Linkuri accesibilitate

Prima zi a preşedinţiei Trump: sute de mii de femei şi simpatizanţi se pregătesc să manifesteze la Washington


Aproape 700 de proteste de sprijin sunt programate în lumea întreagă

În prima zi a preşedinţiei Trump, mii de femei şi simpatizanţi ai cauzei lor se pregătesc să manifesteze la Washington şi în multe alte oraşe americane pentru egalitate şi împotriva oricărei discriminări, de rasă, sex sau religie. În cursul campaniei electorale, Donald Trump a fost deseori criticat pentru remarcile jignitoare la adresa femeilor.

În capitala americană va avea loc „Marșul femeilor asupra Washingtonului” – denumire care parafrazează renumitul marș din august 1963 impotriva discriminării rasiale la care Martin Luther King a pronunțat discursul „I Have a Dream” („Am un vis”). Organizat de activiști pentru drepturile omului, marșul vrea să atragă atenție asupra diversității „ rasiale, sexuale sau religioase” care face din Statele Unite „o țară puternică” se arată într-o postare pe internet a organizatorilor.

Marșul a fost provocat de o campanie electorală în care multe minorități s-au simțit „insultate, demonizate și amenințate” se mai arată în declarația organizatorilor.

La marșul de la Washington ar putea participa peste 200 de mii de persoane – dar tot sâmbătă vor fi organizate peste 670 de marșuri de solidaritatea, majoritatea în Statele Unite dar și într-o serie de alte țări. În spațiul fost sovietic, sunt programate marșuri de solidaritate la Moscova, în Rusia, în Letonia și Lituania și în Georgia, la Tbilisi.

Pagina de internet a organizatorilor a înregistrat până acum peste 2 milioane de simpatizanţi care ar putea demonstra undeva în lume.

Marșul nu este declarat un act de protest împotriva noului președinte american dar în cursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, Donald Trump a făcut o serie de remarci jignitoare la adresa femeilor, a imigranților sau a persoanelor cu disabilități.

Marşul de la Washington este programat să înceapă la ora 18 iar Europa Liberă va ţine un LIVE BLOG.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG