Linkuri accesibilitate

De ce extremele occidentale sunt fascinate de Rusia


Marine Le Pen, lidera Frontului Național din Franța
Marine Le Pen, lidera Frontului Național din Franța

Stânga europeană este încă filo-rusă, iar extrema dreaptă e deseori finanțată de Rusia, cum se întâmplă cu Frontul Național francez.

De ce se mobilizează occidentalii pentru Palestina și nu pentru Ucraina? Este una din nedumeririle est-europenilor, care nu pot înțelege acest aparent paradox istoric: occidentalii, în special mulți intelectuali, care nu au cunoscut comunismul, par a avea și astăzi o slăbiciune pentru Rusia.

Explicația complezenței occidentale vizavi de Rusia e complexă și nu poate fi înțeleasă fără o decriptare a aversiunii unei bunei părți a 7 intellighenției occidentale față de SUA.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Stângismul occidental, în special francez, dar și german sau italian a fost întotdeauna filo-moscovit, iat pentru militanții occidentali Moscova a rămas o Mecca a stângii. La fel astăzi extrema dreaptă occidentală.

Nu contează că Rusia lui Putin a devenit un stat oligarho-naționalist, premisele stângiste rămân, mitologic, acolo. Stânga europeană este încă filo-rusă. Extrema dreaptă e deseori finanțată de Rusia, cum se întâmplă cu Frontul Național francez.

Ideologiile sînt lente, mutația lor se efectuează treptat. Dreapta europeană rămâne anti-americană din inerție, iar Moscova și-a păstrat statutul simbolico-romantic, deși a devenit, de la căderea comunismului încoace, capitala unui imperiu oligarhic.

Nu există însă nimic stângist în mesajul trimis de Putin vizavi de Ucraina, afară de faptul că la Kiev ar fi la putere, sau ar avea o influență asupra puterii – fasciștii.

De aceea avem mari și frecvente manifestații împotriva Israelului și în favoarea palestinienilor, dar nimic împotriva lui Putin și în favoarea ucrainenilor. Pentru că tineretul occidental consideră că Putin e de stânga, sau moștenitorul stângii mondiale, în vreme ce naționaliștii ucraineni ar fi niște fasciști.

Ucrainenii sunt văzuți ca fasciști atât în vestul, cât și in estul Europei. Astfel, slavistul Paul Garde povestea, într-una din primele cărți care explicau temeinic Iugoslavia, în momentul izbucnirii războaielor de acolo, acum 25 de ani, cât de greu i-a fost să explice complexitatea etnică, lingvisttică și demografică a Iugoslaviei.

Explicând care sunt națiunile care compun Iugoslavia, istoricul francez a spus la un moment dat că e vorba în primul rând de serbi și croați.

- „Croați”: i-a răspuns persoana cu care vorbea. “Oh-la-la, ăștia sunt ăia răi, după nume.”

La fel se întâmplă astăzi și cu felul în care este văzută Ucraina în Occident: opinia publică se concentrează pe trecutul mitologizat al țării, lăsând Rusia să se ocupe de presupușii fasciști.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG