Linkuri accesibilitate

Retragerea cetățeniei moldovene, o trambulină pentru Băsescu


Fostul șef al statului român declară că i s-a retras cetățenia moldoveană doar din cauză că el „nu poate gândi ca un bolșevic”.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu nu este prea sigur că l-ar putea înfrunta în instanță pe Igor Dodon, care i-a retras cetățenia moldovenească.

Băsescu a devenit cetățean moldovean împreună cu soția sa în iunie anul trecut, iar insistența lui în acest sens a fost pusă pe seama interesului său electoral.

Fostul șef al statului român a fost vreme de zece ani promotorul acordării cetățeniei române moldovenilor care dovedesc că au rude până la gradul al patrulea născute pe fostul teritoriu al României, din perioada în care Basarabia era parte a țării.

În același timp, Băsescu a fost primul demnitar de rang înalt care a vorbit despre posibilitatea unirii celor două state aflate în stânga și în dreapta Prutului.

Această retorică iredentistă sau naționalistă pentru unii și patriotică pentru alții l-au făcut pe Traian Băsescu să piardă din simpatiile liderilor de la Bruxelles pe vremea când era președinte, dar l-au ajutat să câștige voturi din partea unioniștilor, la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

Partidul Mișcarea Populară a reușit astfel să intre în Parlamentul de la București și să ocupe peste 6% din fotoliile legislativului.

Retragerea cetățeniei moldovene de către Igor Dodon va fi transformată probabil de Traian Băsescu într-o nouă trambulină politică, într-un moment în care declarațiile sale riscau să intre în desuetitudine.

Băsescu, devenit senator, are acum ocazia să se reinventeze ca victimă a unui „“președinte promoscovit”, după cum l-a numit pe Dodon.

Fostul șef al statului român declară că i s-a retras cetățenia moldoveană doar pentru că el „nu poate gândi ca un bolșevic”.

Băsescu adaugă că gestul liderului de la Chișinău demonstrează că acestuia îi este „teamă” de el. În schimb, Traian Băsescu mărturisește că nu are prea multe de făcut împotriva lui Igor Dodon, fiindcă „președintele Republicii Moldova are drepturi foarte largi”.

Dodon pe de altă parte, își justifică decizia de retragere a cetățeniei lui Băsescu prin faptul că fostul președinte român ar fi îndemnat „în repetate rânduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România” și că „încă din perioada aflării sale în exercițiul funcției de președinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldovenească și existența poporului moldovenesc”.

Traian Băescu și-a construit întregul său profil din ultimii ani pe strategia unionistă, argumentând că singura șansă de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este aceea de a deveni parte a României.

XS
SM
MD
LG