Linkuri accesibilitate

Cum înșeală bugetul de stat majoritatea agențiilor moldovene de turism


Interviu cu procurorul Vitalie Busuioc.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:12 0:00
Link direct

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a desfășurat 35 de percheziții la agenţii de turism din R. Moldova. Acestea foloseau o schemă frauduloasă prin care vindeau bilete la un preţ dublu față de cel real, prin intermediul firmelor offshore. Procurorul Vitalie Busuioc ne-a oferit mai multe detalii.

Europa Liberă: Pentru că mai multe firme turistice se eschivau de la plata impozitelor la stat, aţi făcut percheziţii la unele dintre acestea. Ce aţi descoperit?

Vitalie Busuioc: „Urmare a efectuării percheziţiilor la mai mulţi agenţi economici, şi anume agenţii turistice, au fost descoperite documente de ciornă, care atestau, în primul rând, achitarea unor salarii lucrătorilor din domeniul respectiv, adică, agenţilor de turism, care nu erau reflectate în evidenţa contabilă a întreprinderii. Spre exemplu, în cazul în care un agent de turism primea un salariu conform datei evidenţei contabile, de aproximativ 2.000-3.000 de lei, real, conform documentelor de ciornă care au fost identificate, am depistat că salariul putea fi de zece ori mai mare. Ca urmare a acestor acţiuni, nu erau achitate plăţile pentru impozitul pe venit al acestor lucrători, fiind prejudiciat bugetul de stat. Deja calculele exacte ale sumelor de bani, care nu erau achitate de către agenţii economici, urmează a fi stabilite în continuare. Ca un alt aspect al schemelor criminale constituia anularea voucherelor, adică a tranzacţiilor, foilor turistice de care beneficiau cetăţenii Republicii Moldova, care încheiau contracte cu agenţiile de turism. Adică, s-au atestat şi se verifică implicarea acestui agent economic sub aspectul anulării voucherelor turistice, deşi beneficiarul, adică cetăţeanul Republicii Moldova, beneficia de aceste servicii. Ca urmare a efectuării sejurului, întorcându-se în Republica Moldova, neavând pretenţii faţă de agentul economic, aceste agenţii de turism anulau voucherul, astfel anulând şi tranzacţia, neachitând la bugetul de stat impozitele pe care ar trebui să le achite ca urmare a efectuării acestei tranzacţii. Deci, tranzacţia în realitate putea fi efectuată, dar, datorită anulării voucherului şi a sejurului propriu zis, efectiv, nu erau achitate şi sub acest aspect impozitul pe venit şi TVA la bugetul de stat. Totodată, a mai fost stabilită şi este verificată în continuare o schemă, potrivit căreia banii încasaţi, ca urmare a achitării biletelor de avion şi pachetelor turistice, erau transferaţi pe contul unei companii offshore. De pe contul acestei companii offshore deja o anumită sumă de bani era transferată în contul companiilor care comercializau aceste pachete turistice în adresa agenţiilor din Republica Moldova sau a biletelor de avion, iar altă parte de bani era însuşită de către înfăptuitori, adică de către conducătorii acestor agenţii turistice din Republica Moldova.”

Europa Liberă: E o înţelegere de cartel, din moment ce mai multe firme turistice prestau aceste servicii în asemenea condiţii?

Vitalie Busuioc: „Acest aspect în cadrul urmăririi penale se verifică. Mai mult decât atât, aş putea să vă comunicăm că mai multe agenţii sunt gestionate de către aceeaşi persoană şi aceleaşi grupuri de persoane, ceea ce ne determină să considerăm că ar putea fi aceste înţelegeri de cartel. Însă, sigur că atât timp cât urmărirea penală este pornită pe faptul evaziunii fiscale şi aceste aspecte urmează a fi verificate, considerăm că în viitorul apropiat va fi solicitat inclusiv concursul Agenţiei Concurenţei pentru stabilirea existenţei unor înţelegeri de cartel şi, respectiv, existenţei şi altei infracţiuni, cum ar fi spălarea de bani sau falsul în acte publice. Adică, spectrul acţiunilor ar putea fi extins şi ar putea fi determinate şi noi acţiuni sau alte acţiuni ca rezultat al percheziţiilor făcute astăzi.”

Europa Liberă: Percheziţiile au fost făcute la câte agenţii de turism?

Vitalie Busuioc: „Au fost făcute percheziţii la aproximativ 12 agenţii de turism. Deci, nu a fost vizată doar o agenţie sau două, au fost vizate majoritatea agenţiilor de turism.”

Europa Liberă: Un număr suficient, ca să vă daţi seama despre aceste ilegalităţi?

Vitalie Busuioc: „Exact. Înainte de aceasta au fost efectuate acţiuni de urmărire penală, care au relevat acest fenomen, care s-a atestat la mai multe agenţii turistice, nu doar la una. Din aceste motive obiectul investigaţiilor constituie, în mare parte, fenomenul şi nu o agenţie în parte.”

Europa Liberă: Ce zice legea? Cum pot fi sancţionate aceste firme turistice?

Vitalie Busuioc: „Sub aspectul infracţiunii pe care până când considerăm noi că au comis-o şi sunt investigate aceste agenţii de turism, este vorba de evaziune fiscală, pentru persoane fizice este prevăzută o pedeapsă de până la şase ani de închisoare cu lipsirea de dreptul de a practica o anumită activitate. Respectiv, pentru persoana juridică este prevăzută, de asemenea, o amendă cu posibilitatea de privarea de prestare a anumitei activităţi sau cu lichidarea acestui agent economic. Vor fi verificate acţiunilor acestor agenţii turistice şi sub aspectul comiterii unor alte infracţiuni. În aceste circumstanţe pot surveni şi alte consecinţe procesual penale. Totodată, odată cu atragerea unor alte agenţii, structuri şi autorităţi de stat, cum ar fi Agenţia Concurenţei, precum şi Serviciului Fiscal de Stat, pot fi stabilite şi alte amenzi, plăţi şi sancţiuni care deja sunt în competenţa acestor structuri.”

Europa Liberă: Şi finalitatea acestor anchete când va fi cunoscută?

Vitalie Busuioc: „Acţiunile de urmărire penală se efectuează şi la moment. Adică nu au fost finalizate, în primul rând, toate percheziţiile. În viitorul apropiat urmează să examinăm absolut totul ce am ridicat în cadrul efectuării percheziţiilor. Dispunem de expertiză pe mijloacele informaţionale care au fost ridicate, examinarea tuturor documentelor şi de ciornă. Concomitent, se va efectua controlul fiscal. Odată cu stabilirea exactă a prejudiciului comis la bugetul de stat va fi posibilă finisarea urmăririi penale în ceea ce priveşte evaziunea fiscală. Dacă va fi stabilită şi o eventuală spălare de bani, atunci acţiunile în acest sens vor continua cu documentarea acestei infracţiuni. Considerăm că acţiunile respective sunt legate una de alta şi ţin de termeni restrânşi. Noi încercăm să operăm în termeni restrânşi, pentru ca să finalizăm toate acţiunile pe caz într-un viitor apropiat.”

XS
SM
MD
LG