Linkuri accesibilitate

Bulgaria - confort mediatic pe bani europeni


Un raport al fundației germane „Friedrich Naumann” constată că ultimele guverne bulgare și-au cumpărat cu regularitate confort mediatic pe bani europeni.

Zeci de milioane pentru popularizarea unor proiecte finanțate din fondurile europene au fost folosite în ultimii ani în Bulgaria pentru subvenționarea ascunsă a mediilor proguvernamentale.

Un raport al fundației germane „Friedrich Naumann” constată că ultimele guverne bulgare și-au cumpărat cu regularitate confort mediatic pe bani europeni.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

11,4 milioane de leva, echivalentul a aproape șase milioane euro, din programele operaționale au încasat în ultimele 11 luni un număr de 30 de medii regionale și naționale. La această se adaugă alte câteva milioane pentru materiale publicitare.

Spre deosebire de canalele de radio și televiziune, în Bulgaria presa scrisă are acces la fondurile europene numai în bază de concurs, ceace nu înseamnă că banii nu se duc unde au decis guvernanții.

Nivelul maxim al finanțării europene pentru programe publicitare a fost atins în 2013 când sub diverse forme mediile, în primul rând cele proguvernamentale, au primit 32 de milioane de leva (16,5 milioane de euro). În ultimul an suma este de trei ori mai mică, dar rămâne întrebarea pe ce criterii este împărțită.

Autorii raportului constată că în privința mediilor electonice de regulă alegerea se făce personal de ministrul respectiv. Legea concursurilor publice nu oferă criterii de transparență. Achiziționarea de timp de emisie de către programele operaționale se face într-un mod direct de către ministerul de resor.

Pe hârtie, presa scrisă participă la concursuri pentru finanțare europeană, dar și aici transparența lasă de dorit. Așa se întămplă că ziare proguvernamentale câștigă mai toate consursurile.

Apare și o altă problemă - cât de eficient sunt cheltuiți banii pentru popularizarea programelor operaționale. Practic, nimeni nu urmărește și nu evaluează efectele proiectelor publicitare. În schimb este garantat confortul mediatic pentru miniștrii și politicienii care au luat decizia de finanțare.

Nu întămplător, Bulgaria a retrogradat în ultimii zece ani cu peste 70 de locuri în clasamentul organizației „Reporteri fără frontiere” privind respectarea libertății de exprimare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG