Linkuri accesibilitate

Pornind motorul, la orice oră, sub ferestrele oamenilor


De cînd locuiesc la etajul întîi, am început să-mi amintesc cu nostalgie de liniştea etajelor superioare.

Uitîndu-mă la bazaconiile care se produc mereu pe drumurile Patriei, mă întreb ce învaţă oare miile de şoferi autohtoni în Şcolile de Şoferie. Pesemne, învaţă multe lucruri ei acolo, dar bunul-simţ cu siguranţă nu li se predă. Degeaba ştii nişte reguli rigide, dacă nu ai bun-simţ.

Pornind motorul, la orice oră, sub ferestrele oamenilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Acum, de cînd locuiesc la etajul întîi, am început să-mi amintesc cu nostalgie de liniştea etajelor superioare. La etajul întîi viaţa e mai complicată şi mai plină de zgomote bizare. Vasăzică, blocul meu de locuinţe e înconjurat mereu în fapt de seară de un şir de maşini-microbuze-furgonete. Şi dacă prezenţa unor maşini ale locatarilor blocului în curte e explicabilă, staţionarea unor maşini străine pe drumul dintre blocuri, sub ferestrele oamenilor, mi se pare dubioasă. Într-o dimineaţă, uitîndu-mă pe geam, nu am văzut decît o caroserie uriaşă-jegoasă. Frumoasă vedere!

Dar staţionarea unor maşini sub ferestre, venite de prin tot oraşul, e un fleac în comparaţie cu ce se întîmplă în continuare. Aceşti bădărani, că altfel nu ştiu cum să-i numesc, au luat obiceiul să-şi pornească motoarele în zorii zilei, pe la ora 6 sau 5 dimineaţa. Iar în timpul iernii, motoarele greu se pornesc şi produc un zgomot mare. Aşa că somnul ţi se duce pe apa sîmbetei. Deunăzi, un tînăr sosit nu se ştie de unde a pornit motorul maşinii, sub geamul meu, la ora 4 noaptea. Şi nu a putut să se urnească din loc, în ciuda eforturilor colosale. Maşina se împotmolise în gheaţa pe care se cocoţase. Am sărit toţi locatarii din paturile noastre şi am sunat la poliţie. Ei bine, poliţia a venit, dar problema e departe de a fi rezolvată. Mîine, un alt sosit de aiurea îşi va parca maşina sub ferestrele noastre. Şi va demara în trombă pe la ora 5 dimineaţa!

Deseori mă gîndesc: de unde apar aceşti bădărani, aceşti indivizi pentru care odihna nocturnă a concetăţenilor nu înseamnă absolut nimic? Cine i-a educat? Cine i-a crescut? Cine le-a explicat ce e bine şi ce rău? Au citit oare vreo carte? Nu am nici un răspuns. Sîntem în Moldova, spaţiul ciudat-miraculos care produce chestii dizgraţioase cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună.

XS
SM
MD
LG