Linkuri accesibilitate

Liderii lumii speră că colaboreze cu președintele Donald Trump


Liderii lumii l-au felicitat pe președintele Statelor Unite, Donald Trump, cu ocazia ceremoniei de inaugurare de la 20 ianuarie, exprimîndu-și dorința de a conlucra cu administrația sa. Unii din liderii occidentali au cerut Statelor Unite să continue colaborarea în ce privește securitatea comună.

Într-un interviu publicat în „Financial Times” în 20 ianuarie, șefa guvernului de la Londra, Teresa May, a spus că, în opinia ei, Trump „recunoaște importanța și semnificația NATO”, în ciuda criticilor sale la adresa Alianței Nord-Atlantice.

May s-a declarat încrezătoare că Trump va recunoaște importanța cooperării din Europa „pentru asigurarea apărării colective și a securității colective”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat pe Trump și a spus că puterea NATO e la fel de bună pentru Statele Unite cum este pentru Europa.

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au declarat amîndoi optimiști în privința relațiilor cu administrația Trump, spunînd că Rusia este gata să participe la îmbunătățirea raporturilor cu Washingtonul.

Papa Francisc a spus că Trump ar trebui să folosească valorile etice ca ghid și i-a cerut noului președinte american să poarte de grijă celor săraci și marginalizați în timpul președinției sale.

Pemierul indian Narendra Modi, premierul Ucrainei, Petro Poroșenko, și premierul kosovar Hashim Thaci au postat pe Twitter mesaje de felicitare și și-au exprimat speranța într-o colaborare bună cu administrația Trump. (LȘ)

XS
SM
MD
LG