Linkuri accesibilitate

Diaspora din Germania se solidarizează cu protestatarii anticorupție din România: Frankfurt pe Main (VIDEO)


Cîteva zeci de români din Frankfurt și zona înconjurătoare au demonstrat pașnic și cu umor duminică seară.

După ce cu o zi în urmă, pe Facebook, o pagină specială anunța și invita românii din Frankfurt la o nouă demonstrație de solidaritate cu protestatarii anti-guvernamentali și anticorupție din Piața Victoriei de la București și din celelalte orașe ale României, duminică seara, cîteva zeci de români s-au adunat în centrul Frankfurtului la o demonstrație autorizată de autoritățile germane. Prima demonstrație de acest fel a avut loc cu exact o săptămînă în urmă.

Ca și la 5 februarie, frankfurtezii români au venit cu steaguri și pancarte scrise în românește și în limba germană, au scandat lozinci asemănătoare celor auzite în Piața Victoriei, au dansat Hora Unirii și au sărit pe loc în ritmul lozincilor îndemnînd la solidaritate. Totul într-o atmosferă de bunăvoie și prietenie între oameni care, în majoritatea lor, nu se cunoșteau.

O mașină a poliției germane s-a oprit pentru cîteva clipe alături de manifestanți și, constatînd că lucrurile se desfășoară în pace și veselie, și-a văzut de drum imediat.

Am stat de vorbă cu doi dintre organizatorii ad-hoc ai demonstrației, un ardelean moț, timișorean, care a anunțat trimiterea în numele românilor din Frankfurt a unei scrisori grupului social-democrat din Parlamentul European pentru a seziza încălcările și abuzurile guvernanților de la București și cu o doamnă care a obținut autorizație pentru demonstrația din această seară.

Diaspora solidară cu protestatarii anti-guvernamentali din România: Frankfurt pe Main
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00

Doru Mihiț și Olivia N. Auferkorte, doi dintre organizatorii protestului

Am început prin a-i întreba ce speră de la proteste.

Doru Mihiț (stg) discutînd cu alți demonstranți la Frankfurt
Doru Mihiț (stg) discutînd cu alți demonstranți la Frankfurt

Doru Mihiț: „Nu, de la proteste. Speranța nu se pierde, Dle! O ai în tine sau nu o ai.”

Europa Liberă: Dar ce sperați în mod concret?

Doru Mihiț: „Dacă vrei să cîștige cauza, trebuie [să protestezi] indiferent de ce se întîmplă!”

Europa Liberă: Și cauza care este?

- Să curățăm Parlamentul, să curățăm guvernul, să facem țara cinstită !

Europa Liberă: Credeți că îl puteți curăța de la Frankfurt?

- Da! Da! Și de la Frankfurt, că ne unim cu ceilați. Este și Kölnul care este extraordinar de activ, Stuttgartul care este formidabil ! Sigur că se poate! Se poate, dacă vrem!”

Europa Liberă: Mulțumesc.

Alături de transilvăneanul optimist, una din organizatoarele demonstrației de solidaritate de astă-seară de la Frankfurt îmi spune și ea:

Olivia N. Auferkorte: „Eu sper să ne cunoaștem cît mai mulți și să dezvoltăm spiritul civic în general la români. Asta este [obiectivul] pe termen lung. Nu știu dacă o să cîștigăm ceva acum cu guvernul. Dar important este să folosim acest momentum, ce s-a acumulat...”

Intervenind cu o doză de surexcitare, Doru Mihiț adaugă: „Cîștigul cel mai mare de acum este generația aceasta nouă care este în stradă.”

Cei doi s-au pus de acord asupra unei strategii de comunicare, pentru a transmite convergent, pe rețelele de socializare și instituțiilor europene păsul românilor din Germania și în particular din zona Frankfurtului, ca și pentru organizarea, probabil duminica viitoare, a unei noi manifestații, în funcție de evoluțiile politice din România.

XS
SM
MD
LG