Linkuri accesibilitate

Teatrul Satiricus, cu un spectacol în limba româna la Tiraspol


«Чуляндра» собрала полный зал в Тирасполе
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00

Teatrul Satiricus de la Chişinău a adus la Tiraspol spectacolul muzical „Ciuleandra”. Spectacolul a fost jucat în cadrul evenimentelor oficiale organizate de Institutul Cultural Român de la Chişinău cu ocazia Zilelor Culturii Naționale.

Este deja al treilea spectacol pe care artiștii de la Satiricus îl joacă pe scena Teatrului dramatic Nadejda Aronețkaia de la Tiraspol.

Rândul după bilete este lung – la Tiraspol au venit spectatori din diferite orașe, centre raionale și chiar din satele din regiunea transnistreană. Din satul Korotkoe, raionul Slobozia, a venit chiar o clasă întreagă din școala moldovenească din localitate:

„Este foarte interesant, niciodată nu am fost la un astfel de spectacol. Am venit cu toată clasa”, spun două tinere.

Sala este plină, niciun loc liber. Iată și primele acorduri, pe scenă apar eroii spectacolului. Eroina principală, Mădălina, se roagă să nu fie dată de mireasă unui tânăr pe care nu-l iubește…

Spectacolul este plin de momente și trăiri emoționante, spectatorii urmăresc cu interes fără să-și rupă privirea de la scenă. Această atmosferă se datorează, potrivit regizorului-șef și fondatorului Teatrului Saturicus, Sandu Grecu, profesionalismului și jocului impecabil al actorilor:

Sandu Grecu: „Teatrul Satiricus este unul care lucrează în mai multe limbi. Avem spectacole în franceză, în română, engleză, spaniolă, în rusă jucăm Maestrul și Margarita, chiar și în latină jucăm un spectacol. Este un singur lucru important pentru orice actor și orice teatru – trebuie să fii viu și să nu minți spectatorul. Iar pentru a nu-l minți trebuie să fii firesc. Acele emoții pe care le transmite actorul spectatorilor, iar spectatorii – înapoi actorilor este ceva ce nu poate fi redat nici prin televiziune, nici prin film, nici prin nimic altceva.

Vom mai reveni la Tiraspol cu un alt spectacol – „Nunta” lui Cehov. Va fi de Mărțișor, în luna martie. Veți vedea „Nunta” noastră – foarte veselă, dinamică, o nuntă moldovenească inspirată de Cehov.

Avem cam 70 de spectacole, dintre care 30 sunt acum în repertoriu, foarte diferite ca gen. Actori noștri sunt diferiți de actorii din alte teatre pentru că ei dansează și cântă pe viu. În acest an am jucat spectacole în Belgia, în Olanda, în Italia, în România, în Bulgaria. Trei festivaluri. Jucăm câte 250 de spectacole pe an, plus 8-10 montări noi – este o muncă imensă. Și eu cred că actorii au meritat să li se spună „Mulțumesc!” pentru ceea ce fac.”

Teatrul Satiricus de la Chişinău a adus deja trei spectacole publicului din regiunea transnistreană - și aici e meritul schimburilor culturale dintre colectivele de teatru de pe cele două maluri ale Nistrului. Dragostea pentru artă unește, consideră regizorul-șef al Teatrului dramatic de la Tiraspol, Dmitri Ahmadiev.

Dmitri Ahmadiev: „Acest lucru se întâmplă datorită artei. Avem o prietenie veche cu Teatrul Satiricus și cu Mihai Grecu, care este și președinte al Uniunii Teatrale. În numele artei trebuie să comunicăm, trebuie să colaborăm cumva, trebuie să-i vedem pe ei, iar ei vin cu plăcere la noi – este deja a treia lor vizită. Noi, oamenii din lumea teatrală, trebuie să comunicăm, nouă ne este dor unii de ceilalți.”

Final dramatic – tânăra soție moare ucisă de soț, mama ei nu știe cum să-și aline durerea pierderii. Spectacolul muzical Ciuleandra, după romanul lui Liviu Rebreanu, îi face pe spectatori să se gândească la sensul vieții, la ceea ce este cu adevărat important și la lucrurile cu care nu te poți juca. Sala aplaudă în picioare.

Spectatorii spun că sunt impresionați, că spectacolul le-a lăsat trăiri puternice și că așteaptă noi întâlniri cu arta adevărată:

„Spectacolul a lăsat emoții foarte puternice. Ne-a rămas o stare pozitivă de la faptul că am putut vedea un spectacol atât de bun.”

„Foarte impresionant – emoții de nedescris! Am vrea să avem mai des astfel de spectacole la noi. Vom veni și la alte spectacole, neapărat. Suntem din Grigoriopol.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG