Linkuri accesibilitate

Pe termen scurt, echipa aflată la guvernare are ca scop să inducă românilor ideea dezastrului lăsat în urmă de tehnocrați (22)


Revista presei românești.

În editorialul săptămânalului „22”, Andrei Cornea scrie: „Puterea, ținută strâns în acest moment de Liviu Dragnea și acoliții săi, se retrage <pe un aliniament dinainte stabilit>, pe care PSD, demnul urmaș al partidului comunist, îl cunoaște bine (...): diversiunea și propaganda”. Pe termen scurt, echipa aflată la guvernare are ca scop să inducă românilor ideea dezastrului lăsat în urmă de guvernarea tehnocrată, de un an, cu premierul Dacian Cioloș. Imediat după alegeri, reamintește Cornea, președintele PSD a declarat că măririle de salarii și pensii promise nu se vor putea aplica imediat pentru că președintele Klaus Iohannis trage de timp și nu desemnează mai repede premierul. Apoi a venit declarația repetată că guvernul Cioloș ar fi lăsat o „gaură” de 10, ba chiar 14 miliarde la buget. De atunci încoace, fostul premier, foști membri ai cabinetului său, experți și analiști tot spun că nu e nicio gaură, că se invocă lipsa unor bani care nu au existat - cei neîncasați ca venit la buget în anul fiscal trecut. A venit apoi viscolul. Brusc s-a constatat că foștii guvernanți „n-au făcut rezerve destule de nisip, dar nici cărbunele nu e suficient și că suntem în criză energetică iminentă”. Cifrele furnizate l-au contrazis pe ministrul Economiei, dar ce mai contează: populația trebuie să știe că situația e critică și că anumite pierderi economice pot fi explicate dând vina pe fostul guvern și moștenirea sa”. „În funcție de circumstanțele externe, scrie Andrei Cornea, s-ar putea merge și mai departe și sugera că presiunile americane și europene în vederea luptei anticorupție, cât și susținerea dată de aliați DNA-ului au încălcat regulile democratice, au fost ele înseși definite politic și, deci, nelegitime. Așa încât o reorientare a relațiilor externe spre Rusia, după modelul maghiar, ar fi, poate, de luat în considerație”.

Tot în „22”, Lidia Moise îi ia un interviu fostului ministru al finanțelor, Anca Dragu, care explică din nou, punct cu punct, cum stau lucrurile. „Gaura” la buget invocată este diferența înregistrată în fiecare an, sub toate guvernele, dintre încasările prognozate la buget și cele realizate. Fostul ministru are însă prilejul să amintească și câteva dintre realizările mandatului său: guvernul a rambursat anul trecut la zi TVA către mediul de afaceri (or statul român fusese mereu restant până acum), iar fondurile europene atrase - deși puține, pentru că a fost ultimul an al ciclului european de finanțare - sunt oricum de două ori și jumătate mai mari decât cele atrase la finalul ciclului de finanțare anterior, adică în 2009.

În 15 ianuarie a fost Ziua națională a culturii române. În „Evenimentul zilei”, Sever Voinescu observă că puținele evenimente prin care a fost marcată au fost căznite. Chiar și discursul președintelui Klaus Iohannis. Voinescu crede că nu era nevoie de o zi a culturii române, ci de o preocupare consecventă, zi de zi, pentru domeniul culturii. Dar dacă tot există în calendar, măcar să nu fi fost murdărită de prevalența stridentă, în toate mediile de informare, a scandalului din jurul inculpatului fugar și auto-distribuit în rol de justițiar Sebastian Ghiță.

XS
SM
MD
LG