Linkuri accesibilitate

Protestul care „dezintegrează” țara (VIDEO)


Igor Dodon și harta cadou a Moscovei arătat cu degetul de Liviu Dragnea drept o primejdie pentru România...
Igor Dodon și harta cadou a Moscovei arătat cu degetul de Liviu Dragnea drept o primejdie pentru România...

Liviu Dragnea, șeful social-democraților, evocă „situația destul de complicată” din R. Moldova și formula „Moldova Mare” a lui Igor Dodon, drept o primejdie pentru România.

Mai multe mesaje rostogolite de lideri ai coaliției de guvernământ prin televiziunile prietene încercau să-i convingă pe români că cele mai mari proteste de la căderea comunismului încoace ar avea legătură cu străinătatea. Altfel spus, pericolul ar veni din afară.

Există o tradiție a dezinformărilor autohonte care se bazează pe această axiomă. Până acum, ani la rând, puterea de la București îi arăta cu degetul pe unguri, interesați să ia Ardealul, potrivit poveștilor țesute în laboratoarele naționaliștilor de diferite culori.

Apoi, în campania electorală de la sfârșitul anului trecut, dușmanul a devenit Soros, miliardarul american, care finanțează în toată lumea organizații care militează pentru o societate deschisă. Intelectualii români și reprezentanții opoziției au fost acuzați că sunt finanțați de Soros.

Odată ajuns la putere, Liviu Dragnea, președintele PSD a declarat că va cere învestigarea fundațiilor și organizațiilor neguvernamentale din România care sunt de utilitate publică, mărturisind că are „ceva” împotriva lui Soros. Dragnea susține că Soros „a finanțat răul din România” și că multe dintre organizațiile care au primit bani de la filantropul american ar funcționa „la limita legii”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Duminică, liderul social-democraților a reluat acest tip de dezinformare, spunând că „dezaprobă mișcarea de inspirație sorosistă” care protestează împotriva guvernului. Liviu Dragnea a amenințat din nou cu o contramanifestație de un milion de oameni, zicând că nu ar fi de acord cu așa ceva. „Nu vreau să existe un conflict români contra români și să se rupă România în două”, a argumentat Dragnea, dându-le în acest fel muniții celor care sunt împotriva protestatarilor din fața Palatului Victoria.

Ce „primejdii” amenință România după Dragnea...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

Pe aceeași linie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică, precizând că are informații că există grupuri de persoane care vor „să deturneze” protestele și că ar putea fi afectată siguranța națională. Firea a vorbit despre „păstrarea integrității teritoriale” în țară „într-o perioadă în care conflictele fac victime” printre cetăţenii nevinovaţii din regiune.

Fără să arate cu degetul spre Ucraina, primarul general al Bucureștiului a încercat de fapt să demonstreze că în spatele marilor proteste împotriva diminuării politicilor anticorupție s-ar afla forțe care vor să dezmembreze țara. Mesajul ei a fost întărit de Liviu Dragnea, șeful social-democraților care a vorbit despre „situația destul de complicată” din R. Moldova, unde noul președinte, a adus în discuție de mai multe ori sintagma de „Moldova mare”.

Liderul PSD susține că „există și alte mișcări în interiorul țării” și că modul de organizare „dimensiunea finanțării” protestelor din Piața Victoriei ar arăta „o organizare profesionistă”, chiar dacă există oameni care participă la aceste acțiuni din convingere. Dragnea socotește că organizarea unor manifestații și a unor contramanifestații în București și în provincie ar putea duce la situația în care „această țară este sfâșiată".

Mesajele distribuite pe mai multe canale că siguranța și integritatea României ar fi periclitate de protestatarii care militează pentru menținerea luptei anticorupție au dus pentru început la un miting deocamdată nesemnificativ împotriva președintelui Klaus Iohannis și împotriva DNA, miting care are loc în fața Palatului Cotroceni.

XS
SM
MD
LG