Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești


Vizita președintelui Igor Dodon la Bruxelles și rezultatele unui nou sondaj de opinie care sugerează un nivel foarte scăzut de popularitate pentru guvernare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Săptămâna care se încheie a fost marcată, printre altele, de vizita președintelui la Bruxelles, unde a avut mai multe întrevederi cu înalți oficiali ai Uniunii Europene și NATO. Deși este prima vizită la Bruxelles, de când s-a instalat în fotoliul de președinte, Igor Dodon și-a menținut tonul critic față de Uniunea Europeană, dar și față de deschiderea biroului NATO la Chișinău.

Despre posibilile consecințe au scris mai mulți editorialiști, și dacă unii au fost de părere că mesajele lui Igor Dodon ar fi „dinamitat relația Uniunii Europene cu Republica Moldova”, alții au sugerat, de fapt, că vizita ar fi fost una sterilă, din punct de vedere al rezultatelor. Redactorul-şef de la Radio Chişinău, Corneliu Rusnac:

„Cred că declarațiile lui Igor Dodon la Bruxelles au fost destinate mai mult cetățenilor moldoveni, decât oficialilor europeni, în primul rând electoratului care-l sprijină. Igor Dodon încă nu a ieșit din campania electorală, sau deja se pregătește de o eventuală campanie pentru parlamentare. Ca și după vizita de după Moscova am rămas doar cu declarații și nimic mai mult, atât.”

Tot în această săptămână, au fost publicate rezultatele unui sondaj care au tăiat din elanul mai multor partide. Potrivit studiului, dacă la sfârșitul săptămânii ar fi fost alegeri, cele mai multe dintre formațiunile politice actuale n-ar fi ajuns în Parlament. Cetățenii spun că nu mai au încredere în partide. Ce ar putea însemna acest lucru în contextul în care anul viitor în Republica Moldova urmează alegerile parlamentare ordinare, l-am întrebat pe analistul politic de la IDIS Viitorul Veaceslav Berbeca:

„Am putea să ne așteptăm, pe de o parte, la o prezență și mai mică a cetățenilor Republicii Moldova la alegeri, fiindcă asta ar însemna și neîncrederea față de partide. Pe de altă parte, atunci când cetățenii sunt nemulțumiți de prestația unei anumite guvernări, atunci evident că sub formă de protest oamenii votează pentru cineva din opoziție, partide care nu s-au aflat la guvernare până în ziua alegerilor.”

Potrivit aceluiași sondaj, peste 40% din cetățeni spun că nu au încredere în nici un politician. Totuși, observă Veaceslav Berbeca, cariera politică a unora dintre ei ar putea să reziste și după alegeri dacă sistemul electoral va fi modificat, o idee discutată din ce în ce mai des în ultima vreme:

„Eu cred că este o încercare pentru anumiți politicieni, pentru anumite partide, de a se menține la putere, de a încerca să obțină dacă nu o majoritate confortabilă, cel puțin un număr confortabil de deputați pentru a putea rămâne și în continuare influenți în viața politică din Republica Moldova.”

Totodată, analiștii politici nu exclud apariția unor noi partide, ori crearea unor formațiuni deja a fost anunțată, inclusiv de fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG