Linkuri accesibilitate

România. Aproape 100.000 de mii de oameni au protestat împotriva grațierii (GALERIE FOTO, VIDEO)


Premierul Sorin Grindeanu a explicat că grațierea s-ar afla în programul de guvernare și că va rămâne acolo în semn de „respect pentru cetățeni”.

Peste 40.000 de oameni au mărșăluit vreme de patru ore pe principalele bulevarde ale Bucureștiului purtând pancarte și scandând împotriva guvernului și a proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

Premierul Sorin Grindeanu a explicat în timpul manifestației, de la microfonul Antenei 3, că grațierea s-ar afla în programul de guvernare și că va rămâne acolo în semn de „respect pentru cetățeni”.

Primul ministru a vorbit mai apoi despre măririle de salarii și de pensii: „veți avea de trei ori pensia mărită în următoarele șase luni”

VIDEO: București, 29 ianuarie 2017

La fel ca la protestele din anii ’90 din Piața Universității, cei care au ieșit în stradă duminica asta și duminica trecută sunt hotărâți să nu cedeze. Există o solidaritate, care se simte de îndată ce te afli în interiorul mulțimii.

În același timp, oamenii sunt relaxați și lipsiți de înverșunarea încrâncenată a protestelor obișnuite. Pareau să fie la plimbare, fără să uite, însă, niciun moment scopul pentru care au ieșit în frig duminică seara.

Pe pancarte își îndemnau părinții și rudele să nu se mai uite la Antena 3 și Rtv, îl întrebau pe premierul Liviu Dragnea de unde a avut bani să-și facă o casă așa de mare, cereau demisia ministrului Justiției: „Acasă-i cald și bine, dar eu strig și pentru tine”, „Guvernare corectă, nu hoție abjectă”, „Decidem noi la referendum”, CNA - oprește-le minciuna”, „Vila ta și casa mea”.

Când au ajuns în fața guvernului, oamenii au strigat „nu vă opriți, nu vă opriți”, pentru a evita orice incident. Ar fi vrut să-și continue marșul către sediul PSD, dar cordonul de jandarmi le-a barat drumul.

Bucureștenii s-au strâns inițial în Piața Universității, locul de unde a început opozția față de predecesorii actualului PSD în 1990, când conducerea de atunci a României făcea multiple piruete spre trecut.

Dumincă seară a fost cea mai mare manifestare democratică din România în ultimul sfert de secol.

De la Universitate, bucureștenii au pornit spre sediul Consiliului Național al Audiovizualului, care nu a sancționat televiziunile Antena 3 și RTV, care și în urmă cu o săptămână și astăzi au vorbit despre manipularea manifestației, despre Soros care ar sta în spatele protestului și chiar despre banii pe care i-ar fi primit cei care au participat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

A urmat un scurt popas în fața ministerului justiției, inițiatorul ordonanțelor referitoare la grațiere și la îndulcirea definiției abuzului în serviciu (aici s-a strigat „PSD, ciuma roșie”, „Justiție, nu corupție!”, „Țara cere fără grațiere!", „Jos Iordache!") și un altul în fața Avocatului Poporului, care a început un demers pentru schimbarea legii care le interzice celor condamnați penal să devină membri ai guvernului, unde au strigat „Jos Ciordache”, de la numele șefului instituției, Victor Ciorbea.

Luni are lor un simulacru de dezbatere publică pe tema grațierii, la care inițial ministrul Justiției spunea că au acces doar 50 de persoane, dar între timp a ajuns la concluzia că pot veni 200.

Nu e clar câți dintre cei care s-au înscris vor putea să ia cuvântul și nu se știe încă dacă presa are acces.

VIDEO: Cluj, 29 ianuarie 2017

În toată țara au protestat aproape 100.000 de oameni față de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale, în București si in alte 22 de orașe:- Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Buzau, Cluj, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, Iasi, Deva, Focșani, Pitești, Ploiesti, Sibiu, Satu Mare, Alexandria, Turda Târgu Jiu si Râmnicu Vâlcea.

XS
SM
MD
LG