Linkuri accesibilitate

Turcia anunță arestarea unui uzbek suspectat a fi autorul masacrului de la Istanbul din noaptea de Anul Nou


Medici transportînd victime ale atacului
Medici transportînd victime ale atacului

În masacrul de la clubul Reina din 1 ianuarie au fost ucise 39 de persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite, inclusiv o femeie din Moldova.

Autoritățile din Turcia spun că după o căutare de două săptămâni poliția l-a capturat pe individul înarmat care a omorât în noaptea Anului Nou 39 de oameni într-un club de noapte din Istanbul trăgând în mulțime cu un pistol automat.

Guvernatorul Istanbulului, Vasip Șahin, a spus că suspectul capturat luni seara într-o suburbie vestică a metropolei turce se numește Abdulgadir Masharipov, s-a născut în 1983 în Uzbekistan și a fost instruit în Afganistan. El și-a recunoscut vina, iar amprentele sale coincid cu cele găsite la locul faptei, în clubul Reina.

„Știe patru limbi, este o persoană educată”, a mai spus Șahin la o conferință de presă specială, luni, la Istanbul. Potrivit aceleiași surse, există indicii convingătoare că Masharipov a intrat ilegal în Turcia, dinspre est, în ianuarie 2016, și este limpede că atacul de la club a fost făcut în numele organizației Statul Islamic.

Anunțul autorităților locale a fost salutat de premierul turc Binali Yildirim la Ankara.

Premierul turc a spus că întrucât ancheta continuă nu poate da prea multe detalii, dar că important este că „autorul atacului odios” a fost prins și urmează să se afle cine a fost în spatele lui.

Împreună cu Abdulgadir Masharipov au fost arestați în cartierul Esenyurt din Istanbul un kârgâz și trei femei africane, dintre care una din Egipt. Polițiștii au confiscat în timpul raidului suma de aproape 200.000 de dolari. A fost plasat în custodia poliției și fiul suspectului, în vârstă de 4 ani.

Ziarul turc „Hurriyet” relatase mai devreme că soția suspectului și fiica de un an fuseseră reținute într-o operațiune a poliției la 12 ianuarie.

În masacrul de la clubul Reina din 1 ianuarie au fost ucise 39 de persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite, inclusiv o femeie din Moldova care a stat mai multe zile la spital. Printre cei uciși s-au aflat turci, dar și turiști din mai multe țări arabe, India și Canada.

Atacatorul a ucis mai întâi un polițist și un civil în fața clubului, apoi a tras în mulțimea din club, reîncărcându-și pistolul automat de șase ori și trăgând în răniții care zăceau pe podea.

Într-o postare pe rețelele sociale, vicepremierul turc Numan Kurtulmuș, care este și purtătorul de cuvânt al guvernului, a spus că felicită polițiștii care l-au capturat pe „autorul masacrului din Ortakoy” – numele cartierului din Istanbul de pe malul Bosforului unde se află clubul Reina, printre multe alte localuri de agrement și restaurante. „Războiul nostru împotriva terorismului și a puterilor din spatele lui continuă”, a mai spus oficialul turc.

Statul Islamic și-a revendicat atacul de la 1 ianuarie, spunând că a fost o răzbunare pentru implicarea Turciei în conflictul din Siria.

Agenția de presă Dogan a publicat o fotografie a suspectului cu un ochi învinețit, o tăietură deasupra sprâncenei și pete de sânge pe față și pe tricou. Tot Dogan a transmis o înregistrare cu polițiști în civil care duc spre o mașină un bărbat în tricou alb.

Televiziunea NTV a relatat că suspectul a opus rezistență.

Suspectul a fost dus apoi la interogatoriu la sediul poliției din Istanbul, în vreme ce în oraș – potrivit agenției Anadolu - aveau loc alte arestări, în raiduri având ca țintă celulele uzbece ale organizației Statul Islamic.

Reuters amintește că masacrul din Ortakoy a venit la capătul unui an în care Turcia s-a confruntat cu un val de atacuri puse la cale de islamiști și de kurzi, ca și cu un puci militar eșuat.

Președintele Tayyip Erdogan a spus că atacul asupra clubului frecventat de celebrități locale și străini avuți ar fi avut ca scop „divizarea” națiunii turce.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG