Linkuri accesibilitate

„Moldovenii față în față cu imperialismul rusesc” (Silviu Tănase/Timpul)


Cazul Jurnal TV (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Într-un editorial publicat pe site-ul „Ziarului Național”, Nicolae Negru se referă la cazul Jurnal TV. „Atacul mișelesc” invocat de instituția media, este, de fapt, un eșec managerial și economic, crede Negru. Nicolae Negru scrie că se pare că instituția se confruntă cu probleme financiare serioase și mutarea în alt sediu este o necesitate urgentă. Rezilierea contractului de chirie, continuă el, ar putea fi provocată chiar de proprietarul Jurnal TV pentru a folosi situația ca bun prilej de victimizare și de a da un impuls nou mișcării protestatare. Regimul actual își are cu certitudine partea de vină, mai scrie Nicolae Negru, fiindcă în Republica Moldova nu sunt create condiții pentru ca presa să existe ca afacere, decât dacă servește puterea. La părerea editorialistului, sistemul care asfixiază presa independentă a fost creat înainte de a fi apărut Jurnal TV, iar unul dintre autori și beneficiari ai acestui sistem este nimeni altul decât Vlad Plahotniuc.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

„Deutsche Welle” publică, de asemenea, un articol („Presa neloială puterii este cumințită după „modelul Lukașenko”) care are ca temă presiunile asupra jurnaliștilor și instituțiilor de presă neafiliate puterii în Republica Moldova, care, potrivit DW, au crescut brusc în ultimele zile: cazul „Jurnal TV” care este pe punctul de a-și pierde licența și umilirea în public a doi jurnaliști de investigație (Alina Radu de la „Ziarul de Gardă” și Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Invetigații Jurnalistice). Între altele, cu referire la situația în care postul „Jurnal TV” este obligat să părăsească spațiile din Skytower, DW îl citează pe publicistul Vitalie Ciobanu, care a opinat că „restanţele la plata chiriei invocate pentru evacuarea „Jurnal TV” sunt semnale ale unui atac politic.”

La Chișinău se mimează totul, chiar și politica”, este un alt titlu de corespondenţă de pe „Deutsche Welle”. Înainte de a se porni la Moscova, la întâlnirea cu Vladimir Putin, președintele pro-rus Igor Dodon a cerut Guvernului rechemarea ambasadorului Republicii Moldova din București, iar deputații din PL au inițiat procedura de suspendare a lui Dodon din funcția de președinte. Autorul corespondenței, Vitalie Călugăreanu, crede că PDM îl ține în șah pe Dodon cu ajutorul lui Ghimpu, iar cerința lui Dodon de a-l rechema pe ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea (solicitare respinsă de prim-ministrul Pavel Filip), ar fi o acțiune de intimidare a diplomaților moldoveni.

RFI îl citează pe analistul politic Oazu Nantoi, care speculează pe seama unor posibile teme de discuţie Dodon – Putin la Moscova. Expertul nu exclude că Dodon ar putea să negocieze cu Putin susținerea mediatică și politică, în perspectiva alegerilor parlamentare din Republica Moldova. De asemenea, Oazu Nantoi crede că Dodon și Putin ar putea să discute pe marginea federalizării Republicii Moldova, numai că președintele Republicii Moldova nu are competențe pentru a lua decizii în acest sens. În același timp, expertul este dispus să creadă că Dodon ar avea o agendă coordonată cu Plahotniuc, care dorește să creeze niște punți cu Kremlinul, iar Igor Dodon ar putea avea funcția de mediator.

Fostul consilier prezidențial, jurnalistul Vlad Țurcanu, a comentat într-o emisiune de analiză de la RADIO CHIȘINĂU că vizita președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Moscova, care nu este însoțit de nici un membru al Guvernului, cu excepția bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, sugerează că șeful statului este pe cont propriu și nu acționează ca un reprezentant al statului. „[…] Mai curând că reprezintă un grup de oameni decât statul, inclusiv PSRM, din care parcă a plecat, parcă n-a plecat, pentru că retorica sa rămâne în continuare identică cu cea a partidului”. Vlad Ţurcanu nu exclude existența unei înțelegeri între actuala guvernare și Dodon, astfel încât la Moscova, președintele să fie un fel de mesager al actualei guvernări.

Fostul reprezentant al Republicii Moldova la Consiliul Europei și ONU, Alexei Tulbure, a scris pe pagina sa de Facebook că a inițiat o petiție online cu cererea de demitere a președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, pentru că acesta ar fi devenit promotorul proiectelor politice ale lui Vlad Plahotniuc. Tulbure a menționat că această ipostază este incompatibilă cu funcția de conducător și membru al Curții Constituționale. Pe site-ul IPETITIONS.COM, unde a fost publicată petiția, se menționează, între altele, că „numărul declarațiilor politice, - majoritatea în susținerea intereselor lui Plahotniuc, - făcute de dl Tănase în ultimii ani depășește cu mult numărul declarațiilor făcute de câteva partide politice luate împreună.” Promotorii petiției menționează că ultima declarație politică a lui Alexandru Tănase a fost făcută în susținerea planurilor lui Vlad Plahotniuc de a „reforma” sistemul electoral, transformând-ul din unul proporțional în unul mixt.

Politologul Dionis Cenușa analizează, într-un comentariu publicat pe site-ul agenției IPN, populismul promovat de clasa politica din Republica Moldova, rezultat din incapacitatea și dezinteresul acesteia de a soluționa problemele reale ale țării. Politologul notează că în Republica Moldova populismul este promovat atât de forțele pro-UE, cât și de cele pro-ruse. Cu referință la situația actuală, Dionis Cenușa opinează că fără o acoperire mediatică suficientă, pe care actuala guvernare, condusă de PD și oligarhul Vlad Plahotniuc, o deține, instrumentele populiste nu ar fi funcționat atât de bine sau chiar deloc. Autorul consideră că, în prezent, populismul forțelor pro-ruse este în ascensiune și se va accentua odată ce opoziția pro-rusă va ajunge în fruntea guvernării, ca urmare a alegerilor legislative din 2018. „[…] Până atunci, președintele Igor Dodon este principala portavoce a populismului, inspirat din propaganda pro-rusă și procesele integraționiste euroasiatice”, scrie autorul comentariului.

Moldovenii față în față cu imperialismul rusesc” este titlul unui editorial semnat pe site-ul ziarului TIMPUL de către Silviu Tănase în care acesta critică acțiunile președintelui Igor Dodon, care deși a jurat să apere și să respecte Constituția, „a mers în vizită la separatiștii criminali din Transnistria, iar marţia aceasta ar urma să aibă loc o întrevedere cu Vladimir Putin, președintele F. Ruse.” Tănase afirmă că Dodon este „un individ virusat de imperialismul rusesc” și nu face altceva decât „să cânte acele piese ce-i sunt livrate de acasă, din Moscova.” Pe de altă parte, editorialistul critică și comportamentul „noii opoziții” care „gravitează în jurul Maiei Sandu și a grupării Țopa-Lucinschi (Jurnal Tv-Tv7).” Aceasta, potrivit editorialistului, nici măcar nu se obosește să simuleze o poziționare antirusească. Tănase subliniază că cea mai mare problemă a Republicii Moldova este continuarea retoricii din anii ’90 despre „suptul de la două vaci.” „[…] Nicio grupare politică nu este cu adevărat pro-europeană, dacă nu se poziționează fără echivoc față de imperialismul rusesc în regiune. Până nu vom avea o opoziție care spune clar că dușmanul strategic al Republicii Moldova este F. Rusă și sclavii ei aici, nu are niciun sens să ne amăgim cu venirea „proeuropenilor” la putere”, conchide Silviu Tănase.

XS
SM
MD
LG