Linkuri accesibilitate

Un sondaj grăitor comandat de Institutul IDIS „Viitorul”


74% din moldoveni sunt nemulţumiţi atât de situaţia economică a familiei lor, cât şi a ţării, în general.

Merge Moldova într-o direcție bună sau rea? Care este cea mai mare îngrijorare a moldovenilor? Şi în ce partide au ei cea mai mare încredere? Acestea sunt câteva întrebări ce le-au fost puse moldovenilor în sondajul comandat de Institutul IDIS „Viitorul” şi dat astăzi publicității la Chișinău. Potrivit sondajului, 74% din moldoveni sunt nemulţumiţi atât de situaţia economică a familiei lor, cât şi a ţării, în general. Sondajul realizat de Centrul de Investigații Sociologice şi Marketing CBS-Axa sugerează însă că ponderea celor care cred că ţara merge într-o direcţie greşită a scăzut cu aproape 20% în doar câteva luni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Aproape 62% dintre cei chestionați cred că ţara merge într-o direcţie greşită. E cea mai mică cotă în ultimii doi ani în care ponderea celor dezamăgiți a atins recorduri istorice de peste 80%.

Vasile Cantarji
Vasile Cantarji

Iată cum explică sociologului Vasile Cantarji, vice-directorul Centrului CBS-Axa creşterea numărului celor mulţumiţi de starea lucrurilor:

„Această ușoară creştere se explică probabil prin trecerea furtunilor politice din 2015, 2016: resetări de guvernare, proteste şi alegeri prezidenţiale.”

Opt din zece moldoveni sunt nemulţumiţi de situaţia economică din ţară. Corupţia, salariile şi pensiile mici, lipsa locurilor de muncă şi miliardul furat sunt principalele îngrijorări, dar şi probleme care împiedică prosperarea economică. Cine se face vinovat? Grupările de oligarhi, guvernările anterioare şi actualul executiv, au răspuns cei mai mulţi dintre cei chestionaţi. În opinia lor, situaţia social-economică ar putea fi îmbunătăţită, dacă, între altele, va fi combătută corupţia şi schimbată actuala putere.

Aproape 83% dintre respondenţi cred că Republica Moldova nu este guvernată de voinţa poporului. Fiecare al doilea pune la îndoială legalitatea şi corectitudinea ultimului scrutin, cel prezidenţial.

Peste 6% dintre cei chestionaţi dezaprobă activitatea Guvernului şi cea a Parlamentului. În schimb, activitatea preşedintelui este apreciată de 40% din respondenți.

Şeful statului Igor Dodon se bucură în continuare de cea mai mare încredere şi e cotat cu 27%. Urmează, la mare distanţă, cu 9,9% lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Peste 40% spun însă că nu au încredere în nici un politician.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în Parlament ar intra numai două formaţiuni, Partidul Socialiștilor cu 32% și Partidul Acțiune și Solidaritate cu 18%. Celelalte partide nu ar trece pragul necesar pentru a accede în Legislativ.

Sociologul Vasile Cantarji spune că raitingurile partidelor sunt încă puternic influențate de scrutinul prezidențial:

„De aceea, în prim plan, la capitolul rating ies formaţiunile care s-au confruntat în alegerile prezidenţiale şi rămân pe planul doi formaţiunile care nu s-au confruntat vădit, fie nu au avut candidaţi, fie candidaţii lor nu au trecut în turul doi. În al doilea rând, orice scrutin sau orice câştigător al acestuia se bucură, o perioadă, de un avans de încredere. Avem un preşedinte care vine din PSRM, nu are nici o sută de zile de activitate şi acest sondaj îl surprinde într-un moment de „glorie”. Igor Dodon beneficiază de acel avans de încredere şi nu întâmplător pe locul doi se plasează Maia Sandu, contracandidatul său principal în turul doi”.

În opinia sociologului Vasile Cantarji clasa politică ar trebui să fie îngrijorată de faptul că de ani buni peste jumătate din moldoveni sunt fie indecişi, fie nu au încredere în nici o formaţiune şi personalitate politică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG