Linkuri accesibilitate

Joe Biden la Kiev: „Sancțiunile trebuie să fie menținute” împotriva Rusiei


Președintele Petro Poroșenko salutîndu-l pe vicepreședintele american Joe Biden
Președintele Petro Poroșenko salutîndu-l pe vicepreședintele american Joe Biden

Trump a sugerat că poate oferi Rusiei ridicarea unor sancțiuni economice în schimbul unui acord de reducere „substanțială” a arsenalelor nucleare.

În vreme ce președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, își formulează poziția față de sancțiunile impuse Rusiei pentru amestecul în Ucraina, vechea administrație Obama încearcă în zilele care i-au mai rămas să complice anularea acestor sancțiuni și schimbarea politicii americane față de conflictul ucrainean.

Vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat la Kiev, unde se află, astăzi, într-o vizită de rămas bun, că răspunsul comunității internaționale față de agresiunea rusă în Ucraina trebuie să rămână ferm.

Joe Biden a jucat un rol central în politica americană față de Ucraina după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, și declanșarea conflictului separatist sprijinit de Rusia în Donbass.

„Împreună cu partenerii din Uniunea Europeană și G7 am spus limpede că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să fie menținute până când Rusia își îndeplinește pe deplin angajamentele prevăzute de acordurile de la Minsk și că sancțiunile legate de Crimeea împotriva Rusiei trebuie să rămână până când Rusia întoarce controlul deplin poporului Ucrainei”.

Joe Biden și-a mai exprimat speranța că și viitoarea administrație americană va sprijini neabătut Kievul.

Statele Unite au investit mult în reformele din Ucraina, după ce forțele pro-occidentale au preluat puterea, la Kiev, cu trei ani în urmă. De atunci, Washingtonul a acordat Kievului asistență economică de peste trei miliarde de dolari.

Vineri, președintele Barack Obama, care își încheie mandatul pe 20 ianuarie, a anunțat că extinde cu un an, până în martie 2018, toate sancțiunile impuse de Statele Unite Rusiei pentru amestecul în Ucraina. Decizia pare să complice anularea sancțiunilor de către președintele următor, Donald Trump, dacă acesta ar avea o asemenea intenție.

Trump, care este privit cu suspiciune de mulți aliați străini, precum și de politicieni din propria țară din cauză că vrea îmbunătățirea relației cu Rusia a declarat în câteva interviuri la week-end că va menține deocamdată sancțiunile americane anti-ruse. Dar a precizat că este deschis ideii de a le ridica, dacă Moscova se face utilă Washingtonului.

„Dacă te împaci bine și dacă Rusia într-adevăr ne ajută, de ce ar trebui sancțiuni?”, s-a întrebat liderul american într-un amplu interviu pentru Wall Street Journal. Într-un alt interviu pentru publicația britanică Times of London și cea germană Bild, Trump a sugerat că poate oferi Rusiei ridicarea unor sancțiuni economice în schimbul unui acord de reducere „foarte substanțială” a arsenalelor nucleare.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG