Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Jurnaliști de investigație atacați verbal de politicieni.

Jurnalişti şi activişti civici moldoveni s-au plâns pe parcursul acestei săptămâni că au fost agresaţi verbal de reprezentanţi şi simpatizanţi ai partidelor de la putere. În adresa directoarei săptămânalului de investigaţii Ziarul de Gardă” Alina Radu a fost folosit un limbaj înjurios. Doi activişti ai Partidului Democrat s-au arătat nemulţumiţi că publicaţia a pus la îndoială corectitudinea deciziei luate de Compania publică Teleradio-Moldova de a premia Fundaţia de caritate condusă de liderul PD, Vlad Plahotniuc. Şi preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a fost atacată verbal pe reţele de socializare din cauza unei investigaţii ce viza politicieni liberali. Mai multe în retrospectiva politică a acestei săptămâni, îngrijită astăzi de Diana Răileanu:

Mai multe organizaţii de media au luat atitudine faţă de atacurile la adresa jurnaliştilor de investigaţie. Partidele aflate la guvernare, se arată într-o declaraţie semnată vineri de zece ONG-uri de media, trebuie să îşi asume faptul că este de datoria presei să analizeze critic actul guvernării, să facă investigaţii, dezvăluiri şi să semnaleze nereguli. Directoarea „Ziarului de Gardă”, Alina Radu, e de părere că politicienii care admit un asemenea comportament din partea simpatizanţilor nu fac decât să-şi compromită imaginea:

„Îmi pare rău să văd că ei comit aceste atacuri asupra unor reporteri care au făcut muncă reportericească corectă în Republica Moldova zeci de ani, da? Deci, aceste televiziuni ale președintelui Partidului Democrat au câte şapte, şase, cinci ani, pe când Cornelia Cozonac munceşte la Centrul de Investigaţii Jurnalistice de 15 ani, Petru Macovei de la Asociaţia Presei Independente, de asemenea, este de ani de zile în domeniu. Deci, nu se poate să vii într-o bună zi cu bocanţii murdari, fără principii, fără etică jurnalistică şi fără etică umană şi pur şi simplu să începi a stropi pereţii în stânga şi în dreapta spunându-ţi că vei deveni strălucitor dacă toţi în jurul tău vor fi murdăriţi de tine. Îmi pare foarte rău că un preşedinte de Fundaţie, un preşedinte de Partid, lider politic care se vrea pro-europeană să aibă în preajmă nişte oameni care reacţionează atât de anost.”

Nici zelul activiştilor civici nu au rămas fără „atenţie” pe parcursul acestei săptămâni. Anatol Mătăsaru, cunoscut pentru protestele excentrice, a fost condamnat la începutul acestei săptămâni la patru ani de închisoare cu suspendare pentru huliganism, altfel spus, pentru că a criticat unii judecători şi astfel ar fi ştirbit imaginea justiţiei. Acestă decizie, suprapusă cu dificultăţile prin care trece postul de televiziune Jurnal TV, îl face pe activistul civic Oleg Brega să creadă că puterea ar începe răfuiala cu presa incomodă:

„Eu presupun că regimul oligarhico-mafiot de la noi a scăpat de campania electorală şi în perioada asta de stabilitate s-a gândit să-şi cureţe spatele frontului, să-şi pregătească terenul pentru următoarele alegeri. Deci, luptă cu cei care au o părere sceptică, critică la adresa lor, cei care au un dram de libertate. S-au luat întâi de activiştii civici şi de presa de opoziţie, probabil pentru că sunt cei mai curajoşi, cei mai în faţă. După care s-ar putea să-i intimideze şi pe cei care se vor solidariza cu victimele de acum. Dacă nu va exista solidaritate, s-ar putea ca persecuţiile să se termine cu asta. Sper că va fi cât mai multă lume contra şi va lua atitudine, pentru că dacă o să tacă azi, mâine nu vor putea deschide gura. Ar putea să interzică şi libertatea de pe internet care ne mai rămâne, poate.”

Postul de televiziune Jurnal TV a anunţat că din 16 ianuarie va renunţa la o bună parte din programele sale. Potrivit instituţiei decizia a fost luat urmare a unei solicitări din partea administraţiei clădirii în care stau cu chirie să elibereze locaţia. În timp ce proprietarul căldirii susţine că Jurnal TV ar avea datorii, managerii trustului insistă că în spatele deciziei s-ar afla liderul PD, Vlad Plahotniuc, care ar vrea să elimine o instituţie media incomodă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG