Linkuri accesibilitate

Meryl Streep, Golden Globe, și Donald Trump (VIDEO)


Meryl Streep cu premiul Cecil B. DeMille la ceremonia din Beverly Hills, California
Meryl Streep cu premiul Cecil B. DeMille la ceremonia din Beverly Hills, California

Cunoscuta actriță americană, care a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea presei străine, l-a criticat aspru pe președintele-ales al Statelor Unite.

Actrița americană Meryl Streep l-a criticat aspru pe președintele ales al țării sale, miliardarul republican Donald Trump, pentru că divizează societatea, și a făcut apel la colegii ei actori, ca și la presă, să păstreze trează conștiința civică în anii care vin.

Meryl Streep a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea presei străine la gala de duminică „Globul de Aur” (Golden Globe), la Beverly Hills, în California.

În discursul de acceptare, fără să pomenească numele lui Trump, actrița de 67 de ani a spus că din „spectacolele” pe care l-a văzut în ultima vreme, cel mai mult a întristat-o acela în care președintele-ales a luat în derâdere infirmitatea unui reporter.

Referindu-se la incidentul în care Trump, în campanie, a părut să-și bată joc de reporterul Serge Kovaleski, Meryl Streep a spus că i-a „frânt inima” momentul „când persoana aspirantă la cea mai respectată funcție în stat imită un reporter cu dizabilități – o persoană pe care o depășește în privilegii, putere și în capacitatea de ripostă”.

„Încă nu-mi iese din cap acea scenă – a mai spus Streep – pentru că nu era o scenă de film, ci viață reală. Acest instinct de a umili, când este modelat de o persoană publică, de o persoană cu puteri, se infiltrează în viețile tuturor, pentru că le permite și altora să facă la fel”.

„Lipsa de respect încurajează lipsa de respect. Violența incită violență”, a spus actrița.

Meryl Streep a criticat indirect atacurile lui Trump împotriva străinilor și a industriei filmului american, spunând că la Hollywood toată lumea vine din altă parte, și avertizând că fără Hollywood cultura americană va fi săracă.

„Vă veți uita numai la meciuri de fotbal și la arte marțiale mixte, care nu sunt tocmai artă”, a avertizat Streep în aplauzele asistenței.

Laureata a îndemnat presa „cu principii” să tragă la răspundere mereu puterea și să dezvăluie fiecare „fărădelege”.

Trump a răspuns prompt acuzațiilor lui Streep, scriind pe Twitter că ea este una din actrițele cele mai „supra-evaluate” de la Hollywood și „o slugă de-a lui Hillary” (Clinton) supărată pe înfrângerea usturătoare. Trump a negat din nou că și-ar fi bătut joc de reporterul Kovaleski. „Iarăși presa necinstită!”, a încheiat, cu năduf, președintele ales.

Consiliera lui Trump, Kellyanne Conway, s-a declarat „îngrijorată” că o persoană care se bucură de o asemenea audiență, cum este Meryl Streep, „incită cele mai rele instincte ale oamenilor”.

Remarcile lui Meryl Streep au fost criticate și de alți conservatori, chiar și de unul din criticii lui Trump, Meghan McCain. Moderatoarea conservatoare, fiica senatorului republican John McCain, a scris pe Twitter că tocmai asemenea discursuri l-au ajutat pe miliardar să câștige alegerile.

Discursul actriței considerată una din cele mai talentate ale generației sale a prilejuit însă mult mai multe reacții pozitive, de pildă din partea Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, pe care l-a pomenit pe nume în discurs, cerând celor prezenți să ajute organizația neguvernamentală în anii care vin.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG