Linkuri accesibilitate

Ilia Trombițchi: Gestionarea bazinului Nistrului trebuie să fie făcută ținînd cont de interesele tuturor statelor riverane


Ilia Trombițchi
Ilia Trombițchi

Interviul dimineții cu directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”.

Guvernul de la Kiev nu va renunţa la intenţia sa de a construi şase hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru, în ciuda avertismentelor ecologiştilor şi savanţilor că un astfel de proiect echivalează cu o catastrofă ecologică şi nu numai. Premierul Pavel Filip a revenit acasă, după vizita sa efectuată la Kiev, doar cu promisiunea în această privinţă a omologului său ucrainean că vor fi urmate toate standardele ecologice… Punctul de vedere al doctorului în biologie, Ilia Trombițchi, directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS” asupra acestei situaţii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:55 0:00
Link direct

Europa Liberă: Kievul nu va renunţa la proiectul său de construcţie a şase hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru, doar că - aşa cum a spus premierul ucrainean, Volodimir Groisman - „îi vom informa permanent pe partenerii noștri moldoveni despre ceea ce facem și care va fi impactul asupra ecologiei”. Dvs. ce înţelegeţi din această situaţie, catastrofa prevestită în acest sens de ecologiști va continua sau care va fi situația?

Ilia Trombițchi: „Practic da. Eu sunt sigur că în acest caz trebuie să fie aplicate metodele internaționale de rezolvare a problemei. Am în vedere că există deja multe obligațiuni mutuale ale Republicii Moldova și ale Ucrainei, care sunt reflectate în convențiile internaționale, inclusiv în Convenția privind protecția şi utilizarea cursurilor de apă transfrontiere şi a lacurilor internaționale, încheiată la Helsinki în 1992, precum și directiva-cadru privind apa. Fiecare din aceste documente prevede încheierea acordurilor bilaterale bazinale pe orice cursă transfrontieră hidrografică.

Mai mult decât atât, deja baza pentru acest lucru este creată prin semnarea un nou acord între Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei, care are drept obiectiv crearea cadrului de drept şi organizaţional al colaborării între cele două state, pentru a asigura utilizarea raţională şi protecţia resurselor de apă, a altor resurse naturale aferente şi a ecosistemelor bazinului Nistrului în interesele populaţiei şi dezvoltării durabile a statelor semnatare.”

Europa Liberă: Dar nu a fost ratificat acest acord.

Ilia Trombițchi: „Da, de către Ucraina nu a fost ratificat. Și mai mult decât atât, acum Ucraina propune ca noi să creăm o comisie mixtă de observare și pentru discutarea problemelor ecologice în condițiile în care noi nu avem bază legală pentru asta.”

Europa Liberă: Prim-ministrul Pavel Filip a anunţat, la rândul său, că a convenit cu omologul său de la Kiev constituirea unei comisii. Ce rol poate avea o astfel de comisie, de vreme ce proiectul rămâne bătut în cuie ca și cum?

Ilia Trombițchi: „Absolut corect. Guvernul ucrainean vrea să rămânem în afara bazei legale pentru discuții. Aceste discuții vor fi inutile, ele vor fi doar la nivel de discuții, în timp ce aceste construcții vor fi pornite pentru a pune ambele țări în situația când deja va exista ceva nou pe Nistru. Probabil că oamenii de știință vor primi niște bani pentru studii, dar pentru Nistru, pentru natură acest lucru va fi absolut util. Deoarece natura are legile ei, care nu corespund legilor grupărilor, organizațiilor criminale.”

Europa Liberă: Deci, dacă înțeleg corect, un rezultat nefavorabil Moldovei după recentele întrevederi. Care ar fi totuşi calea alternativă mulţumitore, dle Trombițchi? La modul normal, Dvs. la ce v-ați fi așteptat să se întâmple?

Ilia Trombițchi: „Alternativă pentru Moldova există. Noi atragem atenție autorităților asupra lipsei de sens a discutării și încheierii, în aceste noi condiții, a unui acord interguvernamental cu privire la funcționarea unității hidroelectrice pe Nistru. Dar spre regret, dl Filip a confirmat că în acest an va fi semnat acest acord.

Noi nu vedem cum, pentru că până acum acest acord a fost discutat în condițiile că nicio altă construcție nu va fi pe Nistru. Însă acum au apărut aceste șase centrale. Noi vedem că, din experiența internațională, noi susținem că nu există nicio altă abordare rezonabilă pentru soluționare a problemei decât următoarea succesiune de acțiuni din partea celor două țări vecine: în primul rând, ratificarea de către Ucraina și intrarea în vigoare a tratatului privind bazinul râului Nistrului; crearea în conformitate cu acest tratat a comisiei comune a bazinului hidrografic Nistru; după asta transferul către această comisie a funcțiilor de discutare a tuturor problemelor legate de Nistru și evaluarea potențială hidroenergetică a Nistrului în comun, adaptarea și punerea în aplicare a deciziilor comune cu privire la gestionarea bazinului, inclusiv planul de gestionare bazat pe interesele tuturor utilizatorilor și popoarele țărilor vecine.”

Europa Liberă: Dle Trombițchi, de ce aceste hidrocentrale în proiect deocamdată sunt atât de dorite de partea ucraineană, luând în considerație că e parcă limpede pentru toată lumea că aceste construcții vor aduce pagube uriașe râului Nistru, inclusiv, ca să nu mai vorbim de Chișinău, orașului Odesa care este la capăt? Cum se explică această insistență?

Ilia Trombițchi: „Prin interesele oligarhilor care vor să obțină bani de la bugetul național al Ucrainei pentru construcții și spălarea banilor în timpul construcțiilor. Dar, din punct de vedere tehnic, asta va fi un mecanism de înnămolire a barajului de la Dnestrovsk. Totodată construcția acestor șase centrale va ucide practic această parte a Nistrului, va fi împotriva intereselor populației locale, va distruge monumentele istorice și naturale care sunt acolo, inclusiv și parcurile naționale din Ucraina. Dar pentru noi asta se va solda cu micșorarea cât a calității, atât și a cantității apei.”

Europa Liberă: Dar în condițiile actuale mai e ce de micșorat, că ceea ce am auzit în ultima vreme de la cei care răspund de mediu, dinspre ecologiști, suna a catastrofă?

Ilia Trombițchi: „Absolut. În special în condițiile schimbărilor climatice pe care noi le observăm, noi pierdem undeva 1% de apă într-un an, iar pe viitor vor fi pierderi de 3-4% timp de un an. Iată atunci va fi o catastrofă.”

Europa Liberă: Premierul Pavel Filip, dle Trombițchi, a mai spus că va apela şi la experți europeni care să analizeze impactul hidrocentralelor. La cine şi cu ce efect vă așteptați să fie acest apel?

Ilia Trombițchi: „Experții europeni, dacă ei vor susține oprirea acestei idei dezastruoase, va fi foarte util. Dar Europa actualmente este în situația când este preocupată de dezvoltarea diferitor surse de energie pentru a fi mai independentă față de Rusia. În vederea mea, este foarte artificial acest lucru.”

Europa Liberă: Vreți să spuneți că dinspre Europa vă aşteptaţi să fei mai degrabă un sprijini pentru partea ucraineană?

Ilia Trombițchi: „Eu nu sunt sigur că va sprijini, vom vedea. Eu voi avea întrevederi cu ucrainenii și vom discuta. Totuși eu cred că totul trebuie să fie în condițiile legislației de mediu a Uniunii Europene.”

Europa Liberă: În aceste condiții, ce posibilități are Guvernul de la Chișinău să rezolve această problemă apelând la dreptul internațional, poate la prevederile Acordului de asociere?

Ilia Trombițchi: „Ambele pârghii presupun că toate problemele trebuie să fie discutate împreună cu țările vecine. Iată de ce eu cred că Moldova trebuie să- și schimbe atitudinea în sensul că să fie mai insistentă, mai dură față de această problemă. Asta este recomandarea mea.”

XS
SM
MD
LG