvernului să permită amenajarea unor fumuare în interiorul localurilor, să fie permis consumul de narghilea, trabuc și pipă”. Autorii remarcă însă că printre cei interesați de „slăbirea” legii privind controlul tutunului, se regăsește și deputatul democrat Serghei Chiseliov, care, potrivit portalului Sănătate Info, are afaceri în industria de alimentație publică. Mai exact, el ar fi patronul mai multor localuri de agrement din Municipiul Bălți. Autorii articolului mai atrag atenția că „o eventuală modificare a Legii privind controlul tutunului ar însemna ca autoritățile să piardă din credibilitate și chiar din banii pe care ar trebui să-i obțină pentru dezvoltarea proiectelor de sănătate”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG