Linkuri accesibilitate

Iohannis pregătește un referendum împotriva grațierii și amnistiei


Klaus Iohannis, la protestul de duminică de la București
Klaus Iohannis, la protestul de duminică de la București

În România, ieri seară, a avut loc unul din cele mai mari proteste ale perioadei post-comuniste împotriva intenţiei guvernului de la Bucureşti de a emite ordonanţe de urgență care i-ar amnistia sau gratia pe mulţi dintre cei mai corupţi politicieni, printre care pe însuşi şeful Partidului Social Democrat, de guvernământ, Liviu Dragnea. La protestul de aseară de la Bucureşti a participat, pentru o scurtă perioadă de timp si preşedintele României Klaus Johannis. Astăzi, preşedintele Iohannis a anunţat organizarea unui referendum pe această temă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Președintele Klaus Iohannis mută înaintea PSD. Social-democrații au stat toată ziua să găsească un răspuns la manifestația pentru susținerea luptei anticorupție care a scos ieri în stradă peste 20.000 de oameni. Înainte, însă, ca social-democrații să aibă o poziție clară, dl. Iohannis s-a folosit de discursul său dedica zilei unirii dintre Moldova și Țara Românească de acum 158 de ani, pentru a face o comparație între reformele făcute de Alexandru Ioan Cuza și politicienii actuali care fac totul pentru a-i grația pe cei condamnați pentru fapte de corupție. „Codul Penal al lui Cuza, după model francez, a fost considerat la vremea respectiva unul dintre cele mai moderne. A fost primul cod penal din Romania care incrimina abuzul in serviciu, conflictul de interese”, a declarat Klaus Iohannis, adăugând: „ce oameni politici am avut atunci si ce politicieni avem astăzi”.

Referindu-se la cele două ordonanțe de urgență pe care le pregătește guvernul, președintele român a spus că „aparent vorbim despre chestiuni legate de justiție”, dar că în realitate este vorba despre „ce națiune vrem să fim”: „vrem să fim o națiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o națiune așa și așa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat și discutat” s-a întrebat retoric Klaus Iohannis.

Cele două ordonanțe se referă la grațierea pedepselor mai mici de 5 ani, dedicate în special condamnaților pentru corupție sau politicienilor anchetați, proiect care include la pachet și reducerea la jumătate a pedepselor de orice fel pentru condamnații care au împlinit 60 de ani, pentru cei care suferă de boli cronice sau care au copii în întreținere mai mici de cinci ani și o a doua ordonanță, care a fost pregătită pentru a schimba Codul Penal prin dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

Klaus Iohannis, care a participat ieri la protestele împotriva grațierii și care a fost acuzat de liderul PSD, Liviu Dragnea că s-ar fi aflat în fruntea unei „noi mineriade” care pregătește o lovitură de stat, a răspuns astăzi criticilor primite, pe care le-a numit „aberații”. Din punctul lui de vedere nu cetățenii, ci „politicienii dau lovitura de stat” și „Dau lovitura de grație statului de drept” a subliniat Klaus Iohannis, anunțând că începe demersurile pentru un referendum pe tema amnistiei și a grațierii. Potrivit Articolului 90 din Constituție: „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”.

Klaus Iohannis face în acest fel o mutare înainte coaliției de guvernământ, care nu are cum boicota referendumul, dar care ar putea să se folosească de majoritatea pe care o are pentru a promova grațierea imediat. În fond, o lege privind grațierea colectivă, e suficient să fie în vigoare o singură zi, pentru ca întreaga clasă politică, în frunte cu Liviu Dragnea să fie curățată de păcate.

XS
SM
MD
LG