Linkuri accesibilitate

Cum a fost comentată în rețelele sociale vizita lui Igor Dodon la Moscova


Igor Munteanu, președintele executiv IDIS Viitorul, a comentat pe rețelele de socializare că „cireașa de pe tort a fost fără îndoială declarația lui Igor Dodon, potrivit căreia Republica Moldova nu a avut nimic de câștigat de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”. Cu această ocazie, Igor Munteanu amintește în comentariul său sprijinul oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova în toți acești ani, printre care și 840 de milioane de euro investiți pentru proiecte de modernizare a economiei și administrației republicii. Igor Munteanu se întreabă retoric, dacă nu cumva acest argument nu este suficient pentru președintele Igor Dodon ca să-și schimbe discursul care este „xenofob și anti-occidental”, la părerea directorului executiv IDIS Viitorul.

Reacția Partidului Democrat, formațiunea de frunte a actualei majorități de guvernare, la declarațiile lui Dodon, potrivit cărora PD-ul va bloca orice tentativă de anulare a Acordului de Asociere, la fel a stârnit reacții în spațiul public. Sociologul Vitalie Sprînceană este de părere că se conturează o luptă politică în care, pe de o parte Igor Dodon își va aduna electoratul pro-rus iar pe de altă parte PDM - electoratul pro-european. În aceste condiții, observă Vitalie Sprînceană, până la alegerile parlamentare din 2018, se urmărește ori scoaterea din joc a altor concurenți electorali, ori atragerea lor către unul dintre acești poli. Între timp, țara nu se va mișca nicăieri, concluzionează sociologul Vitalie Sprînceană.

Și analistul Iulian Chifu scrie, supărat, pe contul său de Facebook: „Igor Dodon a primit o hartă a Moldovei medievale și a afirmat că e păcat că rușii nu au ocupat atunci întreaga Moldovă”. „Nu se ceartă nimeni cu Dodon, că săracul nu merită”, menționează Chifu, dar, subliniază autorul, „deja s-au depășit toate limitele acceptabile ale unei relații dintre două state vecine”. Iulian Chifu explică gestul lui Igor Dodon drept „un atac la integritatea teritorială și atac la istorie”. În concluzie, Iulian Chifu scrie că „limitele roșii au fost depășite, iar cineva de la Chișinău trebuie să-l aducă pe președinte în limitele mandatului său”.

Cât privește declarațiile lui Igor Dodon în privința regiunii din estul Republicii Moldova Transnistria, precum că problema transnistreană ar putea fi rezolvată în trei ani, analistul Oaznu Nantoi comentează pentru Agenția IPN, că problema transnistreană nu este soluționată din cauza guvernanților corupți de la Chișinău, fapt din cauza căruia Rusia controlează situația. Oazu Nantoi este de părere că problema transnistreană poate fi rezolvată într-un timp foarte scurt, doar dacă se va miza pe scenariul dorit de Moscova. Asta ar însemna federalizarea Republicii Moldova și aflarea ei sub controlul geopolitic al Rusiei.

După ce președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat în cadrul unui interviu că trebuie să se opereze o reformă a sistemului electoral, și să se treacă de la cel în baza listelor de partid la cel în baza circumscripțiilor uninominale, report.md a publicat câteva opinii care explică consecințele unei astfel de modificări. Președintele organizației non-guvernamentale de la Comrat ”Piligrim-Demo”, Mihai Sirkeli, crede că un astfel de sistem „nu funcționează în condițiile sociale, economice și culturale din Republica Moldova”. Bazându-se pe experiența din Găgăuzia, unde deputații din Adunarea Populară sunt aleși după un sistem de vot pe circumscripții uninominale, Mihai Sirkeli consideră că un astfel de sistem electoral este convenabil celor care au bani, și pot cu ușurință să cumpere voturile alegătorilor. Analistul politic Ion Tăbârță spune că un astfel de sistem ar duce la „baronizarea Parlamentului”, unde ar putea să acceadă baronii locali fără apartenență de partid și care ar putea vota ulterior în funcție de interese”. Analistul mai este de părere că Partidul Democrat ar avea de câștigat de pe urma unui astfel de sistem electoral, ori în caz contrar, mai adaugă Ion Tăbârță, PD nu prea are șanse să câștige la alegerile parlamentare din 2018.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG