Linkuri accesibilitate

„Atât timp cât oligarhia și corupția stau în capul mesei, Moldova va deveni mai necăjită, mai săracă, mai pustie”


Dumitru Popescu
Dumitru Popescu

Jurnalul săptămînal al lui Dumitru Popescu.

Născut pe 7 septembrie, 1991 în orasul Orhei, Moldova. Absolvent al Academiei de Studii Economice din Moldova cu licență în Finanțe și Bănci, masterat în Diplomație Economică. Actualmente student în ultimul an la masterat în Marketing și Management la Universitatea Masaryk din Brno, Cehia. Participant la numeroase seminare în domeniul Leadership-ului, Start-upurilor, Crearea noilor tipuri de businessuri și este voluntar activ atât în Moldova cât și în Cehia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00
Link direct

LUNI

Încep ziua prin a-mi duce tatăl la unele investigații medicale. Pare-se că ultimul control îl trecuse în anul 2003. Și asta pentru că în Orhei este nevoie de îndreptare pentru a obține o îndreptare ca apoi să aștepți luni întregi ca să fii verificat la un aparat. Mi-am văzut tatăl demotivat, iar pentru că am venit în Chișinău am ales să mergem la o clinică privată. E foarte scump, pentru că polița nu are nici o valoare. Dar, am optat pentru rapiditate și deservire calitativă într-un spațiu modernizat. Nu aș spune că la stat muncesc neprofesioniști, dar condițiile de lucru și salariile mici nu îi motivează pe doctori sa facă mai mult decât pot. Tatăl meu mai glumește și zice că își știe deja tratamentul, că totul s-ar rezolva printr-o dietă. Eu cred altceva, că indicațiile doctorului sunt valoroase pentru a nu te pomeni intr-o situație când e prea târziu sa tratezi boala. Sănătatea e cea mai prețioasa avere… dar în Moldova dacă nu ai bani nu ai cum să o cumperi.

MARȚI

A doua zi a săptămânii mă găsește la amiază în compania unui prieten foarte bun. E stomatolog de profesie și chiar dacă are de lucru spune că vrea să plece din țară, să cunoască alte mentalități și să își construiască un viitor ori peste Prut ori peste ocean, în SUA.


Posibilitatea de a rămâne acasă o vedem ambii doar dacă vom aplica ideile de business pe care le discutăm de ani buni. În același timp, mă gândesc că piedicile cele mai mari sunt birocrația, piața de desfacere mică și corupția. Totuși, faptul că tot mai mulți tineri care după ce călătoresc prin lume, înfruntă greutățile și reușesc să se afirme, să-și creeze propria afacere mă motivează, și gândul de a reveni în Moldova nu mă părăsește.

Iar dacă nu te motivezi singur să revii acasă, statul cu siguranță nu e cel care te va readuce. Atât timp cât oligarhia și corupția stau în capul mesei, Moldova va deveni mai necăjită, mai săracă, mai pustie.

MIERCURI

De mic copil îmi place să construiesc, să asamblez și să economisesc în tot ce se poate, mai puțin în dragostea pe care o ofer celor dragi. De aceea, mobila pe care o am acasă am strâns-o singur din plăcere, de la A la Z și am sfătuit și o rudă să facă la fel pentru că nu o să regrete. Prin urmare toată ziua l-am ajutat să asambleze un nou mobilier. Mă bucuram văzând rezultatul și știind că atât el cât și eu am economisit circa 60% din prețul pe care l-am fi găsit în magazine. Eu aș promova design-ul propriu, pentru că te costă mai ieftin și pentru că e original.

Dumitru Popescu
Dumitru Popescu

Mai spre seară, petrec câteva ore în compania fratelui mai mare, un adevărat exemplu pentru mine. Chiar dacă eu sunt în Cehia, iar el curând pleacă într-o altă țară, momentele în care ne adunăm, analizăm și mai povestim experiențele prin care trecem ambii, îmi aduc aminte de perioada când eram mici și nu ne gândeam la problemele de viitor.

Îmi pare rău că din cauza posibilităților reduse de joburi în Moldova, tot mai des vreau să îmi iau familia și să ne stabilim într-o țară dezvoltată cu oportunități pentru toate vârstele, chiar și Cehia ar fi o opțiune la un moment dat.

JOI

Vacanța de la universitate e de circa o lună, dar fiind ultimul an la master trebuie să lucrez la teză mai mult timp. Dar nu trec cu vederea știrile.

Sunt indignat ba chiar furios pe declarațiile făcute de președintele Dodon la Moscova precum că va anula Acordul de Asociere la UE. Mă gândesc oare l-a citit să vadă ce presupune sau doar ca un papagal rostește ce i se comandă de la Kremlin? Cum e posibil un șef de stat să își asume atribuții care nu i le oferă Constituția și de parcă nu ar fi destul a mai și declarat că datoria Transnistriei de circa 6 miliarde de dolari la gaze este a întregii Moldove. Adică declară în campanie prezidențială că va lupta cu furtul miliardului din sistemul bancar, cu oligarhii, cu fenomenul corupției, apoi ne pune să achităm facturile unei regiuni separatiste care dorește alipirea la Rusia. Banal, stupid, nu e președintele meu.

Susțin campania unei tinere din Moldova care îndeamnă moldovenii să îi trimită domnului Dodon la președinție factura la gaz pentu a o achita el, din moment ce își asumă datoriile tuturor.

VINERI

Moment istoric. În SUA are loc învestirea în funcție a celui de-al patruzeci și cincilea președinte, republicanul Donald Trump. Vreau sa cred ca relația Washington-Moscova va fi în folosul regiunii unde se află și Moldova.

Pe parcursul zilei am fost cu niște oameni dragi până la Nisporeni. Parcurgem repede distanta de 70 de km cu priveliști de o frumusețe rară, codrii sunt împodobiți de promoroacă, in jur totul e alb. Aceasta culoare e asemeni curățeniei, ceea ce nu pot spune și despre politica moldovenească, chiar și astăzi unii demnitari fac declarații populiste si nici o acțiune concreta de redresare a situației, alții care sunt în opoziție protestează în speranță că vor face schimbarea până la capăt. Schimbarea însă începe de la fiecare dintre noi. Sărut mana mamă, că m-ai învățat să gândesc liber.

XS
SM
MD
LG